Mengenal Makanan Tambahan yang Paling Sesuai untuk Wanita Hamil

, Jakarta - Makanan tambahan adalah produk yang mengandungi nutrien yang diperlukan oleh tubuh, tetapi tidak dalam bentuk makanan. Perkara yang mesti diingat adalah bahawa makanan tambahan yang mengandungi pelbagai vitamin dan mineral adalah tambahan pelengkap bukan sebagai pengganti makanan berkhasiat yang dimakan setiap hari, jadi ibu masih harus makan makanan yang sihat walaupun mereka telah mengambil makanan tambahan. Penggunaan makanan tambahan yang tidak betul boleh menyebabkan berlebihan dan kesan sampingan yang tidak diingini. Makanan tambahan yang diperlukan oleh wanita hamil merangkumi 4 perkara penting berikut:

1.Asid folik

Asid folik, termasuk vitamin yang diperlukan oleh wanita hamil, diperlukan untuk mencegah kecacatan tiub saraf (NTD), iaitu kecacatan pada sistem saraf bayi. Sangat disyorkan untuk mengambil 400 - 800 mikrogram asid folik setiap hari sehingga kehamilan mencapai usia 3 bulan. Anda boleh mendapatkan asid folik semula jadi dari makanan yang anda makan, seperti sayur-sayuran hijau, bijirin atau biji-bijian, kacang-kacangan, dan jeruk. Tetapi asid folik dalam bentuk makanan tambahan atau tablet lebih senang diserap oleh badan. Oleh itu, walaupun pola pemakanan seimbang cukup, makanan tambahan asid folik tetap harus diberikan kepada ibu hamil untuk memenuhi keperluan nutrien penting ini.

2.Vitamin D

Wanita hamil disarankan untuk mengambil 10 mikrogram vitamin D dan 1,000 mg kalsium sehari. Makanan tambahan untuk wanita hamil, termasuk vitamin D, sangat penting untuk menyumbang kepada tulang dan gigi yang sihat. Wanita hamil memerlukan lebih banyak vitamin D semasa kehamilan untuk menyokong pertumbuhan tulang bayi. Sekiranya kekurangan vitamin D menjadikan anak-anak rentan terhadap pertumbuhan tulang yang tidak normal. Anda boleh mendapatkan vitamin D secara semula jadi dari ikan seperti salmon dan sardin, telur, dan daging. Berjemur di bawah sinar matahari pagi juga merupakan sumber vitamin D terbaik untuk badan anda semasa mengandung.

3.Besi

Zat besi diperlukan dalam proses pembentukan sel darah merah yang berfungsi membantu membawa oksigen ke seluruh tubuh, termasuk ke janin. Wanita hamil memerlukan lebih banyak zat besi untuk menyokong pertumbuhan janin dan menghasilkan darah tambahan. Jumlah zat besi yang diperlukan semasa kehamilan adalah sekitar 27 mg sehari. Pengambilan zat besi mesti disertai dengan pengambilan vitamin C yang seimbang, agar penyerapan zat besi dalam tubuh lebih optimum.

4.Vitamin A

Vitamin A adalah vitamin larut lemak dan disimpan di dalam hati. Vitamin ini penting untuk bayi dalam proses perkembangan embrio, pertumbuhan mata, jantung, sel telinga, memberikan kulit yang sihat, melawan jangkitan dan membantu pertumbuhan tulang dan metabolisme lemak. Bagi wanita hamil, Vitamin A dapat membantu memperbaiki pelbagai tisu setelah melahirkan serta mengekalkan penglihatan normal dan membantu ibu melawan jangkitan. Semasa mengandung, seorang ibu memerlukan sekitar 770 mikrogram vitamin A setiap hari.

Senarai Makanan Tambahan Ibu Hamil

Sekiranya makanan tambahan anda semasa mengandung sudah mengandungi 4 perkara di atas, sekarang adalah masa untuk mengetahui berapa dos kandungan yang harus anda temui semasa mengambilnya. Berikut adalah peraturan dos untuk setiap kandungan makanan tambahan untuk wanita hamil yang dimaksudkan:

  • 1000 miligram kalsium
  • 400-800 mikrogram asid folik.
  • 30 miligram besi.
  • 15 miligram zink.
  • 50 miligram vitamin C.

Namun, untuk selalu bertanya kepada doktor terlebih dahulu mengenai makanan tambahan yang diperlukan oleh ibu hamil. Anda boleh meminta doktor yang tepat terus melalui permohonan melalui video, panggilan suara atau berbual. Anda juga boleh membeli makanan tambahan atau multivitamin yang diperlukan dan membawanya ke destinasi anda dalam masa satu jam. Muat turun aplikasi di App Store atau Google Play.

BACA JUGA : Perhatikan 5 makanan ini yang mencetuskan keguguran


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found