Mitos atau Angin Duduk Fakta Boleh Menyebabkan Kematian Tiba-tiba

, Jakarta - Angina aka angina duduk sering dipandang rendah dan dianggap sama seperti selesema. Sebenarnya, angin duduk adalah keadaan yang tidak boleh dipandang ringan, kerana boleh mencetuskan komplikasi yang bahkan boleh menyebabkan kehilangan nyawa. Duduk angin adalah penyakit yang mencetuskan sakit dada yang timbul kerana gangguan aliran darah ke tisu otot jantung.

Sakit dada dari angin duduk sering serupa dengan sakit dada dari penyakit lain. Penyakit ini dicirikan oleh beberapa keadaan, seperti sakit dada seperti ditekan atau ditekan. Secara amnya, gejala penyakit ini akan muncul ketika penghidapnya aktif. Sebabnya, ketika badan aktif jantung akan mengepam darah lebih cepat.

Baca juga: Perjalanan Jauh Dengan Motosikal Bolehkah Menyebabkan Angin Duduk?

Bahaya Mengabaikan Angin Duduk

Selama ini beredar pelbagai mitos mengenai angin yang sedang duduk. Sebilangan orang berpendapat bahawa angin yang duduk sama dengan demam. Namun, kedua-duanya sebenarnya berbeza, selsema disebabkan oleh pengumpulan gas yang tidak rata di dalam badan, sementara angin duduk disebabkan oleh penyempitan arteri koronari di jantung. Penyempitan ini menyebabkan bekalan darah yang mengalir ke otot jantung berkurang, jadi biasanya penderita angina akan merasa sakit di dada, seperti ditekan atau diperah.

Walau bagaimanapun, kesakitan ini juga dapat memancar ke bahagian badan yang lain, seperti bahu, lengan, leher, atau belakang. Keadaan ini biasanya berlangsung selama 15 minit sebelum gejala perlahan hilang. Jadi, angin duduk jelas berbeza dengan selsema yang biasanya dapat dirawat dengan sisa-sisa. Gejala angin duduk juga biasanya lebih teruk daripada gejala selsema yang hanya terhad untuk tidak berasa sihat.

Baca juga: Selsema, Penyakit atau Cadangan?

Sebenarnya angin yang duduk dengan gejala ringan atau sederhana tidak berbahaya, sehingga dapat diatasi tanpa ubat. Orang dengan angina yang baru saja mengalami gejala ringan hanya perlu mengubah tabiat buruk mereka yang dapat mencetuskan kemunculan angina dan menjalani gaya hidup yang sihat. Beberapa cara:

  • Perbanyakkan makan makanan berkhasiat dan kaya serat, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan.
  • Kurangkan pengambilan makanan berlemak.
  • Hadkan bahagian makanan agar tidak melebihi keperluan badan.
  • Bersenam secara teratur dan berehat secukupnya.
  • Elakkan tekanan atau atasi tekanan dengan segera sekiranya anda mengalaminya.
  • Diet jika anda gemuk.
  • Berhenti merokok atau elakkan asap rokok.
  • Minum minuman keras kurang.

Walau bagaimanapun, jika gejala angina cukup parah dan tidak dapat diatasi dengan perubahan gaya hidup, doktor biasanya akan menetapkan beberapa jenis ubat untuk merawat gejala sambil mencegah angina berulang lagi. Dadah yang biasa digunakan untuk merawat angina, termasuk ubat nitrat, ubat antikoagulan, pengencer darah, nicorandil, ubat penyekat beta, ivabradine, dan ranolazine.

Sekiranya gejala angina semakin teruk dan ubat tidak lagi berfungsi, maka pembedahan perlu dilakukan. Jika tidak, angin duduk berpotensi menyebabkan serangan jantung. Nah, serangan jantung ini boleh menyebabkan kematian secara tiba-tiba, hanya dalam 15-30 minit.

Baca juga: 7 Penyakit Ini Menyebabkan Sakit Dada

Jadi, jangan memandang rendah penyakit angin ketika duduk. Hindari tabiat buruk yang boleh mencetuskan angin dan menjaga kesihatan anda dengan mengamalkan gaya hidup sihat sehingga anda dapat menghindari penyakit ini. Sekiranya anda merasakan simptom yang serupa dengan gejala angina, cubalah berbincang dengan doktor anda menggunakan aplikasi tersebut . Melalui Video / Suarapanggil dan Berbual, anda boleh meminta nasihat kesihatan dari doktor kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Angina,
NHS UK. Diakses pada tahun 2020. Angina,
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Arteri Koronari.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Angina yang stabil.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found