Vaksin Pfizer Boleh Disimpan dalam Suhu Peti Sejuk, Inilah Faktanya

Jakarta - Kekangan pengedaran vaksin bukan hanya mengenai ketersediaan, tetapi juga mengenai penyimpanan. Itulah sebabnya apabila vaksin Pfizer hanya dapat disimpan pada suhu -90 hingga -60 darjah Celsius, keadaan ini dapat menjadi halangan untuk menyebarkan di lokasi yang tidak memiliki kemudahan tersebut.

Berita baiknya ialah vaksin Pfizer kini dapat disimpan dalam peti sejuk. BioNTech sebagai syarikat yang menghasilkan Pfizer telah mengumumkan penemuan baru bahawa vaksin dapat disimpan pada suhu -25 hingga -15 darjah Celsius selama dua minggu.

Fakta baru ini memudahkan pengedaran vaksin Pfizer secara fleksibel dan meluas. Diharapkan pada masa akan datang Pfizer dapat disimpan pada suhu peti sejuk beku dengan jangka masa simpanan enam bulan.

Baca juga: Dianggap paling berkesan, ini adalah perbezaan antara Pfizer dan Vaksin Corona Moderna

Kepentingan Mengekalkan Ketahanan dan Kualiti Vaksin

Ketahanan dan penyimpanan vaksin adalah faktor penting dalam pengedaran vaksin. Masalahnya ialah tidak semua negara mempunyai kemudahan yang dapat menyimpan vaksin sesuai dengan keperluan mereka.

Dengan penemuan rintangan penyimpanan Pfizer, ia akan memudahkan pengedaran ke lokasi strategik tanpa perlu risau vaksin itu rosak. Bukan hanya vaksin Pfizer, jenis vaksin lain juga dipantau dari segi ketahanan penyimpanan.

Vaksin Moderna dapat disimpan pada suhu antara -25 hingga -15 darjah Celsius untuk jangka masa tujuh bulan. Setelah dicairkan, vaksin moden dapat disimpan di dalam peti sejuk antara 2 hingga 8 darjah Celsius hingga 30 hari selagi ia dilindungi dari cahaya dan bungkusannya tidak rosak. Vaksin Oxford-AstraZeneca boleh disimpan di dalam peti sejuk pada suhu 2-8 darjah Celsius dan mempunyai jangka hayat selama enam bulan.

Baca juga: Ketahui Cara Mendapatkan Vaksin Corona

Memang, vaksin mesti disimpan dalam suhu sejuk untuk mengekalkan ketahanan dan kualiti vaksin. Khususnya, vaksin Pfizer yang menggunakan teknologi mRNA sememangnya lebih rentan daripada jenis vaksin COVID-19 yang lain.

Vaksin mRNA mengajar sel bagaimana membuat protein yang mencetuskan tindak balas imun dalam tubuh yang menghasilkan antibodi. Vaksin mRNA rapuh dan tidak stabil pada suhu normal, jadi vaksin disimpan dengan baik pada suhu yang sangat sejuk yang sama seperti tempat penyimpanan tisu manusia untuk mengelakkannya rosak.

Penyimpanan vaksin yang betul adalah faktor penting dalam mencegah penyakit virus. Kegagalan menyimpan vaksin dengan betul dapat mengurangkan kecekapan vaksin, menyebabkan tindak balas imun yang tidak mencukupi pada orang yang divaksin.

Keberkesanan Vaksin Pfizer

Melalui ujian klinikal 36,000 orang, didapati bahawa vaksin pfizer menghalang 95 peratus COVID-19 sekurang-kurangnya tujuh hari selepas dos kedua. Keberkesanan yang sama juga berlaku dalam kes-kes yang memerlukan kemasukan ke hospital dan keadaan teruk yang boleh menyebabkan kematian.

Dalam analisis terbaru yang dikeluarkan pada bulan April, Pfizer 100% berkesan dalam mencegah penyakit yang teruk akibat COVID-19. Sudah tentu, keberkesanan vaksin ditambah dengan kemudahan pembungkusan dan penyimpanan diharapkan dapat mempercepat pengedaran vaksin kepada orang yang memerlukan.

Baca juga: Bebas Vaksin Corona, Kumpulan Orang Ini Menjadi Keutamaan

Sudah tentu, dengan pengedaran yang cepat dan lancar, sudah pasti dapat segera memutuskan rangkaian penyebaran COVID-19. Ketika kekebalan yang diharapkan dicapai, sudah pasti keadaan global dapat pulih secara beransur-ansur, sehingga kegiatan dan ekonomi dunia dapat kembali normal. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai vaksin dan maklumat lain mengenai COVID-19, tanyakan kepada doktor anda melalui !

Rujukan:
Nadi Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Vaksin Pfizer 'boleh disimpan selama dua minggu pada suhu pembeku biasa'.
Novan Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Mengapa vaksin COVID-19 perlu disimpan pada suhu yang sangat sejuk.
Kompas.com. Diakses pada tahun 2021. Vaksin Pfizer Kini Boleh Disimpan Dalam Suhu Peti Sejuk Biasa Semasa Penghantaran.