3 Petua Mengekalkan Keanjalan Kulit semasa Menopaus

, Jakarta - Walaupun usia terus meningkat, kebanyakan wanita masih ingin memiliki kulit yang cantik, terutama di kawasan muka. Ia memerlukan banyak usaha untuk mengekalkan keanjalan kulit, terutama jika anda telah memasuki menopaus. Kulit kendur dan penuaan kelihatan sangat ketara, seperti kedutan dan kulit kendur. Oleh itu, anda harus mengetahui beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mengekalkan keanjalan kulit. Ini caranya!

Cara Berkesan untuk Mengekalkan Keanjalan Kulit semasa Menopaus

Sebenarnya, seseorang yang mengalami kehilangan keanjalan kulit adalah bahagian semula jadi dari proses penuaan. Kadang kala, anda mungkin menyedari bahawa kulit anda semakin tua ketika memegang wajah ketika hendak melakukan solek. Selain itu, anda juga dapat merasakannya ketika menggerakkan kelopak mata anda dan kulit tidak mengencang seperti dulu. Pasti anda mahu kulit anda kembali tegang, bukan?

Baca juga: Petua Mudah Untuk Sentiasa kelihatan Muda

Keanjalan kulit adalah keupayaan kulit untuk meregangkan dan kembali ke bentuk asalnya. Seseorang yang mengalami kehilangan keanjalan kulit yang dikenali sebagai elastosis menyebabkan kulit kelihatan kendur, berkerut, atau kasar. Ini juga boleh berlaku disebabkan oleh paparan sinar matahari sehingga kulit kelihatan lebih pucat daripada bahagian yang tidak mendapat pendedahan.

Oleh itu, anda boleh melakukan beberapa perkara yang dapat menjadikan kulit kembali tegang seperti usia 30 tahun. Berikut adalah beberapa cara untuk mendapatkan keanjalan kulit yang berkesan:

1. Mengambil Makanan Tambahan Kolagen

Salah satu cara yang dapat dilakukan untuk mengekalkan keanjalan kulit semasa menopaus adalah dengan mengambil makanan tambahan yang mengandungi kolagen. Nutrien ini adalah protein yang dapat diserap oleh tubuh dan dihantar ke kulit melalui aliran darah untuk mengembalikan keanjalan dan ketegasan kulit setelah jangka masa penggunaan biasa. Selain makanan tambahan, anda juga boleh mendapatkan kandungan kolagen dengan memakan beberapa jenis ikan.

Sekiranya anda masih mempunyai soalan mengenai bagaimana mendapatkan keanjalan kulit kembali, doktor kulit dari dapat memberikan kaedah yang berkesan untuk melakukannya. Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan dalam telefon pintar digunakan untuk menjadikan kulit kelihatan lebih muda dari yang sepatutnya!

Baca juga: Kedutan di Bawah Mata Mengganggu? Inilah Cara Mengatasinya

2. Retinol dan Retinoid

Anda juga boleh menggunakan retinol untuk mengembalikan keanjalan kulit kerana tinggi vitamin A. Retinol adalah produk penjagaan kulit yang boleh diperoleh secara bebas dan boleh dalam bentuk serum mata atau krim muka. Disebutkan jika retinol topikal yang digabungkan dengan vitamin C sangat berkesan untuk mengembalikan keanjalan kulit.

Walau bagaimanapun, retinol tidak sekuat retinoid preskripsi. Retinoid preskripsi yang diberikan oleh doktor dapat meningkatkan pengeluaran kolagen pada kulit kerana mengandungi tretinoin dan retin-A. Selain itu, kandungan retinoid juga berkesan dalam mengurangkan dan membalikkan kesan penuaan pada kulit.

3. Asid Hyaluronik

Asid hyaluronik adalah bahan yang terdapat secara semula jadi yang terdapat dalam tisu penghubung kulit. Fungsi ramuan ini adalah untuk mengekalkan kelembapan dan menjaga kelembapan kulit. Kandungan asid hyaluronik dapat hilang apabila seseorang terlalu banyak terdedah kepada sinar ultraviolet dan disebabkan oleh faktor penuaan. Menggunakan produk kecantikan dengan ramuan ini dapat mengembalikan keanjalan kulit secara semula jadi.

Baca juga: 5 Makanan Sihat untuk Kesihatan Kulit Muka

Itulah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengembalikan keanjalan kulit agar ia kembali tegang dan bercahaya. Dengan melakukan ini, diharapkan anda dapat kembali kelihatan seperti ketika anda masih muda. Mengekalkan kecantikan walaupun anda tidak lagi muda dapat meningkatkan keyakinan diri, bukan?

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Keanjalan Kulit: 13 Cara Memperbaikinya.
Kulit Kraft. Diakses pada tahun 2020. 11 Cara Meningkatkan Keanjalan Kulit Anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found