Wanita Hamil Boleh Mengalami Gatal-Gatal, Ketahui Sebabnya

, Jakarta - Selama kehamilan, tubuh wanita mengalami perubahan fizikal, salah satunya adalah perubahan kulit. Kulit boleh mengalami beberapa masalah kecil semasa kehamilan, seperti kulit kering dan jerawat.

Sebilangan wanita juga mengalami masalah seperti gatal-gatal atau gatal-gatal. Masalah kulit ini biasanya disebabkan oleh perubahan hormon, tekanan, atau jangkitan. Hives muncul dengan warna merah pucat dan lebam pada kulit. Wanita hamil mengalami gatal setelah kulit terasa kering dan meregang ketika janin tumbuh. Ketahui sebab-sebab wanita hamil boleh mengalami gatal-gatal.

Baca juga : Gatal-gatal, Alahan atau Penyakit?

Sebab-Sebab Umum Penyakit Gatal pada Wanita Hamil

Semasa perut tumbuh berikutan pertumbuhan bayi di dalam rahim, ketidakselesaan kulit berlaku dalam bentuk gatal dan kering. Wanita hamil boleh mengalami gatal atau ruam yang lebih serius, dan 1 dari 150 wanita hamil mengalami keadaan yang dikenali sebagai PUPPP (PUPPP). papula urtikaria prurit dan plak kehamilan ).

Walaupun penyebab gatal-gatal sukar ditentukan, beberapa penyebab biasa adalah:

 1. Gigitan serangga.
 2. Pengambilan makanan yang menyebabkan gatal sebagai reaksi alahan.
 3. Sentuh dengan serangga dan rambut haiwan.
 4. Debunga atau pendedahan kepada bahan kimia tertentu yang menyebabkan gatal-gatal.
 5. Mengambil ubat tertentu semasa kehamilan yang menyebabkan gatal-gatal dan gatal sebagai kesan sampingan.
 6. Peningkatan berat badan, sehingga kulit meregang dan kehilangan kelembapan. Kehilangan kelembapan kulit menyebabkan gatal-gatal dan gatal-gatal.
 7. Kebimbangan dan tekanan boleh menyebabkan gatal-gatal semasa kehamilan.
 8. Kekebalan yang rendah semasa mengandung menjadikan wanita hamil terdedah kepada reaksi alahan atau jangkitan seperti gatal-gatal dan gatal-gatal.
 9. Dalam beberapa kes, kegelisahan dan tekanan boleh menyebabkan gatal semasa kehamilan.

Semasa mengandung, ibu perlu mengetahui gejala gatal-gatal atau masalah kulit lain untuk mendapatkan rawatan perubatan segera. Anda boleh meminta doktor melalui permohonan untuk mengetahui rawatan yang tepat.

Baca juga: Inilah sebab mengapa gatal-gatal tidak tergores

Jenis Gatal-gatal Yang Dialami oleh Wanita Hamil

Gatal-gatal dan kulit gatal biasa berlaku semasa kehamilan. Beberapa jenis ruam hanya berlaku semasa kehamilan. Beberapa jenis gatal-gatal yang dialami oleh wanita hamil, iaitu:

 • Panaskan Ruam atau Panas Berduri

Kehamilan menyebabkan seseorang berasa sangat panas kerana peningkatan bekalan darah ke kulit. Akibatnya, ibu mungkin merasa lebih banyak berpeluh dan ruam panas timbul. Ruam panas atau panas berdarah menyebabkan tompok kecil dan gatal pada kulit. Keadaan kulit yang sejuk dan kering dapat menyembuhkan panas berduri.

 • Letusan Atopik

Letusan atopik adalah gangguan kulit yang hanya berlaku semasa kehamilan dan biasa. Sebilangan ruam yang termasuk dalam letusan atopik termasuk eksim atopik, prurigo kehamilan, folikulitis pruritus kehamilan. Prurigo semasa kehamilan dalam bentuk papula, yang merupakan benjolan kecil yang berisi cecair. Folikulitis pruritik menyebabkan papula seperti jerawat.

 • PUPPP

Ruam PUPPP mempengaruhi kira-kira 1 dari setiap 160 kehamilan. Keadaan ini sering berlaku pada wanita yang mengandung kembar atau kembar tiga. Ruam PUPPP kadang-kadang berlaku pada trimester kedua, tetapi biasanya timbul pada 3 bulan terakhir kehamilan, dan hilang selepas melahirkan.

 • Kolestasis

Kolestasis kehamilan adalah keadaan hati yang berpotensi serius yang berlaku semasa kehamilan. Ia menyebabkan gatal teruk yang berlaku di telapak tangan dan telapak kaki, kemudian merebak ke bahagian badan yang lain. Gatal boleh berlaku dengan atau tanpa ruam. Perlu diketahui, kolestasis boleh menyebabkan komplikasi kehamilan. Untuk itu, penting untuk mengenali gejala, diagnosis yang tepat, dan pengawasan dari doktor.

Baca juga: Hives Boleh Berjangkit? Pertama Ketahui Fakta

 • Impetigo Herpetiformis

Impetigo herpetiformis adalah keadaan kulit yang jarang berlaku semasa kehamilan, selalunya pada trimester terakhir. Keadaan kulit ini serupa dengan psoriasis pustular yang menyebabkan keradangan kulit yang teruk. Ruam kulit berbentuk seperti lesi pada lipatan kulit. Keadaan boleh merebak ke seluruh permukaan kulit dengan penampilan tompok-tompok besar.

Itulah keadaan gatal-gatal yang biasa dialami oleh wanita hamil. Sekiranya anda mengalami gatal-gatal semasa kehamilan, anda harus berjumpa doktor. Untuk pemeriksaan kulit, akan lebih jelas jika dilihat secara langsung oleh doktor. Anda boleh menemui doktor yang tepat dan mengetahui di mana dia berada di hospital terdekat melalui aplikasi . Ayuh, cepat muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2020. Gatal-gatal Semasa Kehamilan
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. 7 jenis ruam kehamilan dan bagaimana rupa mereka
Keibubapaan Firstory. Diakses pada tahun 2020. Gatal-gatal (Urtikaria) Semasa Kehamilan

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found