Inilah perbezaan cara memproses makanan sihat

, Jakarta - Bukan rahsia lagi bahawa cara yang paling tepat untuk menurunkan berat badan adalah menjaga diet yang sihat. Maksudnya, walaupun anda melakukan senaman secara teratur dengan intensitas berat tetapi tidak menyeimbangkannya dengan diet yang sihat, maka latihan yang anda lakukan tidak dianggap memberikan hasil yang maksimum. Usaha untuk menurunkan berat badan semakin jauh dari jangkaan.

Makanan yang anda perlukan untuk membatasi pengambilan agar berat badan anda dijaga adalah makanan yang mengandungi karbohidrat dan lemak. Contohnya ialah nasi putih dan makanan goreng.

Pengambilan sayur-sayuran hijau, makanan dengan kadar glisemik rendah, daging, dan menghindari minuman ringan adalah cara yang tepat untuk mendapatkan berat badan yang ideal. Sekurang-kurangnya anda dapat mengekalkan berat badan anda dengan stabil. Walaupun makanan yang anda makan sihat, kaedah pemprosesannya salah, seperti terlalu banyak minyak, terlalu lama digoreng, atau tidak dimasak sepenuhnya, ia berpotensi menyebabkan penyakit.

Untuk itu, berikut akan membincangkan jenis cara memproses makanan agar kekal sihat. Dalam kalangan yang lain:

1. Dengan Mengukus

Mengukus adalah cara memproses makanan yang telah diketahui oleh manusia selama ribuan tahun. Teknik ini juga dikenali sebagai kaedah paling sihat antara kaedah lain. Yang harus anda lakukan ialah meletakkan saringan di atas periuk yang ditutup dengan air.

Dengan mengukus makanan, anda mengekalkan kandungan vitamin dan mineral dalam makanan. Selain itu, makanan juga dijaga rasa, tekstur, bentuk, dan aroma. Bukan hanya sayur-sayuran, daging dan ikan, anda juga boleh memprosesnya dengan mengukus, sehingga apabila anda memakannya, anda tidak akan merasa bersalah.

  1. Dengan Mendidih

Tidak jauh berbeza dengan mengukus, memproses makanan dengan merebus juga sangat baik untuk memproses makanan. Membiarkan makanan terendam dalam air mendidih juga akan membantu mencegah lemak daripada mengoksidasi, menjadikan makanan lebih sihat. Namun, membiarkan makanan mendidih terlalu lama juga boleh menyebabkan kandungan nutrisi hilang.

Baca juga: 5 peraturan untuk makan makanan laut supaya anda tidak mempunyai kolesterol

  1. Dengan Pembakar

Bosan memasak yang menggunakan air? Baking boleh menjadi salah satu cara yang harus anda cuba sekali-sekala. Mengapa hanya sekali-sekala? Kerana, memasak dengan cara ini dapat mendedahkan makanan pada suhu yang panas, sehingga semua bahagian makanan berubah menjadi coklat.

Proses ini juga mencetuskan proses denaturasi protein. Kaedah ini juga dapat mengoksidakan lemak dan menyebabkan glutamat terbentuk di luar daging yang akan memusnahkan lebih banyak nutrien dalam makanan daripada kaedah lain.

  1. Dengan Pembakaran

Sama seperti memanggang, memproses makanan dengan membakar juga menimbulkan bahaya yang sama. Terutama apabila lemak memenuhi arang batu, ia akan mencetuskan kemunculan sebatian kimia, iaitu: Heterosiklik yang mencetuskan barah jika terlalu kerap dikonsumsi.

Pembakaran dengan arang boleh menyebabkan pembentukan hidrokarbon dan zarah jelaga yang berbahaya bagi kesihatan dan juga mencemarkan udara. Untuk mengelakkan kesan negatif, anda boleh mengelakkan bahagian yang hangus.

  1. Dengan Menggoreng

Kaedah makanan ini adalah yang paling popular di antara kaedah memasak yang lain. Walaupun sederhana, makanan yang direndam dalam minyak panas dapat menyebabkan pengoksidaan lemak dan denaturasi protein, jadi juga berbahaya bagi kesihatan. Untuk mengurangkan risiko, elakkan menggoreng makanan terlalu lama atau menggunakan api yang tinggi.

Baca juga: Cara Memasak Sihat Tanpa Minyak

Itulah beberapa kaedah untuk memproses makanan supaya anda tahu mana yang lebih baik untuk kesihatan anda. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai petua memproses makanan sihat, anda boleh menghubungi . Cara, muat turun di App Store dan Google Play. Dengan aplikasi tersebut , anda boleh mendapatkan maklumat yang anda perlukan mengenai kesihatan badan anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found