Antibiotik Cara Berkesan untuk Mengatasi Jangkitan Kerana Bronkopneumonia?

Jakarta - Bronchopneumonia adalah sejenis radang paru-paru yang menyerang bronkus dan alveoli (bahagian anatomi paru-paru). Penyakit ini dicirikan oleh radang saluran udara, yang membuat penderita mengalami sesak nafas kerana paru-paru tidak dapat memperoleh bekalan oksigen yang mencukupi. Lalu, adakah pemberian antibiotik adalah kaedah yang ampuh untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh bronkopneumonia?

Jawapannya, tidak semestinya. Kerana, jangkitan akibat bronkopneumonia bukan hanya disebabkan oleh bakteria, tetapi juga virus dan jamur. Sekiranya bronkopneumonia disebabkan oleh jangkitan bakteria, antibiotik mungkin berkesan. Namun, ini adalah kisah yang berbeza jika jangkitan disebabkan oleh virus dan kulat, atau mungkin jangkitan bakteria yang sangat parah dan memerlukan pelbagai rawatan sokongan lain.

Baca juga: Kenali Gangguan Pernafasan Bronkopneumonia pada Kanak-kanak

Diselaraskan untuk Jenis, Keterukan dan Faktor Lain

Rawatan untuk bronkopneumonia biasanya disesuaikan dengan jenis, keparahan penyakit, usia, dan keadaan keseluruhan penghidapnya. Dalam kes ringan, penyakit ini dapat membaik hanya dengan ubat biasa dan istirahat yang mencukupi. Walau bagaimanapun, dalam kes yang teruk, orang dengan bronkopneumonia mungkin memerlukan rawatan intensif di hospital.

Sekiranya keradangan paru-paru disebabkan oleh jangkitan bakteria, doktor biasanya akan menetapkan antibiotik untuk membunuh bakteria berbahaya di paru-paru. Walau bagaimanapun, harap maklum bahawa antibiotik tidak berfungsi untuk jangkitan virus. Oleh itu, jika keradangan disebabkan oleh jangkitan virus, doktor biasanya akan menetapkan ubat antivirus. Sementara itu, untuk radang paru-paru yang disebabkan oleh kulat, doktor akan menetapkan ubat antijamur.

Pastikan mengambil antibiotik, antivirus, atau antijamur seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan mengurangkan atau meningkatkan dos tanpa persetujuan doktor anda. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai dos ubat atau perkara lain, anda boleh bertanya kepada doktor di . Oleh itu, pastikan anda mempunyai muat turun permohonan, ya.

Baca juga: Inilah perbezaan antara bronkitis dan radang paru-paru yang perlu diketahui oleh ibu bapa

Selain mengambil ubat, ada beberapa perkara yang dapat dilakukan untuk mempercepat proses pemulihan bronkopneumonia, yaitu:

  • Elakkan melakukan aktiviti fizikal yang berat untuk seketika.
  • Minum banyak air untuk menipis lendir dan mengurangkan rasa tidak selesa ketika batuk.
  • Pakai topeng jika anda ingin melakukan perjalanan atau berinteraksi dengan orang lain agar tidak menyebarkan jangkitan.
  • Elakkan merokok dan pengambilan alkohol.
  • Selamat menjalani diet.

Adakah Terdapat Cara Mencegah Bronchopneumonia?

Dalam kebanyakan kes, jangkitan dengan bronkopneumonia sebenarnya dapat dicegah. Beberapa usaha pencegahan yang dapat dilakukan agar tidak terkena bronkopneumonia adalah dengan memberi vaksin, dan menghindari pelbagai faktor risiko penyakit ini. Lebih khusus lagi, berikut adalah langkah pencegahan yang dapat diambil untuk mengelakkan bronkopneumonia:

1. Vaksinasi.

Vaksin adalah salah satu kaedah yang paling berkesan untuk mencegah jangkitan paru-paru. Biasanya, ada vaksin yang secara khusus pneumonia dan ada vaksin untuk menangkal selesema (mengingat jangkitan ini sering terjadi setelah selesema). Untuk mengetahui vaksin mana yang betul, anda harus berbincang dengan doktor anda.

2. Menerapkan Gaya Hidup Bersih dan Sihat

Bronchopneumonia adalah penyakit berjangkit. Oleh itu, untuk mengurangkan risiko, anda mesti menjaga kebersihan diri, keluarga, dan persekitaran. Basuh tangan anda dengan kerap menggunakan sabun dan air bersih, supaya bakteria dan virus tidak melekat pada permukaan kulit.

Baca juga: Kenali Jangkitan Pernafasan Kerana Pencemaran Udara

3. Jauhi rokok

Tabiat merokok hanya akan membuat saluran pernafasan dijangkiti, termasuk paru-paru pada bronkopneumonia.

4. Menjalani Gaya Hidup Sihat

Ini bertujuan untuk menjaga kesihatan keseluruhan. Di samping itu, dengan menjalani gaya hidup yang sihat, seperti makan makanan yang sihat dan bersenam secara teratur, anda akan mempunyai sistem imun yang kuat dan dapat menangkis pelbagai bahan asing yang masuk ke dalam badan.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Bronchopneumonia: Smptoms, Faktor Risiko, dan Rawatan.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa itu bronkopneumonia?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found