5 Cara Menghilangkan Sakit Selepas Pulang

, Jakarta - Perjalanan jauh ketika pulang dan aliran balik dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami sakit. Terutama jika pulang dilakukan dengan menggunakan kenderaan persendirian, selain terjebak dalam kesesakan lalu lintas semasa pulang. Alamak!

Baca juga: 6 Cara Mengatasi Sakit Leher Belakang

Ini boleh menyebabkan sakit dan keletihan menyerang setelah pulang ke rumah. Sebenarnya, seseorang mungkin diminta untuk segera melakukan aktiviti setelah pulang ke rumah, contohnya segera kembali bekerja, sekolah, atau melakukan aktiviti lain.

Sakit yang menyerang boleh mengganggu aktiviti dan membuat seseorang mengalami kesukaran. Jadi, bagaimana untuk menghilangkan keadaan ini dan menjadikan badan kembali cergas dan bersedia untuk kembali melakukan aktiviti?

1. Mandi suam

Salah satu cara yang dapat dilakukan untuk mengatasi rasa sakit adalah dengan berendam di dalam air suam. Ini dapat membantu mengurangkan ketegangan, kekakuan dan kesakitan di badan. Tetapi perlu diingat, merendam dalam air suam tidak perlu dilakukan terlalu lama. Air suam yang meresap ke dalam kulit dapat membuat peredaran darah lebih lancar dan berkesan untuk mengurangkan ketegangan dan tekanan pada otot.

Selain mandi, anda juga dapat mengatasi sakit badan dengan memampatkan air suam. Pasang tuala atau kain yang telah direndam dalam air suam ke badan yang terasa sakit. Namun, ini tidak boleh dilakukan dalam masa yang terlalu lama, iaitu sekitar 20 minit.

2. Tingkatkan Air

Mengkonsumsi banyak air sebenarnya dapat membantu mengatasi sakit setelah pulang. Sebilangan besar tubuh manusia terdiri daripada air, jadi pengambilan air minum yang mencukupi sangat penting untuk membantu tubuh bekerja dengan normal, termasuk yang berkaitan dengan sakit dan sakit.

Pengambilan air dan mineral yang mencukupi dapat menyuburkan otot dan dapat mengelakkan kesakitan menjadi lebih teruk. Selain air, anda juga dapat memenuhi keperluan cecair anda dengan memakan buah, sayur-sayuran, atau jus buah.

Baca juga: Tidur lena ketika pulang, berhati-hatilah tersedak

3. Senaman Bersantai

Selain keletihan fizikal, tekanan semasa perjalanan pulang juga boleh menjadi pencetus kesakitan. Untuk mengatasinya, anda boleh mencuba melakukan senaman relaksasi. Lakukan senaman ini dengan menghirup perlahan-lahan hidung anda.

Kemudian, hembuskan perlahan-lahan melalui mulut anda. Melakukan senaman relaksasi dapat menjadikan minda dan perasaan menjadi lebih tenang, pernafasan menjadi lebih lancar, dan membuat otot yang tegang menjadi lebih santai.

4. Urut

Apabila badan berasa letih dan sakit setelah pulang, cuba lakukan terapi atau urut untuk melegakannya. Terdapat banyak jenis urut yang boleh anda pilih, mulai dari urutan lembut dengan minyak pati, refleksologi, hingga urut urut thai . Anda boleh meminta bantuan ahli terapi urut. Terapi dan urutan dapat membantu mengendurkan otot yang kaku, meningkatkan peredaran darah, dan mengurangkan tekanan.

5. Penggunaan Dadah

Sekiranya sakit dan sakit yang menyerang sangat mengganggu, anda boleh mempertimbangkan untuk menghilangkan rasa sakit. Bukan hanya kesakitan, pengambilan ubat jenis ini juga dapat mengurangkan kesakitan akibat otot atau sendi yang tegang dan meradang. Tetapi ingat, pastikan anda bercakap dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum mengambil ubat ini.

Baca juga: Atasi Kesan Buruk Duduk Rumah Panjang dengan 4 Makanan Ini

Sekiranya anda sudah mempunyai preskripsi untuk ubat sakit, anda boleh membelinya di aplikasi . Belanja ubat kini lebih mudah hanya dalam satu aplikasi. Selain penghilang rasa sakit, anda juga boleh membeli produk kesihatan lain melalui . Pesanan anda akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Anda tahu, penghantaran percuma. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found