5 Petua untuk Wanita Hamil yang Tidak Suka Makan Sayur

, Jakarta - Makan sayur sangat digalakkan untuk wanita hamil. Kerana makanan akan diserap secara langsung oleh janin yang sedang dikandung. Namun, pada hakikatnya, banyak wanita hamil enggan mengambil sayur-sayuran, dengan alasan bahawa mereka merasa buruk atau pahit. Mereka lebih gemar mengambil makanan jenis lain, seperti daging.

Rasa sayur itu sendiri tidak begitu enak berbanding daging. Berikut adalah sebab mengapa wanita hamil disarankan makan sayur-sayuran:

 1. Selain baik untuk janin, sayur-sayuran juga baik untuk kesihatan ibu hamil. Wanita hamil memerlukan pemakanan untuk diri mereka sendiri.
 2. Sayuran sangat baik untuk dimakan untuk susu ibu yang halus. Tidak hanya semasa mengandung, ketika melahirkan dan menghasilkan susu ibu, seorang ibu memerlukan pengambilan makanan yang berkhasiat.
 3. Sayur-sayuran mengandungi pengambilan yang diperlukan oleh tubuh, terutama bagi wanita hamil. Perkembangan janin memerlukan pengambilan vitamin, zat besi, dan mineral, yang semuanya terdapat dalam sayur-sayuran.

Wanita hamil tentunya memerlukan khasiat yang baik untuk perkembangan dan kesihatan janin di dalam kandungan. Sayuran adalah komponen utama dalam diet yang sihat. Oleh itu, wanita hamil disarankan untuk mengambil sekurang-kurangnya lima hidangan sayur setiap hari untuk mendapatkan pelbagai vitamin, mineral, dan serat untuk perkembangan janin.

Memberi suplemen multivitamin kadang-kadang diperlukan oleh wanita hamil. Walau bagaimanapun, pengambilan makanan tambahan mesti disesuaikan dengan nasihat doktor terlebih dahulu. Kerana, pada dasarnya suplemen itu hanyalah sokongan. Berikut adalah beberapa petua untuk wanita hamil yang tidak suka makan sayur-sayuran:

 1. Pilih sayur-sayuran. Terdapat banyak jenis sayur-sayuran dari gurih hingga pahit. Bagi wanita hamil yang tidak menyukai sayur-sayuran, pilihlah sayur yang rasanya tidak pahit. Contohnya bayam, sayur sawi, kangkung, dan sayur-sayuran hijau yang lain.
 2. Setelah memilih sayur-sayuran, tentukan menu memasak. Pilih menu yang anda suka. Terdapat begitu banyak hidangan di menu yang boleh anda pilih. Untuk berkeliling orang yang tidak menyukainya, pilih menu yang boleh dicampurkan dengan sayur-sayuran. Tidak semestinya banyak, anda boleh menambah sedikit sayur.
 3. Makan sayur-sayuran dan menu yang berbeza setiap hari. Menu yang berbeza menjadikan wanita hamil tidak bosan. Sekiranya ibu hamil tidak menyukai sayur-sayuran, ini boleh dilakukan dengan menambahkan sayur-sayuran ke menu setiap hari. Bahagian juga dapat disesuaikan, sedikit pada awalnya, kemudian secara beransur-ansur meningkat. Lama kelamaan ia akan menjadi kebiasaan.
 4. Ingatlah bahawa sayur-sayuran penting untuk ibu dan janin di dalam rahim. Wanita hamil harus menyedari bahawa sayur-sayuran mempunyai banyak faedah untuk kesihatan ibu dan perkembangan janin. Sayur-sayuran juga mempengaruhi pengeluaran susu selepas melahirkan.
 5. Sekiranya anda bosan dengan menu sayur, wanita hamil boleh memilih pengganti sayur, seperti:
 • Kacang hijau . Kalium yang sangat tinggi dalam kacang hijau menyokong kesihatan jantung ibu hamil dan janin.
 • Buah oren. Vitamin C dalam jeruk juga sangat penting untuk menjaga kesihatan otak bayi dan melindungi janin dari masalah kesihatan pernafasan.
 • Alpukat. Wanita hamil boleh mendapat kelebihan vitamin C, E, K, B1, B2 dan B6 dari alpukat.
 • Pisang. Pisang menyokong perkembangan saraf bayi dan pembentukan sel darah merah untuk wanita hamil.

Dengan terus mengambil makanan sihat di atas, keperluan wanita hamil untuk pelbagai jenis vitamin dan mineral dapat dipenuhi. Anda boleh berbincang terus dengan doktor melalui Berbual , Suara / Video panggil mengenai kehamilan. Dengan aplikasi tersebut , semuanya menjadi mudah. Ibu juga boleh membeli ubat dengan perkhidmatan Apotek Antar dari. Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Baca juga:

 • 4 Pengambilan Penting untuk Wanita Hamil Vegetarian
 • 5 nutrien teratas yang diperlukan oleh ibu semasa mengandung
 • Mahukan Ibu dan Bayi sihat? 6 Nutrien Penting Ini Untuk Wanita Hamil