Adakah benar bahawa mencari perhatian adalah tanda penyakit mental?

, Jakarta - Pernahkah anda berjumpa atau mempunyai rakan yang selalu merasa lapar untuk mendapat perhatian daripada orang di sekelilingnya? Apabila tidak ada yang memperhatikan, orang itu kelihatan kesal dan selalu berusaha untuk mendapatkan perhatian. Adakah anda tahu bahawa ini boleh dikaitkan dengan penyakit mental yang disebut gangguan personaliti histrionik? Apa itu?

Gangguan keperibadian histrionik menyebabkan penderita memerlukan perhatian yang tinggi dari orang lain. Tidak jarang, orang dengan gangguan ini akan melakukan apa sahaja untuk mendapatkan perhatian. Orang yang mempunyai gangguan keperibadian histrionik sering cemas mengenai penampilan mereka, dramatis dalam pertuturan mereka, dan suka meminta perhatian.

Baca juga: Sentiasa Ingin Menjadi Pusat Perhatian, Waspadalah terhadap Gangguan Keperibadian

Menyedari Gangguan Keperibadian Histrionik dan Sebabnya

Semua orang mungkin memerlukan perhatian, tetapi biasanya hanya dengan cara tertentu atau sekali-sekala. Namun, ternyata ada keadaan yang boleh membuat seseorang benar-benar memerlukan perhatian orang lain. Ini termasuk dalam penyakit mental yang disebut gangguan personaliti histrionik. Orang yang mengalami gangguan ini gembira dan selalu ingin menjadi pusat perhatian.

Apabila tidak disedari atau diabaikan, orang dengan penyakit mental ini biasanya akan merasa tidak selesa dan bahkan gelisah. Pada tahap yang lebih teruk, orang dengan gangguan keperibadian histrionik mungkin terlibat dalam tingkah laku provokatif untuk mendapatkan perhatian orang lain. Selain mencari perhatian, orang dengan gangguan ini biasanya juga mengalami kesukaran untuk mencapai keintiman emosi.

Selain mencari perhatian, gangguan ini juga ditandai dengan merasa tidak selesa ketika tidak menjadi pusat perhatian, sering melakukan tindakan provokatif, mengekspresikan emosi yang berubah dengan cepat dan dangkal, berbicara dengan gaya impresionis dan kurang terperinci, dan secara konsisten menggunakan penampilan fizikal untuk menarik perhatian.

Orang yang mengalami gangguan ini juga sering bertindak dramatik, meluahkan emosi secara berlebihan, dan sangat mudah dipujuk dan mudah dipengaruhi oleh orang atau keadaan lain. Kelainan ini dikatakan lebih cenderung menyerang wanita berbanding lelaki. Seperti kebanyakan gangguan keperibadian yang lain, gangguan keperibadian histrionik biasanya menurun dalam usia dengan usia.

Baca juga: 3 Jenis Terapi Yang Dapat Mengubati Gangguan Narsisistik

Terdapat beberapa faktor yang dikatakan sebagai pemicu seseorang mengalami keadaan ini, mulai dari faktor biologi dan genetik, faktor persekitaran sosial, dan psikologi. Tetapi perlu diingat, tidak ada faktor tunggal yang bertanggungjawab terhadap keadaan ini. Pemeriksaan diperlukan untuk mengesahkan keadaan ini dan mengetahui apa yang menyebabkannya.

Selain gangguan kepribadian histrionik, pencarian perhatian juga dapat menjadi tanda gangguan narsisis. Secara umum, gangguan narsisis sering ditandai dengan gejala seperti mencari perhatian, mementingkan diri sendiri, dan menuntut kekaguman terhadap dirinya sendiri. Maksudnya, orang yang menderita gangguan ini cenderung selalu memerlukan pengiktirafan dari orang-orang di sekitar mereka.

Narsisme adalah sejenis gangguan mental yang boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Sebenarnya, adalah manusia sepenuhnya untuk merasa sedikit narsisistik dan ingin membanggakan diri sendiri. Namun, jika ini berlaku pada tahap yang melampau dan berlebihan. Kerana, itu boleh menjadi tanda gangguan keperibadian narsistik. Dalam jangka masa panjang, gangguan ini dikatakan mempengaruhi kesihatan fizikal dan mental.

Baca juga: Jenis Gangguan Mental Yang Boleh Mempengaruhi Perkembangan Kanak-kanak

Sekiranya anda masih ragu-ragu dan memerlukan nasihat atau maklumat mengenai gangguan personaliti histrionik atau narsisis, anda boleh meminta pakar melalui aplikasi tersebut. . Anda juga boleh menghubungi ahli psikologi atau psikiatri melalui Video / Panggilan suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan mental dan sebarang gejala yang timbul dari pakar. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kelainan keperibadian narsis.
Pusat Psik. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Keperibadian Histrionik.
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Keperibadian Histrionik.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found