Sakit Dada Sisi Kanan Tanda Awal Serangan Jantung, Benarkah?

Jakarta - Sakit di dada, terutama di sebelah kiri, sering disyaki sebagai gejala serangan jantung. Namun, bagaimana jika apa yang berlaku adalah sakit dada di sebelah kanan? Adakah itu tanda awal serangan jantung? Sudah tentu tidak. Sakit dada adalah gejala pelbagai penyakit dan tidak selalu berkaitan dengan jantung.

Di dalam tubuh manusia, dada adalah ruang untuk banyak organ dan tisu. Masalah dengan mana-mana organ atau tisu ini, termasuk kecederaan, boleh menyebabkan gejala sakit dada. Jadi, apa yang menyebabkan sakit dada di sebelah kanan?

Baca juga: 7 Punca Sakit Dada Kiri

Pelbagai Punca Sakit Dada Kanan

Cara untuk mengetahui apa penyebab sakit dada kanan, anda perlu mengenali gejala lain yang menyertainya. Secara umum, beberapa penyebab sakit dada sebelah kanan adalah:

1. Pedih ulu hati

Pedih ulu hati Ia berlaku ketika dada terasa sakit, disertai dengan sensasi terbakar di kerongkong. Keadaan ini biasanya dialami oleh wanita hamil pada trimester akhir atau orang yang mempunyai penyakit asid perut. Sakit dada kerana pedih ulu hati Biasanya dirasakan setelah makan, membongkok, bersenam, atau setelah berbaring sepanjang malam.

2. Otot terlentang

Melenturkan otot secara berlebihan boleh menyebabkan sakit dada sebelah kanan. Ini biasanya berlaku apabila seseorang menggunakan bahagian atas badannya secara berlebihan semasa bersenam. Selain itu, aktiviti yang memerlukan pergerakan melampau atau berulang juga berisiko menyebabkan peregangan otot.

3. Trauma ke Dada

Trauma atau pukulan ke dada juga boleh menyebabkan sakit dada kanan, kerana terdapat keretakan di tulang rusuk. Sekiranya ia disebabkan oleh trauma di dada, rasa sakit biasanya bertambah buruk ketika anda bersin, batuk, atau ketawa. Anda juga boleh merasa sukar bernafas dan bengkak pada badan.

Baca juga: Selsema dan Serangan Jantung, Apa Perbezaannya?

4. Radang paru-paru

Pneumonia berlaku apabila terdapat jangkitan pada paru-paru. Penghidapnya sering mengalami batuk lendir yang menyebabkan sakit dada di sebelah kanan atau kiri. Anda bahkan dapat merasakan kesakitan ketika anda bernafas.

5. Pankreatitis

Pankreatitis atau keradangan kelenjar pankreas boleh menyebabkan sakit dada sebelah kanan. Pencetus umumnya adalah kebiasaan meminum minuman beralkohol atau adanya batu empedu. Selain sakit dada, penghidap dapat merasakan sakit di bahagian atas perut hingga ke belakang.

6. Costochondritis

Costochondritis juga mempunyai simptom utama sakit dada sebelah kanan. Penyakit ini berlaku apabila tulang rawan di tulang rusuk meradang. Kesakitan yang berlaku juga sering dirasakan di bahagian belakang dan perut.

Baca juga: Ketahui 6 Gejala Serangan Jantung yang Berlaku Pada Wanita

7. Kolesistitis

Cholecystitis atau keradangan pundi hempedu juga boleh menyebabkan sakit dada sebelah kanan. Secara amnya, ini berlaku apabila batu empedu menyekat saluran organ dalaman. Selain dada kanan, kadang-kadang anda dapat merasakan sakit di bahagian atas perut kanan hingga ke bahu kanan.

Ini adalah beberapa kemungkinan penyebab sakit dada kanan. Sekiranya anda mengalaminya terlalu kerap atau untuk waktu yang lama, anda harus segera muat turun permohonan untuk membuat temu janji dengan doktor di hospital, supaya pemeriksaan dapat dilakukan.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Sakit di Bahagian Dada Saya Kanan?
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2020. Sakit Dada.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Sakit Dada Saya?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found