Adakah Terdapat Kaedah Berkesan untuk Mencegah Kehamilan Ektopik?

, Jakarta - Kehamilan ektopik terjadi apabila telur yang disenyawakan menanam di luar rahim, biasanya di salah satu tuba fallopi. Tiub inilah yang menghubungkan ovari ke rahim. Sekiranya telur tersekat di dalamnya, telur tidak akan berkembang menjadi bayi dan boleh mengancam kesihatan wanita hamil sekiranya kehamilan berlanjutan.

Kehamilan ektopik ini tidak dapat diselamatkan dan mesti dikeluarkan dengan ubat atau pembedahan. Jadi, adakah cara tertentu untuk mencegah kehamilan ektopik? Lihat ulasan berikut.

Baca juga: Inilah perbezaan antara hamil dengan anggur dan hamil di luar rahim

Bolehkah Kehamilan Ektopik Dicegah?

Malangnya, tidak ada cara untuk mencegah kehamilan ektopik. Walaupun begitu, terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan oleh ibu untuk mengurangkan risiko. Jangkitan kelamin dan penyakit radang pelvis adalah beberapa masalah kesihatan yang boleh meningkatkan risiko kehamilan ektopik. Oleh itu, mengehadkan bilangan pasangan seksual dan menggunakan kondom semasa hubungan seks dapat membantu mencegah jangkitan kelamin dan mengurangkan risiko penyakit radang pelvis.

Merokok juga merupakan gaya hidup sihat yang boleh mempengaruhi proses persenyawaan. Jadi, anda harus mengelakkan merokok semasa merancang kehamilan.

Pelbagai Sebab Kehamilan Ektopik

Kehamilan ektopik biasanya berlaku apabila terdapat masalah pada tiub fallopio, seperti tiub sempit atau tersumbat. Keadaan berikut dapat meningkatkan risiko kehamilan ektopik:

  • Penyakit radang panggul berlaku apabila sistem pembiakan wanita menjadi radang akibat jangkitan kelamin.
  • Pernah menjalani kehamilan ektopik sebelum ini.
  • Telah menjalani pembedahan pada tuba falopi, seperti prosedur pensterilan.
  • Menjalani rawatan kesuburan, seperti IVF dan mengambil ubat untuk merangsang ovulasi (pembebasan telur).
  • Mengandung semasa menggunakan peranti intrauterin (IUD) atau sistem intrauterin (IUS) untuk kontrasepsi.
  • Mempunyai tabiat merokok.
  • Semakin tinggi usia, semakin tinggi risiko kehamilan ektopik. Keadaan ini terdedah kepada wanita hamil pada usia 35-40 tahun.

Baca juga: Petua Mengatasi Sakit Pagi untuk Kehamilan Pertama

Ada lebih banyak soalan mengenai kehamilan ektopik? Hubungi pakar obstetrik melalui aplikasi . Melalui aplikasi ini, ibu dapat menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual atau Panggilan Suara / Video .

Kenali Tanda dan Gejala

Pada mulanya, ibu mungkin tidak merasakan sebarang gejala. Walau bagaimanapun, beberapa wanita yang mengalami kehamilan ektopik biasanya mempunyai tanda-tanda awal atau gejala kehamilan yang biasa, seperti tempoh yang tidak dijawab, kelembutan payudara, dan mual. Semasa mengambil ujian kehamilan, hasilnya akan positif.

Selalunya tanda amaran pertama kehamilan ektopik adalah pendarahan faraj ringan dan sakit pelvis. Sekiranya darah bocor dari saluran tuba, ibu mungkin merasa sakit bahu atau keinginan untuk buang air besar. Gejala khusus bergantung pada tempat darah terkumpul dan saraf mana yang jengkel.

Sekiranya telur yang disenyawakan terus tumbuh di tiub fallopio, telur yang diperbesar boleh menyebabkan tiub pecah. Pecahnya tiub boleh menyebabkan pendarahan berat di perut. Gejala kejadian yang mengancam nyawa ini termasuk pening, pingsan, dan kejutan yang melampau.

Baca juga: Adakah Makanan yang Harus Dielakkan Semasa Kehamilan Trimester Pertama?

Periksa dengan segera sekiranya ibu mempunyai tanda atau gejala kehamilan ektopik, sakit perut atau pelvis yang teruk disertai dengan pendarahan faraj, pening kepala, dan sakit di bahu.Rujukan:
NHS. Diakses pada tahun 2020. Kehamilan ektopik.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kehamilan ektopik.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found