Crown Denture untuk Merawat Rongga

, Jakarta - Mahkota gigi disarankan jika seseorang mempunyai rongga atau tambalan yang sangat besar, yang melebihi struktur gigi yang asal. Pengisian gigi boleh dilakukan sebagai terapi saluran akar, kombinasi terapi dan tambalan saluran akar, atau untuk alasan estetik.

Lama kelamaan, gigi boleh usang. Ini boleh berlaku dengan pelbagai alasan, seperti sakit gigi yang mengakibatkan kerosakan gigi, kecederaan, atau penggunaan yang berpanjangan. Mahkota gigi adalah mahkota gigi yang boleh diletakkan di atas gigi. Dengan pemasangan mahkota gigi tiruan, bentuk, ukuran, kekuatan, dan penampilan gigi dapat dipulihkan.

Baca juga: 3 Cara Mencegah Rongga pada Kanak-kanak

Cara Memasang Denture Crown untuk Rongga

Salah satu keadaan yang boleh menyebabkan sakit gigi adalah rongga. Sekiranya seseorang mempunyai rongga gigi yang terlalu besar untuk diisi, maka mahkota buatan harus diletakkan di atas lubang.

Seseorang juga mungkin memerlukan mahkota buatan jika giginya sangat letih, retak, dan lemah. Mahkota gigi palsu harus diletakkan di bawah saluran akar gigi, kerana gigi lebih rapuh dan memerlukan perlindungan.

Pada dasarnya, mahkota gigi adalah penutup gigi yang rosak. Ia boleh dibuat dari pelbagai bahan, termasuk logam atau porselin. Beberapa faktor penting yang perlu dipertimbangkan ketika memilih mahkota gigi palsu adalah kos, kekuatan, dan ketahanan.

Terdapat pelbagai jenis mahkota gigi tiruan yang boleh digunakan, termasuk:

 • Porselin;
 • Seramik;
 • Zirkonia;
 • Logam;
 • Resin Komposit;
 • Gabungan bahan.

Semasa memilih bahan untuk mahkota gigi, doktor gigi akan mempertimbangkan faktor-faktor seperti:

 • lokasi gigi.
 • Berapa banyak gigi yang akan kelihatan ketika tersenyum.
 • Kedudukan tisu gusi.
 • Fungsi gigi yang memerlukan mahkota.
 • Berapa banyak gigi semula jadi yang tinggal.
 • Warna gigi di sekitarnya.

Baca juga: Usia yang sesuai untuk kanak-kanak untuk pergi ke Doktor Gigi

Anda juga boleh membincangkan pilihan peribadi dengan doktor gigi. Anda juga boleh menjadualkan pemeriksaan dengan doktor gigi jika anda mengalami sakit gigi di hospital terdekat melalui aplikasi .

Doktor akan memeriksa dan menerangkan beberapa jenis mahkota gigi palsu, termasuk:

1. Mahkota Sementara

Mahkota sementara adalah mahkota yang hanya akan berada di mulut untuk waktu yang singkat. Doktor gigi akan melekatkan pelekat pada gigi dengan pelekat yang mudah ditanggalkan, sehingga tidak sekuat mahkota kekal.

2. Mahkota Sehari

Mahkota gigi diletakkan dalam satu temu janji. Beberapa doktor gigi menawarkan penempatan mahkota pada hari yang sama dengan salah satu daripada beberapa kaedah yang melibatkan reka bentuk berbantukan komputer.

3. Crown

Sebilangan mahkota gigi palsu hanya menutup bahagian gigi. Sekiranya anda tidak memerlukan mahkota penuh, doktor gigi mungkin akan mencadangkan mahkota.

Baca juga: Mengalami sakit gigi, bilakah anda harus berjumpa doktor?

Komplikasi selepas Pemasangan Dental Crown

Mahkota gigi palsu boleh menjadi penyelesaian berguna untuk masalah salah satu gigi. Walau bagaimanapun, terdapat risiko dan kemungkinan komplikasi yang berlaku selepas pemasangan mahkota gigi palsu, termasuk:

 • Kepekaan Gigi : Gigi yang dinobatkan sensitif terhadap panas atau sejuk, ini membolehkan gigi patah.
 • Mahkota Kupas : Beberapa jenis mahkota gigi palsu cenderung terkelupas.
 • Mahkota koyak atau longgar : Mahkota boleh jatuh atau jatuh jika tidak cukup simen untuk menahannya di tempat.
 • Tindak balas alahan : Sebilangan orang boleh mengalami reaksi alergi terhadap logam yang digunakan pada beberapa mahkota.
 • Penyakit gusi : Sekiranya anda mengalami gusi yang sakit atau jengkel, ini mungkin disebabkan oleh gingivitis atau penyakit gusi.

Harap maklum, usia mahkota boleh berbeza antara 5 dan 15 tahun. Beberapa mahkota lebih kuat daripada yang lain, sehingga ia bertahan lebih lama. Variasi penempatan mahkota dan faktor lain mempengaruhi hasil mahkota gigi palsu pada setiap orang.

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Mendapatkan Gigi Mahkota pada Gigi Anda
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Mahkota Pergigian
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Semua yang Perlu Anda Ketahui Tentang Mendapatkan Mahkota Pergigian

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found