5 Latihan untuk Pantat Tona

, Jakarta - Salah satu latihan sukan untuk mengetatkan pantat adalah setinggan . Bahkan ini disahkan oleh Dianne Skyesahli fisiologi dan latihan di New York. Komposisi badan termasuk ukuran paha, pinggang dan pinggul, berat, lengan dan punggung adalah ukuran kesihatan.

Pada bahagian yang disebutkan sebelumnya, akan lebih baik jika jisim ototnya lebih besar kerana otot membakar kalori lebih cepat daripada tisu lain. Sel-sel otot juga responsif terhadap insulin yang dikaitkan dengan penurunan risiko penyakit kardiovaskular. Selain kesihatan, otot yang kencang juga merupakan sokongan estetik untuk bentuk badan. Berikut adalah beberapa latihan untuk mengetatkan punggung yang boleh anda gunakan. (Baca juga: 5 Sukan yang Meningkatkan Tinggi)

  1. Yoga

Mungkin selama ini anda menganggap yoga hanyalah latihan fleksibiliti, tetapi jika anda memperhatikan ada beberapa pose yang dapat mengetatkan pantat. Beberapa pose tersebut adalah anjing menghadap ke bawah , di mana kedudukan pinggul naik dengan lengan selari dengan bahu. Pose anjing menghadap ke bawah dapat mengembalikan otot ke kedudukan dan mengetatkan kawasan yang longgar.

  1. Basikal

Selain daripada menjadi latihan kardio yang baik, sebenarnya sukan berbasikal juga merupakan sukan untuk mengetatkan punggung. Ini berkaitan dengan posisi duduk dan pergerakan mengayuh yang mengoptimumkan kerja paha, betis dan berkaitan dengan punggung. Salah satu kunci untuk latihan anda menjadi berkesan adalah bermain dengan kecepatan pedal dan memberi penekanan pada pukulan. Kedudukan badan ketika mengayuh secara tidak langsung membentuk badan dan memegang kedudukan punggung sehingga mereka mengetatkan dan membentuknya.

  1. Zumba

Sukan yang disertai dengan muzik dan tarian sememangnya sangat menyeronokkan untuk ditingkatkan mood dan menghilangkan tekanan, Zumba adalah salah satunya. Selain menjadi sukan alternatif yang menjadikan mood jadi lebih baik, zumba juga sukan pilihan untuk mengetatkan punggung. Pergerakan zumba, berayun pinggul, mengangkat dan mengunci pantat yang bertenaga adalah latihan berkesan untuk mengencangkan punggung.

  1. Inferno Hot Pilates

Satu lagi bentuk latihan untuk mengetatkan punggung adalah pilates panas. Ini pada dasarnya adalah campuran Pilates dan kardio dalam keadaan panas. Terdapat banyak pergerakan yang berfungsi otot terdalam di paha, punggung dan lengan. Beberapa pergerakan adalah modifikasi dari setinggan tetapi ia dilakukan dengan cara yang agak sukar seperti pengulangan beberapa kali, menahan selama beberapa minit untuk akhirnya melakukan pengulangan itu lagi.

  1. Berenang

Berenang adalah sukan yang dapat membantu memperbaiki atau membentuk postur badan. Gerakan mengayuh lengan dan paha memberikan latihan yang berkesan untuk mengencangkan otot termasuk punggung. Pedal pada betis dan paha secara tidak langsung memberi latihan kepada punggung dan menjadikannya lebih ketat. Aktiviti yang dilakukan di dalam air menjadikan latihan ini cedera minimum.

Beberapa cara lain untuk mengetatkan punggung adalah melalui pengambilan makanan. Pilihan makanan super apa yang anda boleh makan adalah makanan yang mengandungi protein seperti ikan, tahu, tempe, telur dan daging. Untuk sayur-sayuran anda boleh memilih bayam, ubi jalar, brokoli dan pilihan pengambilan lain seperti yogurt, susu dan badam.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai senaman untuk menenangkan pantat atau makanan berkhasiat untuk meningkatkan jisim otot, anda boleh bertanya secara langsung kepada . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .