4 Cara Memilih Ubat Gigi untuk Mencegah Rongga

Jakarta - Ubat gigi adalah syarat wajib dalam menjaga kesihatan mulut dan gigi. Walau bagaimanapun, terdapat banyak jenis ubat gigi dan tidak semuanya sesuai untuk anda gunakan, anda tahu. Contohnya, jika anda tidak mahu mempunyai rongga, memilih ubat gigi yang betul sangat penting.

Salah satu kriteria utama dalam memilih ubat gigi untuk mencegah rongga adalah bahawa ia mengandungi fluorida, dan bahan-bahan lain yang melindungi gigi dari kerosakan. Perlu diingat bahawa rongga tidak akan sembuh hanya dengan menggosok gigi. Walau bagaimanapun, sekurang-kurangnya jika anda memilih ubat gigi yang betul, keadaan rongga tidak akan bertambah buruk.

Baca juga: Sebab Makanan Manis Menjadikan Gigi Anda Jurang

Memilih Ubat Gigi untuk Mencegah Rongga

Perlu diingat bahawa rongga berlaku apabila lapisan luar gigi (enamel) rosak oleh asid yang dikeluarkan oleh bakteria. Jadi, ubat gigi yang anda pilih mestilah dapat melindungi enamel gigi daripada kerosakan. Walau bagaimanapun, ubat gigi hanya dapat mencegah rongga, tidak menyembuhkan atau menutup rongga gigi.

Berikut adalah petua untuk memilih ubat gigi untuk mengelakkan rongga:

1. Ubat gigi dengan kandungan fluorida

Fluorida adalah komponen terpenting dalam ubat gigi untuk mencegah rongga. Fluorida adalah mineral yang dapat melindungi enamel gigi dari asid yang dihasilkan oleh bakteria, sehingga tidak akan merosakkan gigi.

Terdapat dua cara fluorida melindungi gigi. Pertama, ia menjadikan enamel lebih kuat, jadi ia tidak akan rosak oleh asid yang dikeluarkan oleh bakteria. Kedua, memicu proses remineralisasi atau membalikkan proses awal rongga, yang menjadikan lubang mikro yang sudah mulai terbentuk di gigi, ditutup kembali.

Baca juga: 4 Kaedah Berkesan untuk Mengatasi Rongga Gigi

2. Ubat gigi dengan Bahan Penyokong Gigi

Bukan hanya fluorida, ubat gigi untuk mencegah rongga juga perlu mengandungi banyak bahan lain, seperti:

  • Bahan untuk mengurangkan kepekaan gigi, seperti kalium nitrat dan fluorida stannous.
  • Ejen antimikroba, seperti pirofosfat dan zink sitrat.
  • Bahan pelelas, seperti kalsium karbonat dan silika, untuk memaksimumkan pembersihan gigi.
  • Bahan pencuci, untuk melenyapkan plak gigi yang merupakan pendahulu rongga gigi.
  • Peroksida, untuk membantu mengurangkan cela.

Semua ramuan ini membantu ubat gigi memberikan faedah lain, selain mencegah berlakunya rongga. Bahan-bahan ini juga penting jika anda mempunyai keadaan pergigian lain, selain rongga. Namun, perlu diketahui bahawa bahan seperti komponen pelelas boleh menyebabkan kerosakan pada permukaan enamel, jika digunakan secara berlebihan atau jika anda menggosok gigi terlalu keras dengan berus gigi kasar.

3. Elakkan Ubat Gigi yang Mengandungi Pencetus Alergi dan Bahan Kerengsaan

Pada sesetengah orang, ramuan dalam ubat gigi boleh mencetuskan reaksi alergi atau kerengsaan. Contohnya, bahan seperti pudina dan kayu manis. Beberapa ubat gigi juga menggunakan minyak pati, yang boleh merengsakan permukaan rongga mulut.

Oleh itu, jika anda mempunyai sejarah alahan terhadap bahan-bahan tertentu, pastikan bahawa tidak ada ramuan dalam ubat gigi yang anda pilih. Sekiranya anda keliru, anda boleh muat turun permohonan berunding dengan doktor gigi, untuk menentukan jenis ubat gigi yang sesuai dengan keadaan anda.

Baca juga: Kebiasaan yang sering diabaikan yang membahayakan gigi

4. Periksa Permit Pembahagian dari BPOM

Pastikan ubat gigi untuk mengelakkan rongga yang anda beli sudah mempunyai izin pengedaran dan Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM). Tujuannya adalah untuk memastikan bahan-bahan di dalamnya selamat digunakan. Anda boleh menyemak nombor siri BPOM secara dalam talian di talian untuk memastikan kesahihan nombor yang tertera pada bungkusan ubat gigi.

Itulah beberapa petua untuk memilih ubat gigi untuk mengelakkan rongga. Selain memperhatikan ubat gigi, juga penting untuk selalu berkonsultasi dengan doktor gigi. Dengan cara itu, anda dapat mengetahui dengan lebih cepat, jika ada masalah dengan gigi anda.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Menimbang Pilihan Ubat Gigi Anda.
Persatuan Pergigian Amerika. Diakses pada tahun 2020. Ubat Gigi.
Persatuan Pergigian Amerika. Diakses pada tahun 2020. ADA Menggunakan Ubat Gigi Fluorida untuk Melawan Kadar Rongga Tinggi pada Kanak-kanak.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found