Imbasan CT pada Kanak-kanak Mencetuskan Kanser, Mitos atau Fakta?

, Jakarta - Sebagai jenis pemeriksaan perubatan, CT ( tomografi dikira imbasan adalah prosedur yang menggabungkan serangkaian gambar sinar-X yang diambil dari pelbagai sisi di sekitar badan seseorang, menggunakan komputer untuk membuat gambar keratan rentas tulang, saluran darah, dan tisu lembut di dalam badan seseorang. Berbanding dengan sinar-X biasa, imbasan CT mempunyai kelebihan untuk menunjukkan gambar yang lebih terperinci. Namun, adakah benar bahawa prosedur imbasan CT memicu barah, terutama jika dilakukan pada kanak-kanak?

Tuduhan ini dijawab oleh penemuan pasukan penyelidik dari Kanada, United Kingdom, dan Amerika Syarikat, yang diterbitkan dalam Jurnal Perubatan Lancet , pada bulan Jun 2012. Penyelidikan yang diketuai oleh Dr. Mark S Pearce, PhD dari Institut Kesihatan dan Masyarakat Universiti Newcastle ini, menunjukkan bahawa penggunaan alat pengimbasan ( imbas ) yang memancarkan sinaran, terutama pada kanak-kanak, berpotensi menyebabkan kesan yang cukup serius.

Baca juga: Ini adalah Prosedur Semasa Melakukan Imbasan CT

Anak-anak yang terkena imbasan CT boleh mempunyai risiko tiga kali lebih besar terkena barah darah, otak, atau tulang di kemudian hari. Para penyelidik menegaskan, risiko mutlak barah nampaknya sangat kecil. Walaupun begitu, mereka mengesyorkan agar dos radiasi dari imbasan CT yang diberikan kepada kanak-kanak harus dikurangkan minimum.

Sebagai teknik diagnostik yang penting, penggunaan imbasan CT telah meningkat dengan pesat dalam 10 tahun terakhir, terutama di Amerika Syarikat, kata para penyelidik. Walau bagaimanapun, potensi risiko kanser wujud kerana sinaran pengion yang digunakan dalam imbasan CT, terutama pada kanak-kanak yang lebih sensitif terhadap radiasi daripada orang dewasa.

Dalam kajian mereka, para penyelidik melibatkan hampir 180,000 pesakit yang menjalani pemeriksaan CT sebagai kanak-kanak atau orang dewasa muda (di bawah 22 tahun) di UK antara tahun 1985 dan 2002. Dari jumlah tersebut, 74 orang kemudian didiagnosis menderita leukemia dan 135 dengan barah otak., Menurut data untuk tempoh 1985 hingga 2008. Para penyelidik mengira, dibandingkan dengan pesakit yang menerima dos radiasi kurang dari lima milli-grays (mgy), mereka yang diberi dos kumulatif 30 mgy mempunyai risiko tiga kali ganda untuk mengalami leukemia (barah darah atau sumsum) kemudian.

Baca juga: Anak Kecil Anda Sering Memukul, Adakah Anda Memerlukan Imbasan CT?

Sementara peserta yang menerima 50-74 mgy mempunyai risiko tiga kali lebih besar terkena tumor otak. Kajian ini tidak membandingkan kanak-kanak yang telah diimbas dengan mereka yang belum. Dapat disimpulkan bahawa di antara setiap 10.000 pesakit yang melakukan satu imbasan CT sebelum usia 10 tahun, akan ada satu kes tambahan leukemia dan tumor otak untuk setiap 10 mgy radiasi dalam 10 tahun setelah pendedahan.

Oleh itu, Adakah Imbasan CT Masih Perlu Dilakukan?

Sudah tentu, dalam kes tertentu, imbasan CT perlu dijalankan. Walau bagaimanapun, kajian ini dapat memberi amaran kepada pasukan perubatan untuk lebih berhati-hati dalam penggunaan imbasan CT. Pasukan perubatan sememangnya memerlukan kualiti gambar terbaik untuk melihat keadaan organ pesakit, tetapi juga perlu memikirkan apakah kesan proses imbasan pada tubuh pesakit itu sendiri. Ini dapat dilakukan dengan merancang mesin dan teknologi yang lebih baik, atau memberikan perlindungan kepada pesakit untuk melindungi tubuh mereka.

Baca juga: Ini adalah bahagian badan yang sering diperiksa dengan imbasan CT

Itulah sedikit penjelasan mengenai imbasan CT yang boleh mencetuskan barah pada kanak-kanak. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found