Teman lelaki Suka Melarang Milea Kaya, Adakah Ini Termasuk Gangguan Cinta Obsesif?

Jakarta - Dalam hubungan, rasa kekitaan dan cinta adalah perkara semula jadi. Tetapi jika rasa kekitaan semakin kuat, seseorang secara tidak sedar dapat bersikap lebih keras terhadap pasangannya. Sikap posesif ini kadang-kadang menjadikan hubungan itu tidak sihat dan menyeksa pasangan secara mental dan fizikal. Seperti sikap yang dimiliki Milea terhadap Dilan.

Bagi mereka yang telah menonton Dilan 1991, anda akan tahu bahawa Milea lebih berpengaruh setelah bertemu Dilan. Contohnya, ketika Dilan ingin bergaul dengan rakan-rakannya, Milea sepertinya tidak menyukainya malah melarangnya pergi. Lalu, adakah sikap Milea termasuk dalam gangguan cinta obsesif ?

Baca Juga : Tidak Jatuh Cinta, Ini Menyebabkan Jantung Berdebar

Mengakui Gangguan Cinta Obsesif (LAMA)

LAMA adalah gangguan mental yang membuat orang terobsesi dengan satu orang. Penderita akan merasa perlu melindungi orang yang dia cintai dengan begitu obsesif sehingga dia seolah-olah mengawal kehidupan pasangannya. Sekiranya anda atau sedang mengalami kekacauan teman lelaki, cuba kenal pasti gejala berikut yang menunjukkan LAMA:

 • Tidak dapat menerima penolakan daripada pasangan mereka, semua keinginan mesti dipatuhi.

 • Cemburu tanpa alasan yang jelas, bahkan hanya dengan melihat pasangan mereka bercakap dengan lawan jenis. Biasanya ini berlaku kerana pasangan mempunyai tahap keyakinan diri yang rendah.

 • Hantar mesej dan panggilan telefon berulang kali kepada orang yang mereka suka.

 • Kesukaran berteman atau menjalin hubungan dengan ahli keluarga kerana obses dengan satu orang.

 • Sentiasa awasi tindakan pasangan atau orang yang disukainya.

 • Cuba mengawal aktiviti orang yang anda suka.

Baca Juga : Inilah Cara Cepat Bergerak Kerana Bekas Perkahwinan Tinggal

Punca Gangguan Cinta Obsesif (LAMA)

Punca sebenar LAMA tidak diketahui. Walau bagaimanapun, penyakit ini dianggap berkaitan dengan gangguan mental seperti:

 • Gangguan penglibatan sosial yang tidak teratur. Kelainan ini menjadikan penghidapnya terlalu ramah.

 • Gangguan lampiran reaktif (RAD), penderita merasa sukar untuk bergaul dengan orang lain.

 • gangguan keperibadian sempadan ( garis sempadan ) yang membuat penghidap berubah menjadi pemarah atau gembira dalam masa beberapa minit.

 • Mempunyai kecemburuan yang khayalan. Kelainan ini membuat penghidap berfikir peristiwa atau fakta yang dia percayai benar.

 • Erotomania, penderita percaya bahawa semua orang yang terkenal atau lebih tinggi status sosialnya menyukainya.

 • Gangguan obsesif-kompulsif (OCD) yang membuat penderita berfikir negatif sehingga mereka selalu merasa cemas, takut, dan bimbang dengan pasangannya.

Mengendalikan Orang dengan Gangguan Cinta Obsesif (LAMA)

Rawatan LAMA bergantung pada penyebabnya. Ubat anti-kegelisahan atau antidepresan mungkin berguna untuk melegakan gejala, memandangkan LAMA adalah gangguan mental. Selain penggunaan ubat, terapi juga dapat dilakukan untuk membantu proses pemulihan, termasuk terapi tingkah laku kognitif, terapi tingkah laku dialektik, dan terapi bicara.

Perlu diingat bahawa kepemilikan tidak sepenuhnya negatif. Terdapat had yang munasabah yang dapat menentukan sama ada hubungan itu sihat atau tidak. Bersikap pasif terhadap pasangan anda adalah baik, asalkan tidak mengganggu atau bahkan menyeksa pasangan anda. Nah, keperibadian yang ditangani oleh Milea termasuk dalam kategori wajar kerana alasannya jelas. Milea takut bahawa Dilan akan terluka, jadi dia merasa perlu melarang Dilan melakukan perkara-perkara yang boleh menyakitinya.

Baca Juga : Bukan Hanya Cinta, Inilah 5 Bahasa Cinta untuk Menyatakan Cinta Anda

Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai LAMA, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor . Anda boleh menggunakan ciri Hubungi Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk meminta doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!