Terapi Imun untuk Pesakit Kanser, Berkesan atau Tidak?

Jakarta - Imunoterapi atau terapi imun adalah rawatan bagi penghidap barah. Terapi imun ini menggunakan sistem imun manusia (imun) untuk melawan barah. Terapi ini boleh dilakukan dengan dua cara. Pertama, ia merangsang sistem imun untuk menghentikan pertumbuhan dan percambahan sel barah di dalam badan. Kedua, dengan menyediakan bahan buatan khas yang mempunyai fungsi dan sifat seperti imun, seperti protein imun.

Ubat nivolumab dalam terapi imun yang diberikan secara rutin dapat meningkatkan kelangsungan hidup dan menyebabkan sedikit kesan sampingan pada orang yang menderita barah kepala dan leher. Ubat nivolumab juga mempunyai tindak balas yang lebih tinggi terhadap sel-sel imun tumor (TAIC) yang memainkan peranan penting dalam pertumbuhan tumor.

Baca juga: Inilah Punca dan Rawatan Penyakit Kubur

Tidak Berkesan untuk Semua Pesakit Kanser

Walaupun terapi imun membantu sistem kekebalan tubuh penderita barah, kadar kejayaan rawatan dengan terapi ini terhadap sel barah bergantung pada tahap sel imun pesakit. Sel-sel imun yang berada di lingkungan sekitar tumor, memainkan peranan penting dalam bagaimana penderita bertindak balas terhadap terapi imun.

Malangnya, tidak semua orang yang menghidap barah dapat bertindak balas terhadap rawatan ini. Kerana setiap orang mempunyai sel imun yang berbeza. Begitu juga dengan sel barah yang ada di dalam badan setiap orang adalah berbeza. Walau bagaimanapun, buat masa ini, terapi imun boleh diterima dengan baik dan boleh berterusan selama-lamanya. Tidak seperti kemoterapi dan radiasi, terapi imun meninggalkan sel yang sihat tanpa kerosakan.

Dalam beberapa kes, sistem kekebalan tubuh berlebihan terhadap terapi ini. Ini bermaksud rawatan mesti dihentikan segera sehingga kesan sampingan dapat diatasi.

Baca juga: Inilah Tindakan Perubatan Sekiranya Anda Mengalami Disfagia

Malangnya, imunoterapi atau terapi imun tidak banyak terdapat di setiap hospital di seluruh dunia. Di Indonesia, rawatan imunoterapi untuk barah masih dalam proses pengembangan dan penyelidikan. Walau bagaimanapun, beberapa jenis terapi imun yang telah diteliti dan diterapkan di negara maju seperti Amerika Syarikat, Britain, dan Jepun adalah seperti berikut:

  1. Antibodi Monoklonal

Terapi ini adalah sistem imun buatan manusia yang dapat menargetkan sel-sel kanser tertentu. Antibodi yang disuntik ke dalam tubuh akan melekat pada sel-sel yang bermasalah, sehingga sel-sel ini dapat melawan secara langsung.

  1. Vaksin Barah

Vaksin adalah salah satu cara untuk membantu tubuh melawan penyakit. Vaksin yang diberikan akan memicu reaksi sistem kekebalan tubuh terhadap antigen tertentu, yang merupakan bahan yang dapat mendorong penghasilan antibodi. Dengan vaksin, sistem imun akan bertindak balas untuk mengesan dan mencegah sel barah.

Baca juga: Faktor dan Rawatan Risiko Penyakit Addison

  1. Terapi Sel-T

Terdapat dua bentuk terapi sel T yang kini digunakan untuk merawat barah. Pertama, pakar akan mengambil sel-sel imun anda yang sebenarnya dapat mengesan dan mencegah barah daripada tumbuh, tetapi jumlahnya terlalu sedikit atau tindak balasnya terlalu lemah. Sel-sel imun kemudian diduplikasi di makmal dan disuntik semula ke dalam badan, sehingga reaksi menjadi lebih kuat. Kedua, sel-sel imun anda akan direkayasa sedemikian rupa sehingga dapat berfungsi dengan lebih berkesan dalam mengesan dan menghentikan pertumbuhan barah di dalam badan.

Seperti dalam terapi rawatan barah yang lain, imunoterapi untuk barah juga menyebabkan kesan sampingan bagi penghidapnya. Biasanya, kesan sampingan yang paling ketara adalah sakit, gatal-gatal, atau bengkak pada bahagian badan yang disuntik dengan sistem imun. Perhatikan bahawa jika kesan sampingan muncul, mereka boleh menjadi ringan, teruk, atau bahkan membawa maut.

Sebelum memutuskan untuk melakukan rawatan barah dengan terapi barah, anda harus terlebih dahulu membincangkannya dengan doktor melalui aplikasi tersebut untuk mendapatkan nasihat yang tepat. Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found