Bukan hanya manis, ini adalah kelebihan kurma untuk wanita hamil

Jakarta - Semasa mengandung, ibu mesti menjaga kesihatan. Ini bermaksud bahawa ibu mesti mengehadkan aktiviti mereka dan memperhatikan pengambilan nutrien yang masuk ke dalam badan. Sebabnya, apa yang dimakan oleh ibu akan sangat mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan janin di dalam kandungan. Pengambilan nutrien yang salah, mungkin anak anda juga mengalami gangguan pertumbuhan.

Mungkin, ibu telah mendapat cadangan dari pakar sakit puan atau orang lain untuk memakan kurma ketika hamil. Tidak salah, kerana ternyata terdapat banyak khasiat kurma untuk menyokong kesihatan kehamilan ibu. Apa-apaan? Dengar!

  • Menyokong Gigi Janin dan Kekuatan Tulang

Semasa hamil, perkara penting yang tidak harus dilewatkan oleh ibu adalah kesihatan tulang dan gigi bayi. Maklumlah, kurma dapat membantu ibu-ibu merealisasikannya. Buah coklat ini mempunyai kandungan magnesium yang cukup tinggi dan baik untuk menyokong kesihatan gigi dan tulang janin di dalam rahim.

Baca juga: Ketahui Punca Wanita Hamil Boleh Mengalami Sembelit

  • Elakkan Sembelit

Semasa hamil, ibu mesti sering mengalami sembelit atau sukar membuang air besar. Oleh itu, agar anda tidak mengalaminya, cubalah memakan kurma. Kandungan serat dalam buah ini juga cukup tinggi, dan ini bagus untuk mengatasi sembelit. Kurma juga membantu mengekalkan pencernaan anda dan membuat anda berasa kenyang lebih lama. Mengonsumsi kurma secara berkala juga menjadikan ibu tidak berlebihan berat badan, yang merupakan masalah yang mudah dijangkiti semasa hamil.

  • Membantu Mencegah Kecacatan Kelahiran

Tidak ramai yang tahu bahawa kurma adalah sumber asid folik yang baik. Asid folik adalah nutrien penting bagi wanita hamil, kerana membantu mencegah kecacatan kelahiran yang berkaitan dengan otak dan saraf tunjang. Biasanya, ini cenderung berlaku pada awal kehamilan.

Baca juga: Ketahui Manfaat Hebat Kurma untuk Ibu Menyusu

  • Menyumbang Tenaga

Semasa mengandung, ibu memerlukan lebih banyak tenaga untuk melakukan aktiviti berbanding ketika mereka tidak hamil. Nah, makan kurma setiap hari memberikan pengambilan gula tambahan yang diperlukan tanpa perlu menambahkan kalori dalam badan, dan juga tidak menyebabkan kegemukan.

  • Protein Menghasilkan Asid Amino

Manfaat kurma yang baik untuk menyokong kehamilan yang sihat ialah buah ini menyediakan sejumlah protein yang diperlukan oleh tubuh untuk membina asid amino. Nutrien ini penting untuk menyokong pertumbuhan janin yang sihat.

  • Mencegah Anemia

Kurma dapat memberi ibu kandungan zat besi yang diperlukan semasa kehamilan untuk mencegah anemia. Zat besi ini mengekalkan hemoglobin dalam badan dan menguatkan imuniti ibu dan janin dalam rahim. Semasa hamil, ibu mudah terkena pelbagai penyakit, termasuk anemia, jadi pengambilan kurma secara berkala membantu ibu menghindari penyakit ini.

  • Penguat Vitamin K untuk Bayi

Bayi dilahirkan dengan tahap vitamin K yang rendah di dalam badan. Sekiranya ibu rajin memakan kurma, keperluan vitamin K bayi dapat dipenuhi ketika dia memberi makan ibu. Bukan hanya itu, vitamin K juga membantu dalam pembekuan dan pengembangan tulang pada bayi, tetapi juga menguatkan tulang ibu.

Baca juga: Ini adalah kandungan kurma yang sesuai untuk wanita hamil

Itulah beberapa kelebihan kurma untuk menjaga kehamilan ibu sehingga bayi akhirnya dilahirkan. Sekiranya ibu merasakan terdapat gejala aneh di dalam rahim, jangan segera tanyakan kepada doktor. Ibu boleh menggunakan aplikasinya , jadi bila-bila masa ibu boleh terus bertanya kepada pakar obstetrik. Ayuh, muat turun permohonan sekarang, puan!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found