9 Jenis Makanan Yang Boleh Mencetuskan Asid Perut

, Jakarta - Kenaikan asid perut sering menyeksa sehingga mengganggu aktiviti harian. Kenaikan asid perut boleh menyebabkan sensasi terbakar di dada, pedih ulu hati, loya dan rasa masam di mulut.

Penyakit refluks asid umumnya dialami oleh wanita hamil, orang gemuk atau seseorang yang makan lewat. Walau bagaimanapun, kenaikan asid perut juga boleh dicetuskan oleh makanan yang anda makan. Sebaliknya, elakkan jenis makanan berikut jika anda tidak mahu asid perut anda naik.

Baca juga: Adakah Keguguran Benar-benar Membuat Asid Perut Naik?

Jenis Makanan Yang Mencetuskan Asid Perut

Melancarkan dari garis kesihatan, Jenis makanan berikut yang mencetuskan kenaikan asid perut, iaitu:

  1. Makanan Berlemak Tinggi

Makanan tinggi lemak biasanya menyelerakan dan mengenyangkan. Malangnya, makanan yang terlalu berlemak mengendurkan sfingter esofagus bawah, otot yang berfungsi sebagai penghalang antara esofagus dan perut. Apabila otot ini rileks atau rileks, asid perut dapat keluar dari perut dan ke atas esofagus, mencetuskan pedih ulu hati.

Makanan berlemak tinggi juga dianggap dapat merangsang pembebasan hormon cholecystokinin. Hormon ini mampu melegakan sfingter esofagus bawah dan menyebabkan refluks asid. Sekiranya anda ingin makan makanan berlemak, jangan lupa untuk menyesuaikan bahagiannya agar tidak mencetuskan refluks asid.

  1. Pudina

Menurut kebanyakan orang, gula-gula pudina dapat menenangkan keadaan pencernaan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa bukti bahawa gula-gula ini boleh menyebabkan pedih ulu hati. Kajian yang telah diterbitkan di Perubatan Kesihatan Nasional mendapati bahawa dos spearmint yang tinggi dikaitkan dengan gejala refluks asid. Jadi, anda harus berhati-hati sekiranya anda ingin makan gula-gula pudina semasa perut kosong.

  1. jus oren

Jus oren sering menjadi minuman pilihan untuk menyegarkan dahaga. Rasa masam dan manis yang dicampur dengan kesejukan ais menjadikannya minuman yang sesuai untuk dimakan ketika cuaca panas terik. Malangnya, jumlah asid dalam jus oren boleh mencetuskan refluks asid dan menyebabkan pedih ulu hati.

  1. Coklat

Coklat terkenal dapat meningkatkan mood. Rasa manis dan sedikit pahit memang berkesan untuk mengubah mood menjadi lebih baik. Walau bagaimanapun, kesan coklat pada asid perut sama dengan makanan berlemak tinggi. Coklat dapat mengendurkan otot sfingter esofagus bawah, yang membolehkan asid perut keluar ke esofagus dan menyebabkan pedih ulu hati.

  1. Makanan pedas

Ramai orang tahu bahawa makanan pedas boleh mencetuskan kenaikan asid perut. Sebatian capsaicin dalam cabai dapat melambatkan kadar pencernaan. Ini bermakna makanan akan tinggal di dalam perut untuk jangka masa yang lebih lama, yang boleh mencetuskan pedih ulu hati. Selain itu, makanan pedas juga menjengkelkan esofagus yang sudah meradang, yang boleh membuat gejala pedih ulu hati menjadi lebih teruk.

Baca juga: 7 Buah yang Selamat Dimakan ketika Asid Perut Berkurang

  1. Garam

Tidak lengkap jika hidangan tidak dibumbui dengan garam. Namun, pengambilan garam dianggap mampu mencetuskan peningkatan asid perut. Mungkin ini kerana rata-rata orang yang makan makanan masin juga cenderung makan makanan bergoreng dan berlemak.

  1. Bawang

Bawang sering dijadikan rempah asas untuk memasak. Walau bagaimanapun, bawang telah ditunjukkan untuk mengendurkan otot sfingter esofagus bawah, menyebabkan refluks asid dan gejala pedih ulu hati.

  1. Alkohol

Alkohol dapat merehatkan sfinkter esofagus bawah yang membolehkan asid perut keluar ke esofagus dan mencetuskan pedih ulu hati. Selain itu, minuman beralkohol, terutama anggur dan bir, meningkatkan jumlah asid perut yang secara automatik meningkatkan risiko pedih ulu hati. Pengambilan alkohol yang berlebihan juga boleh merosakkan lapisan esofagus. Lama kelamaan, keadaan ini dapat menjadikan esofagus lebih sensitif terhadap asid perut.

  1. Kopi

Kopi umumnya mengandungi sebatian kafein. Sebatian yang satu ini terbukti dapat mengendurkan sfinkter esofagus bawah yang boleh meningkatkan risiko refluks asid dan pedih ulu hati. Sekiranya anda penggemar kopi, anda harus mengelakkan memakannya secara berlebihan untuk mengelakkan asid perut naik.

Baca juga: Mengintip 9 Cara Menurunkan Asid Perut Tanpa Ubat

Itulah jenis makanan yang dianggap mencetuskan kenaikan asid perut. Refluks asid umumnya mudah dirawat dengan ubat antasid. Sekiranya anda memerlukannya, anda boleh membelinya melalui aplikasi . Tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah, cukup pesan melalui l ubat perosak akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 11 Makanan Yang Boleh Menyebabkan Pedih ulu hati.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Pencetus Pedih ulu hati yang biasa.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found