Ensefalopati hepatik, penyakit yang boleh disebabkan oleh sirosis hati

, Jakarta - Ensefalopati hepatik adalah keadaan apabila seseorang mengalami perubahan keperibadian atau gangguan neuropsikiatri kerana keadaan disfungsi hati seperti kegagalan hati atau bahkan sirosis hati. Sirosis adalah komplikasi atau tahap lanjut dari pelbagai penyakit hati. Akibat mengalami sirosis hati, tahap amonia seseorang menjadi tinggi dalam aliran darah dan otak, menyebabkan ensefalopati hepatik. Amonia sendiri dihasilkan oleh bakteria di perut dan usus. Pada orang yang sihat, hati akan memecah amonia menjadikannya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, orang dengan penyakit hati mempunyai lebih banyak amonia kerana hati mereka tidak berfungsi sebagaimana mestinya. Akibatnya, amonia memasuki darah, masuk ke otak, dan menyebabkan gejala yang mengganggu fungsi otak.

Ensefalopati hepatik dicirikan oleh perubahan keperibadian, gangguan intelektual, dan tahap kehilangan kesedaran yang berbeza-beza. Gejala utama ensefalopati hepatik termasuk:

  • Keliru dan pikun.

  • Mengantuk.

  • Suasana berubah.

  • Lemah, lesu, dan tidak berdaya.

Gejala lain yang timbul dari ensefalopati hepatik adalah penyakit kuning (disebabkan oleh sirosis hati), kesukaran bercakap, gemetar, dan mudah marah. Selain itu, orang dengan keadaan ini juga mungkin mempunyai gejala penyakit hati yang merangkumi cecair di perut dan kaki yang bengkak.

Baca juga: Cara mencegah sirosis yang perlu difahami

Gejala ensefalopati hepatik

Sebenarnya, ensefalopati hepatik mempunyai pelbagai gejala. Berikut adalah tahap gejala penyakit ini, mulai dari komplikasi ringan hingga serius:

  • Gred 0 - Dikenali sebagai ensefalopati hepatik minimum (ensefalopati hepatik subklinikal), orang itu akan mengalami sedikit perubahan keperibadian atau tingkah laku yang dapat dikesan. Perubahan minimum ini akan berlaku dalam ingatan, tumpuan, fungsi intelektual, dan koordinasi.

  • Tahap 1 - Penghidapnya kurang sedar dalam menjawab soalan. Jangkauan perhatian akan bertukar dengan mudah. Pesakit juga mula mengalami hipersomnia atau insomnia. Euforia, kemurungan atau kerengsaan, kekeliruan ringan juga akan dialami. Penghidapnya juga akan mula mengalami gegaran.

  • Gred 2 - Penghidapnya mengalami kelesuan, apatis, disorientasi, pertuturan yang tidak jelas, gegaran yang menonjol, kesukaran untuk melakukan kerja, perubahan keperibadian yang ketara, malah tingkah laku yang tidak sesuai.

Baca juga: 3 Gangguan Keperibadian Berdasarkan Kelakuan Pelik

  • Tahap 3 - Pesakit sering mengalami mengantuk tetapi dapat terbangun, dia akan mula tidak dapat melakukan tugas mental, disorientasi mengenai masa dan tempat, kekeliruan, amnesia, dan mudah marah.

  • Gred 4 - Pesakit koma dengan atau sebagai tindak balas terhadap rangsangan yang menyakitkan.

Rawatan Encephalopathy Hepatic

Ensefalopati hepatik memerlukan rawatan kecemasan yang mungkin memerlukan rawatan di hospital. Tujuan rawatan untuk ensefalopati hepatik adalah untuk mencari dan merawat penyebabnya, seperti penggunaan ubat-ubatan tertentu, pendarahan dari sistem pencernaan, hingga masalah metabolik. Sekiranya penyebab spesifik ensefalopati hepatik adalah pendarahan pada sistem pencernaan, maka pesakit harus dirawat secepat mungkin. Walau bagaimanapun, sebilangan besar keadaan ini disebabkan oleh sirosis hati, jadi penghidap sirosis hati dirawat.

Ubat yang disebut laktulosa dapat diberikan sebagai pencahar dan membantu mengosongkan usus, jadi bakteria tidak dapat menghasilkan amonia. Kadang kala, antibiotik yang disebut neomycin juga digunakan. Ubat ini membunuh bakteria di dalam usus sehingga jumlah ammonia berkurang dan tidak memasuki kawasan tubuh yang lain.

Baca juga: Ini adalah bagaimana proses pemindahan hati dilakukan

Kerana kebanyakan ensefalopati hepatik disebabkan oleh sirosis hati, jadi jika seseorang mengalami sirosis hati, dia mesti menjalani rawatan. Rawatan ini bertujuan untuk mencegah komplikasi yang memburukkannya. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai ensefalopati hepatik dan komplikasi lain yang disebabkan olehnya, anda boleh terus bertanya kepada . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found