Eksim Atopik pada Kanak-kanak, Bagaimana Mengatasinya?

, Jakarta - Bagaimana menangani eksim atopik pada kanak-kanak? Secara amnya, rawatan untuk eksim atopik adalah dengan menggunakan krim dan salap steroid, ubat topikal untuk membantu mengurangkan keradangan kulit, seperti hidrokortison, mometasone atau triamcinolone.

Untuk keadaan tertentu, antibiotik diberikan untuk eksim atopik pada kanak-kanak. Serta penghambat calcineurin topikal, seperti tacrolimus topikal atau pimec, antihistamin, diphenhydramine (Benadryl) atau hidroksizin (Atarax), dan imunomodulator oral. Maklumat lanjut mengenai eksim atopik pada kanak-kanak boleh dibaca di bawah!

Rawatan Ekzema Atopik di Rumah

Sebagai tambahan kepada rawatan perubatan, ibu bapa boleh melakukan rawatan di rumah untuk keadaan eksim atopik. Kaedahnya adalah seperti berikut:

Baca juga: 6 Cara Merawat Ekzema Atopik

1. Mandi anak-anak dengan kerap dan lebih baik jika ibu bapa memandikan anak-anak mereka dengan menggunakan celup mandi . Jangan lupa menggunakan pelembap selepas mandi.

2. Gunakan sabun ringan yang disyorkan oleh doktor atau profesional kesihatan untuk keadaan eksim atopik.

3. Pastikan kuku anak pendek, kerana menggaru boleh memburukkan lagi dermatitis atopik.

4. Pakai pakaian yang menyerap peluh.

5. Sapukan pembalut basah yang sejuk ke kawasan yang terjejas.

6. Biarkan anak-anak bermain di luar di bawah sinar matahari, tetapi tidak terlalu lama, kerana pendedahan cahaya matahari yang lama dapat meningkatkan risiko barah kulit.

7. Pastikan anak mengelakkan hubungan dengan perengsa, seperti yang ditetapkan oleh pakar pediatrik.

8. Gunakan pelembap di rumah untuk membantu menjaga kelembapan kulit anak anda. Tetapi pastikan tidak berlebihan, kelembapan yang terlalu tinggi dapat mendorong pertumbuhan tungau debu.

9. Gunakan kipas angin atau penghawa dingin di bilik kanak-kanak untuk memastikan bilik sentiasa sejuk, dan bantu mengelakkan berpeluh.

Baca juga: Bolehkah Kulit kembali licin selepas terkena ekzema?

Sekiranya ibu bapa memerlukan lebih banyak maklumat mengenai rawatan eksim atopik, mereka boleh bertanya . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor, anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau berbual, bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Kesan Ekzema Atopik Terhadap Kualiti Kesihatan Kanak-kanak

Ekzema atopik biasanya merupakan keadaan yang sangat ketara, kanak-kanak mungkin merasakan kesan dari keadaan sosial dan psikologi selain fizikal. Terdapat juga kebimbangan terhadap keinginan untuk menggaru.

Keadaan ini boleh membuatkan anak menjadi tertekan. Di sinilah peranan ibu bapa untuk memberikan sokongan yang signifikan dari segi mental bukan hanya dari segi kesihatan fizikal. Bercakap dengan anak mengenai keadaannya, sekiranya ada kemungkinan dimasukkan ke hospital, ibu bapa juga perlu berkomunikasi dengan anak.

Penting untuk bekerjasama antara keluarga untuk menguatkan kanak-kanak dengan eksim atopik. Berbincanglah dengan saudara / saudari yang lain serta persiapan dan persiapan yang perlu dilakukan agar si anak tetap bersemangat fizikal dan mental.

Eksim atopik adalah bentuk eksim yang teruk yang menggambarkan sekumpulan keadaan yang mencetuskan kulit gatal, merah, dan jengkel. Ia adalah penyakit kronik dan radang yang menghasilkan tompok-tompok merah dan gatal pada kulit sehingga kulitnya retak dan berair.

Gejala termasuk kulit kering dan gatal yang biasanya muncul di wajah, di dalam siku, atau di belakang lutut. Walau bagaimanapun, eksim atopik boleh muncul di mana sahaja di badan. Kulit juga mungkin bersisik, bergelombang dan kasar, atau rosak, bergantung pada bahagian badan yang terkena.

Orang dengan dermatitis atopik lebih terdedah kepada jangkitan kulit dan herpes. Apabila ia muncul di kelopak mata dan di sekitar mata, ia boleh menyebabkan katarak, kegelapan kulit, dan lipatan kulit tambahan di bawah mata.

Rujukan:
Persatuan Ekzema Nasional. Diakses pada tahun 2020. Dermatitis Atopik 101.
Hospital Kanak-kanak Boston. Diakses pada tahun 2020. Rawatan untuk Dermatitis Atopik dan Ekzema pada Kanak-kanak.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found