Kecederaan Kepala Yang Boleh Menyebabkan Amnesia

, Jakarta - Pernahkah anda melihat adegan dalam filem di mana seseorang menjadi amnesia selepas kemalangan? Sebenarnya, kecederaan kepala yang sangat teruk memang boleh menyebabkan seseorang mengalami kehilangan ingatan. Mengapa perkara ini berlaku? Apakah jenis kecederaan kepala yang boleh menyebabkan amnesia? Ayuh, lihat penjelasannya di sini.

Apa itu Amnesia?

Amnesia atau kehilangan ingatan adalah keadaan di mana seseorang tidak dapat mengingat maklumat, pengalaman, atau semua peristiwa yang pernah dia alami sebelumnya. Orang yang mengalami amnesia juga biasanya sukar belajar maklumat baru atau membentuk kenangan baru.

Amnesia boleh berlaku secara tiba-tiba atau berkembang secara perlahan. Terdapat pelbagai keadaan kesihatan yang boleh menyebabkan amnesia, termasuk strok, sawan, radang otak, tumor otak, penyakit Alzheimer, dan demensia. Walaupun amnesia sering dikaitkan dengan demensia, kedua-dua keadaan tidak sama. Selain mengalami kehilangan ingatan, penderita demensia juga mengalami penurunan fungsi kognitif, sementara penderita amnesia tidak.

Kecederaan Kepala Menyebabkan Amnesia

Selain dicetuskan oleh keadaan kesihatan yang serius, penyebab amnesia juga boleh berlaku kerana orang mengalami kecederaan kepala yang teruk, atau gegaran yang teruk, misalnya dari jatuh, kemalangan jalan raya, atau semasa bersenam. Gejala yang akan dialami seseorang ketika mengalami kecederaan kepala yang teruk termasuk penurunan kesedaran, sakit kepala yang teruk, muntah, sawan, dan gejala amnesia.

Ini kerana ketika kepala memukul sesuatu yang sangat keras, ada kemungkinan dinding otak terluka dalam bentuk retakan. Sekiranya saluran darah di sekitar otak mengalami keabnormalan, seperti cerebellum cedera dan meremas akibat tekanan ketika berlaku kesan keras, maka seseorang akan mengalami amnesia sementara dengan jangka masa yang berbeza. Sekiranya kesannya hanya melukai dinding otak, maka amnesia yang berlaku mudah disembuhkan. Namun, jika kecederaannya cukup parah sehingga mempengaruhi otak besar, kecil, dan tengah, maka penghidap amnesia akan mengambil masa yang lama untuk sembuh.

Gejala Amnesia

Berdasarkan gejala yang disebabkan, amnesia dapat dikategorikan kepada dua jenis, iaitu:

Anterograde Amnesia

Orang yang mengalami amnesia jenis ini menghadapi kesukaran untuk mengingati perkara yang berlaku selepas tempoh tertentu. Mereka hanya dapat mengingati perkara yang berlaku dalam jangka masa pendek. Amnesia anterograde boleh bersifat sementara atau kekal.

Retrograde Amnesia

Mengenai amnesia jenis ini, penghidapnya tidak dapat mengingat maklumat atau peristiwa yang berlaku sebelum jangka waktu tertentu. Ia biasanya berlaku sebelum tarikh menjalani pembedahan besar atau mengalami kemalangan.

Pertolongan Cemas untuk Kecederaan Kepala

Berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda ambil sekiranya anda melihat seseorang yang mengalami gegar otak atau anda sendiri mengalami kecederaan kepala:

- Sekiranya anda mengalami kesan keras pada kepala, segera hentikan aktiviti dan berehat. Seboleh-bolehnya elakkan melakukan aktiviti yang berisiko mencederakan kepala pada hari yang sama. Ini kerana otak memerlukan masa untuk pulih.

- Sekiranya gegar otak berlaku pada kanak-kanak, cubalah mengawasi orang dewasa sepanjang hari selepas anak itu cedera. Ini kerana kanak-kanak merasa sukar untuk menyatakan apa yang mereka rasakan atau alami.

- Jangan mengambil atau memberi ubat tanpa preskripsi doktor, terutamanya ubat yang mengandungi aspirin kerana boleh mencetuskan pendarahan.

- Segera dapatkan rawatan lanjut di hospital.

Untuk mengesahkan keadaan otak atau mendiagnosis kemungkinan amnesia, beberapa penyelidikan termasuk ujian darah, MRI, CT scan atau electroencephalogram (EEG) perlu dilakukan.

Cara Mengatasi Amnesia

Cara utama menangani amnesia adalah melalui terapi. Dua jenis terapi yang boleh dilakukan untuk penghidap amnesia adalah terapi pekerjaan dan terapi kognitif. Terapi pekerjaan bertujuan untuk mengajar penderita bagaimana mengenali maklumat baru. Manakala terapi kognitif dilakukan untuk menguatkan ingatan.

Selain terapi, penghidap amnesia juga boleh mengambil vitamin dan makanan tambahan untuk mencegah kerosakan otak yang lebih teruk akibat amnesia.

Anda boleh membeli ubat dan makanan tambahan yang anda perlukan kamu tahu. Tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah, tinggal pesanan hanya melalui ciri Farmasi Pertengahan , dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Jadi tunggu apa lagi? Muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • Ini adalah 3 lokasi sakit kepala yang berbeza
  • Hati-hati dengan Demensia untuk Perokok Pasif
  • Kanak-kanak mudah lupa, berhati-hati dengan gangguan kognitif ringan

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found