Mempunyai Mata Panda, Inilah Petua Untuk Mengatasinya

, Jakarta - Lingkaran gelap di bawah mata atau apa yang sering disebut mata panda biasanya bukan masalah perubatan. Sekiranya perubahan warna dan pembengkakan muncul hanya di bawah satu mata dan nampaknya semakin teruk dari masa ke masa, anda perlu berjaga-jaga.

Rawatan untuk masalah ini bergantung pada apa yang menyebabkan lingkaran hitam atau mata panda yang terjadi. Beberapa rawatan yang boleh dilakukan adalah terapi laser atau pengelupasan kimia. Lingkaran gelap juga dapat dilancarkan pembedahan dan menghilangkan penutup bengkak. Berikut adalah beberapa petua indah yang boleh anda lakukan di rumah untuk merawat mata panda:

1. Kompres Sejuk

Pembuluh darah yang melebar di bawah mata boleh menyebabkan lingkaran hitam di bawah mata. Cuba kompres sejuk atau ais beku yang dibalut dengan kain lembut di kawasan itu untuk membuat saluran darah menyempit, mengecil, sehingga hilang.

Baca juga: 6 Cara Mudah Menghilangkan Panda Mata

2. Tidur dengan Bantal Tambahan

Semasa tidur, cuba angkat kepala dengan dua atau lebih bantal. Intinya adalah untuk mencegah pembengkakan yang terjadi ketika cecair mengalir di kelopak mata bawah menyebabkan lingkaran hitam atau mata panda.

3. Cukup Tidur

Kurang tidur dapat menjadikan wajah anda kelihatan pucat, sehingga bayangan dan lingkaran di bawah mata menjadi lebih jelas. Memenuhi keperluan badan anda untuk berehat dengan tidur sekurang-kurangnya 7-8 jam sehari.

4. Minum lebih banyak air

Dengan minum air secukupnya, anda dapat mengelakkan dehidrasi dan membantu mencegah penampilan mata panda. Selain itu, kurangkan pengambilan makanan yang sangat masin untuk mengelakkan penumpukan cecair di bawah mata.

Baca juga: 5 Petua Mengelakkan Mata Panda

5. Elakkan Minuman Berkafein dan Alkohol

Mengonsumsi banyak minuman berkafein dan alkohol boleh menyukarkan anda tidur, sehingga waktu tidur anda menjadi tidak teratur. Kurang tidur akan menjadikan kantung mata dan lingkaran hitam lebih kelihatan.

6. Pengambilan Makanan Kalium

Makanan yang mengandungi kalium, seperti sayur-sayuran hijau, pisang, kacang-kacangan, dan yogurt sangat baik membantu mengurangkan lebihan cairan dalam tubuh yang dapat menyebabkan lingkaran hitam muncul di mata.

7. Gunakan Krim Mata

Krim mata yang disyorkan untuk merawat mata panda adalah krim yang mengandungi chamomile, timun, dan arnica, yang berkesan untuk mengurangkan keradangan dan menegangkan kulit. Sekiranya anda perlu mengambil langkah untuk mengatasi mata panda dengan krim, anda harus terlebih dahulu meminta doktor melalui aplikasi tersebut mengenai krim mata yang betul.

Kerana Keletihan Mata

Lingkaran gelap pada mata atau mata panda umumnya muncul kerana keletihan mata. Mengendalikan mata panda pada tahap paling sederhana adalah anda harus merehatkan mata. Apabila anda merasa semakin sukar untuk memusatkan penglihatan anda pada teks atau layar di depan mata anda, maka itu adalah tanda bahawa anda perlu menghentikan apa yang anda lakukan.

Tutup mata anda selama beberapa saat. Gosok dengan lembut atau lakukan senaman pernafasan. Anda juga boleh melihat ke luar, membiarkan pandangan anda berkeliaran. Maksudnya ialah anda mesti membuat otot mata berehat.

Baca juga: Parut Jerawat di Dagu, Inilah Cara Menyamarkannya

Apabila anda harus menggunakan skrin telefon bimbit atau komputer riba, anda harus menyesuaikan kecerahan pada skrin. Dengan cara itu, anda mempunyai kontras yang diperlukan untuk membaca teks dengan mudah, tetapi tidak terlalu banyak. Pastikan juga fon di telefon atau komputer anda cukup besar untuk dilihat dari kejauhan. Anda tidak perlu menahan layar dekat mata anda hanya untuk melihat teksnya.

Rujukan:
MedicineNet. Diperoleh pada 2020. Lingkaran Gelap Di Bawah Mata: Gejala & Tanda.
Klinik Mayo. Diakses 2020. Lingkaran Gelap Di Bawah Mata.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found