4 Tabiat yang Menyebabkan Kepialu aka Kepialu

Jakarta - Kepialu atau kepialu adalah penyakit yang disebabkan oleh kuman Salmonella typhi . Penyakit ini umumnya disebarkan melalui makanan dan air yang tercemar. Bakteria yang memasuki saluran pencernaan akan membiak dan menyebabkan gejala seperti demam tinggi, sakit perut, mual, muntah, dan cirit-birit atau sembelit.

Tabiat Menyebabkan Kepialu

Selain menjadi negara endemik, kepialu juga boleh disebabkan oleh tabiat harian. Jadi, apakah tabiat yang boleh menyebabkan demam kepialu?

 • Mengonsumsi Makanan dan Minuman Tidak Bersih

Makanan dan minuman yang tidak bersih terdedah kepada pencemaran oleh kuman Salmonella typhi . Oleh itu, anda tidak boleh makan secara sembarangan dan perlu memperhatikan kebersihan makanan dan minuman sebelum memakannya.

 • Menggunakan Pinggan mangkuk dan Memasak yang Kotor

Selain makanan dan minuman, pencemaran kuman Salmonella typhi Ia juga boleh melalui peralatan makan dan memasak yang kotor. Oleh itu, basuh peralatan makan dan memasak dengan air bersih dan sabun sebelum menggunakannya.

 • Persekitaran Kotor

Kotoran yang tidak dibuang dengan segera boleh menjadi sumber kuman kepialu. Terutama semasa musim hujan, persekitaran menjadi lebih kotor dan kuman menyebar dengan lebih cepat. Oleh itu, jaga kebersihan persekitaran rumah anda, termasuk kawasan tandas.

 • Daya Tahan Badan Berkurang

Apabila sistem ketahanan badan menurun, semua jenis penyakit akan lebih mudah memasuki badan. Terutama pada musim peralihan, sistem imun cenderung menurun. Oleh itu, anda perlu mengekalkan sistem ketahanan badan anda dengan memakan makanan berkhasiat, berehat secukupnya, bersenam secara teratur, dan mengambil makanan tambahan atau vitamin khas.

Petua Mencegah Kepialu

Setelah mengetahui tabiat penyebab demam kepialu, anda boleh mengambil langkah-langkah untuk mencegah demam kepialu seperti berikut:

  • Basuh tangan anda dengan sabun . Ini dilakukan untuk mengurangkan penyebaran kuman melalui tangan. Basuh tangan anda sebelum makan, sebelum memasak atau menyediakan makanan, selepas menggunakan tandas, dan setelah mengendalikan sampah.
  • Jangan makan secara melulu dan pastikan kebersihan makanan dan minuman yang akan anda makan.
  • Jangan gunakan peralatan makan dan memasak yang kotor . Gunakan peralatan makan dan memasak yang bersih.
  • Jaga kebersihan persekitaran . Bukan hanya di dalam rumah, anda juga harus menjaga kebersihan di luar rumah. Jangan biarkan timbunan sampah menumpuk, sehingga boleh mengundang haiwan atau serangga kotor ke dalam rumah.
 • Mengamalkan gaya hidup sihat seperti makan makanan berkhasiat, berehat secukupnya, tidak merokok, bersenam secara teratur, dan mengelakkan tekanan.

Sekiranya anda masih mempunyai soalan mengenai kepialu, gunakan hanya. Kerana melalui aplikasi tersebut Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Sembang, Panggilan Suara / Video. Jadi jomlah muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found