Merancang Ujian Mikrobiologi, Ketahui Pertama Bagaimana Bakteria Menjangkiti Tubuh

Jakarta - Ujian mikrobiologi dilakukan untuk mengesan penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria, jamur, dan parasit lain. Anda melakukan ini dengan menganalisis sampel darah, air kencing, tinja, rembesan, dan kerutan kulit penghidap menggunakan mikroskop. Memandangkan saiz mikroorganisma yang kecil dan hanya dapat diperhatikan melalui ujian mikrobiologi, bagaimana bakteria boleh masuk dan menjangkiti badan?

Baca juga: 4 Jenis Ujian Mikrobiologi Mengikut Penyakit

Pelbagai Cara Penyebaran Bakteria

1. Menyentuh objek yang tercemar bakteria

Tangan adalah medium untuk menyebarkan penyakit. Sebabnya, manusia menggunakan tangan mereka untuk bergerak dan menyentuh banyak perkara di sekelilingnya. Itulah sebabnya anda disarankan untuk mencuci tangan dengan sabun sebelum makan, setelah pergi ke tandas, setelah menyentuh haiwan, dan sebelum menyentuh wajah anda untuk mengurangkan risiko penularan penyakit. Kebiasaan makan tanpa mencuci tangan bukan sahaja mencetuskan cirit-birit, tetapi juga penyakit lain yang disebabkan oleh bakteria, kulat, dan parasit lain.

2. Menyebar ke Udara

Bakteria boleh merebak melalui udara seperti virus. Penyebaran ini berlaku apabila orang dengan jangkitan bakteria batuk atau bersin tanpa menutup mulut. Anda disyorkan untuk menggunakan topeng ketika melakukan perjalanan ke tempat yang sesak, seperti kereta api, pasar, hospital, dan persekitaran yang sesak. Topeng boleh digunakan semasa anda sakit untuk mencegah penularan penyakit. Atau, anda boleh menutup mulut semasa batuk atau bersin dan mencuci tangan dengan sabun selepas itu.

Baca juga: Inilah Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Bakteria dan Bakteriologi

3. Pencemaran Palang Makanan

Proses memasak boleh menjadi sumber penularan penyakit kerana bakteria. Contohnya, proses memasak tidak bersih, tidak mencuci tangan setelah menyentuh makanan mentah, dan menggunakan peralatan memasak yang sama untuk makanan mentah dan sayur-sayuran. Beberapa penyakit berjangkit akibat pencemaran silang makanan adalah cirit-birit, botulisme, dan keracunan makanan. Keadaan ini dapat dicegah dengan mencuci tangan sebelum memasak, menyentuh makanan mentah (seperti ikan dan daging), dan sebelum makan. Gunakan juga peralatan yang berasingan untuk makanan mentah dan bahan memasak yang lain. Di samping itu, pastikan peralatan memasak yang digunakan bersih sebelum digunakan.

Sebagai tambahan kepada tiga cara di atas, jangkitan bakteria boleh berlaku kerana minum air yang tercemar, menyentuh haiwan yang sakit, dan melakukan hubungan seks dengan orang yang menghidap penyakit kelamin tanpa menggunakan kondom.

Inilah Cara Bakteria Menyebabkan Penyakit

Bakteria menyebabkan penyakit dengan pelbagai cara. Caranya bermula dari membiak secara berlebihan, memusnahkan tisu badan secara langsung, hingga menghasilkan toksin yang membunuh sel-sel badan. Bakteria hanya bertahan lama dalam badan setelah berjaya dijangkiti.

Bakteria akan menyerap nutrien dan tenaga untuk menghasilkan toksin yang membahayakan tubuh. Akibatnya, seseorang yang dijangkiti bakteria mengalami gejala demam, sesak nafas, batuk, mual, muntah, cirit-birit, hingga ruam merah muncul. Oleh itu, ujian mikrobiologi diperlukan untuk menetapkan diagnosis penyakit akibat jangkitan bakteria.

Baca juga: Ketahui Jangkitan TB, Berikut adalah Tahap Ujian Mikrobiologi

Itulah yang perlu diketahui mengenai penyebaran bakteria di dalam badan. Sekiranya anda ingin melakukan ujian kesihatan, gunakan ciri-cirinya Makmal Perkhidmatan apa yang ada dalam aplikasi . Anda hanya perlu menentukan waktu, lokasi, dan jenis pemeriksaan perubatan yang diperlukan, maka kakitangan makmal akan datang mengikut jadual yang ditentukan. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found