Inilah Cara Mendiagnosis Migran Larva Kulit

, Jakarta - Pernahkah anda mendengar mengenai penghijrahan larva kulit (CLM)? Ia adalah sejenis jangkitan kulit parasit yang disebabkan oleh larva cacing tambang. Larva cacing tambang biasanya menyerang kucing, anjing dan haiwan lain. Selain binatang, manusia juga dapat dijangkiti larva ketika berjalan tanpa alas kaki di pantai berpasir atau menyentuh tanah lembut yang telah terkontaminasi dengan sampah binatang.

Baca juga: Pelbagai Jangkitan Cacing yang perlu diperhatikan

Apabila seseorang mengalami keadaan ini, gejala muncul dalam bentuk sensasi kesemutan dalam 30 minit setelah larva menembusi kulit. Sekali di dalam kulit, larva mungkin tidak aktif selama berminggu-minggu atau berbulan-bulan hingga ukurannya berkembang hingga 2-3 mm. Kulit orang yang dijangkiti kelihatan seperti jejak ular yang sedikit tinggi, berwarna merah jambu dan menyebabkan gatal yang sengit.

Gejala penghijrahan larva kulit sering muncul di kaki, jarak antara jari kaki, tangan, lutut, dan punggung. Sekiranya gejala ini muncul, doktor boleh melakukan pemeriksaan untuk mengesahkan diagnosis.

Diagnosis Migran Larva Kutaneus

Sebelum mendiagnosis CLM, doktor akan bertanya sama ada anda mempunyai sejarah perjalanan ke kawasan endemik. Kerana, jangkitan kulit jenis ini sering terjadi di kawasan tropika dan subtropika. Doktor juga bertanya adakah pesakit sering keluar tanpa memakai kasut.

CLM tidak mudah didiagnosis. Ini kerana, banyak jenis penyakit kulit yang lain mempunyai simptom yang serupa, seperti radang kulit (dermatitis kontak), jangkitan kulat, penyakit Lyme, fotodermatitis dan kudis. Setelah bertanya mengenai sejarah aktiviti yang dijalankan, doktor kemudian melakukan beberapa ujian untuk mengesan CLM.

Baca juga: Terkena cacing kremi, inilah rawatan yang boleh dilakukan

Tomografi koheren optik (OCT) adalah sejenis ujian yang boleh dilakukan untuk mengesan cacing. OCT dilakukan dengan mengimbas kawasan gejala untuk mengenal pasti jenis parasit. Selain OCT, biopsi kulit juga dapat memantau lokasi parasit dan potensi keradangan pada lapisan dermis.

Jenis Cacing Menyebabkan Migran Larva Kulit

Banyak jenis cacing tambang menyebabkan CLM dan salah satu yang paling biasa adalah ancylostoma braziliense, cacing cacing yang melekat pada anjing dan kucing liar. Terdapat dua jenis lain yang sering dilekatkan pada anjing, iaitu: Ancylostoma caninum dan uncinaria stenocephala. Bukan hanya anjing dan kucing, parasit boleh melekat pada haiwan ternakan, jenis parasitnya phlebotomum bunostomum.

Rawatan untuk Mengubati Migran Larva Kutaneus

CLM sebenarnya boleh sembuh dengan sendirinya. Manusia adalah sejenis inang "buntu", jadi larva cacing tambang tidak dapat hidup dalam tubuh manusia terlalu lama. Jangka hayat cacing mungkin berbeza-beza bergantung pada spesies larva yang menjangkiti. Dalam kebanyakan kes, lesi helminthik hilang tanpa rawatan dalam 4-8 minggu. Walaupun boleh sembuh sendiri, ada rawatan yang tersedia untuk memendekkan jangka hayat parasit.

Ubat antihelmentik seperti thiabendazole, albendazole, mebendazole dan ivermectin boleh digunakan untuk merawat CLM. Thiabendazole topikal boleh menjadi pilihan untuk luka yang baru-baru ini muncul di satu lokasi. Rawatan oral diberikan apabila CLM meluas atau rawatan topikal tidak bertindak balas. Antihelmintik dapat mengurangkan gatal dalam 24-48 jam sejak memulakan rawatan dan boleh sembuh sepenuhnya dalam satu minggu.

Baca juga: Cara Menjaga Kesihatan Makanan Sehingga Anda Tidak Mendapat Jangkitan Cacing Pita

Sebagai tambahan kepada penggunaan ubat-ubatan, rawatan fizikal seperti cryotherapy nitrogen cair atau laser karbon dioksida digunakan untuk memusnahkan larva. Antihistamin dan kortikosteroid topikal juga dapat digabungkan dengan antihistamin untuk mengurangkan gejala gatal. Sekiranya anda memerlukan antihistamin atau kortikosteroid, beli melalui aplikasi hanya. Tidak perlu beratur, buka aplikasinya.

Rujukan:
DermNet NZ (Diakses pada tahun 2019). Migran larva kulit.
Manual MSD (Diakses pada tahun 2019). Migran Larva kulit.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found