Mengapa wanita sering mengalami gangguan keperibadian sempadan?

, Jakarta - Wanita dikatakan lebih rentan terhadap gangguan keperibadian, salah satunya adalah gangguan keperibadian sempadan gangguan keperibadian sempadan (BPD). Gangguan keperibadian ini dicirikan oleh perubahan mood. Tidak jarang, perubahan mood ini juga memberi kesan pada imej diri yang selalu berubah juga. Mengapa keadaan ini lebih kerap berlaku pada wanita?

Wanita mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami gangguan keperibadian, bahkan hingga dua kali lebih tinggi risiko. Ini kerana wanita lebih rentan terhadap kejadian traumatik, seperti gangguan seksual. Wanita juga cenderung sering menyalahkan diri sendiri ketika mengalami kejadian traumatik, sehingga mereka cenderung mengalami penyakit jiwa. Dalam kes gangguan keperibadian sempadan, remaja perempuan mempunyai risiko tertinggi.

Baca juga: 5 Tanda Gangguan Keperibadian, Berhati-hati dengan Satu

Mengenali Gangguan Keperibadian Ambang dan Gejalanya

Gangguan keperibadian sempadan menyebabkan penderita cenderung mempunyai perbezaan cara berfikir, perspektif, dan perasaan. Gangguan keperibadian sempadan juga boleh menyebabkan penderita bertindak secara impulsif. Keadaan ini sering menyebabkan masalah dalam menjalani kehidupan seharian, termasuk dalam berurusan dengan orang lain.

Walaupun lebih cenderung menyerang wanita, gangguan ini dapat terjadi pada siapa saja. Gejala gangguan keperibadian sempadan sering muncul pada masa remaja menjelang dewasa, dan dapat bertahan lama. Gejala gangguan ini biasanya muncul dengan tanda-tanda ringan, tetapi lama-kelamaan ia boleh menjadi lebih parah, bahkan menyakitkan.

Remaja perempuan yang menderita penyakit ini sering menunjukkan simptom dalam bentuk perubahan mood atau suasana tidak stabil. Kadang kala, suasana tidak stabil dapat bertahan hingga beberapa jam atau dalam jangka masa yang lama. Perubahan mood secara tiba-tiba sering membuat orang dengan gangguan keperibadian sempadan merasa kosong atau kosong dan mengalami kesukaran untuk mengawal kemarahan.

Baca juga: 4 Gangguan Mental Yang Berlaku Tanpa Tahu

Selanjutnya, orang yang mengalami gangguan keperibadian juga akan menunjukkan gejala dalam bentuk perubahan dalam persepsi dan corak pemikiran. Orang yang mempunyai penyakit ini tiba-tiba merasa sangat teruk sehingga mereka tidak layak untuk hidup. Orang dengan gangguan keperibadian sempadan juga sering dipenuhi dengan ketakutan untuk tidak diendahkan. sehingga mencetuskan keinginan untuk melakukan perkara yang tidak wajar dan impulsif.

Malangnya, tingkah laku impulsif orang dengan gangguan keperibadian sempadan sering kali dapat mengalahkan diri sendiri. Kerana tindakan yang diambil boleh menjadi sangat ceroboh, tidak bertanggungjawab, dan bahkan boleh menyakiti diri sendiri. Masalah juga boleh timbul di tengah-tengah persahabatan dan pergaulan atau persekitaran sosial orang yang mengalami gangguan jiwa ini. Orang dengan BPD boleh mempunyai hubungan yang kuat tetapi tidak stabil.

Gangguan keperibadian sempadan boleh disebabkan oleh faktor genetik. Maksudnya, keadaan ini dapat diturunkan secara genetik. Orang yang mempunyai sejarah keluarga gangguan keperibadian sempadan berisiko lebih tinggi terkena gangguan tersebut. Selain itu, faktor persekitaran juga boleh menjadi salah satu pencetus. Dalam gangguan keperibadian sempadan, faktor persekitaran negatif sering dicurigai sebagai pencetus kepada remaja untuk mengalami gangguan ini, misalnya, merasa tidak dapat diterima dalam kalangan rakan, pernah mengalami penderaan atau penyiksaan semasa kecil, dan telah diabaikan atau dibuang oleh mereka yang paling dekat dengan mereka.

Baca juga: Watak yang Membuat Ramai Orang Menjauh

Mempunyai faktor risiko dan gejala gangguan keperibadian? Jangan ragu untuk membincangkannya kepada doktor dalam aplikasi . Kirim aduan mengenai keadaan mental atau masalah kesihatan lain melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang . Dapatkan petua dan maklumat lengkap dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
womenshealth.gov. Diakses 2019. Gangguan keperibadian sempadan.
Klinik Mayo. Diakses 2019. Gangguan Keperibadian.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found