5 Sebab Kepentingan Imunisasi untuk Kanak-kanak

Jakarta - Bayi yang baru lahir mesti mendapat imunisasi. Ini kerana imunisasi berguna untuk mengelakkan bayi jatuh sakit di kemudian hari. Namun, sebilangan ibu bapa masih berpendapat bahawa mereka takut untuk memberi imunisasi kerana mereka takut anak-anak mereka akan jatuh sakit setelah mendapat imunisasi, sehingga bayi tidak mendapat vaksin yang mereka perlukan.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mendefinisikan imunisasi sebagai proses di mana seseorang menjadi kebal atau tahan terhadap penyakit berjangkit. Imunisasi atau vaksinasi adalah salah satu usaha untuk meningkatkan daya tahan tubuh terhadap penyakit. Imunisasi penting untuk semua orang, terutamanya untuk kanak-kanak. Oleh karena itu, setiap orang tua wajib memberikan vaksin imunisasi, karena ini telah diatur dalam Peraturan Menteri Kesehatan Nomor 42 Tahun 2013.

Ibu bapa perlu mempunyai pengetahuan yang baik mengenai imunisasi supaya mereka lebih yakin memberikannya kepada bayi / anak mereka. Sehingga kini telah terbukti bahawa imunisasi menyelamatkan banyak nyawa manusia dengan mengurangkan kesakitan dan membasmi penyakit berjangkit yang berlaku di dunia. Berikut adalah lima sebab yang perlu diketahui oleh ibu bapa mengenai kepentingan imunisasi untuk anak-anak mereka:

1. Imunisasi adalah hak kanak-kanak

Di Indonesia, usaha imunisasi telah dilakukan sejak tahun 1970. Salah satu sebab mengapa imunisasi diberikan kepada kanak-kanak adalah mematuhi Konvensyen Hak Kanak-kanak yang telah dilaksanakan oleh PBB sejak 2 September 1990. Konvensyen ini Hak Anak termasuk hak untuk bertahan hidup, hak untuk berkembang, hak untuk perlindungan, dan hak untuk berpartisipasi dalam kehidupan masyarakat. Oleh itu, pemerintah dan ibu bapa berkewajiban untuk mendapatkan kesihatan yang terbaik untuk pertumbuhan dan perkembangan anak-anak. Dengan memberi imunisasi kepada anak-anak, ini bermakna ibu bapa telah memenuhi hak anak-anak mereka.

2. Kesan Penyakit Berjangkit Lebih Berbahaya daripada Kesan Imunisasi

Penyakit yang berlaku akibat jangkitan umumnya mempunyai kesan yang teruk dan berbahaya yang boleh disebabkan, seperti kecacatan atau bahkan kematian. Kesan berbahaya ini dapat dicegah sekiranya kanak-kanak diberi imunisasi. Kesan imunisasi biasanya hanya demam, tidak akan berbahaya seperti terkena penyakit.

3. Imunisasi diberikan secara berkala

Kementerian Kesihatan dan Ikatan Pediatrik Indonesia (IDI) telah menyiapkan jadual pemberian imunisasi sedemikian rupa. Jadual ini disesuaikan dengan kumpulan umur yang paling banyak terkena penyakit ini. Contohnya, penyakit HIV ( Haemophilus influenza Jenis B ) yang menyebabkan pneumonia (radang paru-paru) dan meningitis (keradangan lapisan otak) adalah biasa pada kumpulan umur kurang dari 1 tahun. Oleh itu, imunisasi HIB harus diberikan sejak bayi berusia 2 bulan dan tidak ditangguhkan sehingga bayi berusia lebih dari 1 tahun.

4. Memerlukan Imunisasi Booster

Berdasarkan kajian, tahap imuniti (antibodi) yang terbentuk pada bayi lebih baik daripada kanak-kanak yang lebih tua. Oleh itu kebanyakan vaksin diberikan ketika bayi berusia 6 bulan. Kemudian beberapa jenis vaksin perlu diberikan semula setelah anak berumur 1 tahun ( penggalak ) untuk mengekalkan tahap antibodi dalam jangka masa panjang.

5. Kebaikan Imunisasi

Kuman tinggal di mana-mana dan kemungkinan kanak-kanak jatuh sakit sangat besar. Sekiranya anak itu diimunisasi 80 peratus, ia dapat dicegah dari kesan penyakit berjangkit yang teruk hingga fatal. Ia juga dapat mencegah penyebaran penyakit tertentu di persekitarannya.

Terdapat banyak penyakit yang dapat dicegah dengan mengimunisasi anak-anak. Namun, jika di kawasan tempat ibu tinggal, liputan imunisasi rendah, penyebaran penyakit akan sangat cepat. Kanak-kanak yang tidak diimunisasi berisiko menjadi kes dan juga sumber penularan untuk kanak-kanak lain.

Oleh itu, sangat penting bagi ibu bapa untuk memperkayakan maklumat mengenai imunisasi pada anak-anak mereka. Ibu juga boleh mendapatkan banyak maklumat mengenai imunisasi dan kesihatan anak-anak dengan berbincang dengan doktor di . Melalui aplikasi tersebut Ibu boleh bertanya melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, cepat muat turun sekarang!

Baca juga:

Ketahui Kebaikan, Kesan Sampingan & Jenis Imunisasi untuk Bayi

5 Kesan Negatif Sekiranya Bayi Tidak Diimunisasi

Jenis-jenis Imunisasi yang Perlu Diperolehi Kanak-kanak Sejak Lahir


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found