Harus Tahu, Ini adalah Jenis Rawatan dalam Fisioterapi

, Jakarta - Fisioterapi adalah salah satu jenis terapi yang dijalankan untuk memulihkan bahagian tubuh seseorang setelah mengalami kecederaan atau kemalangan. Fisioterapi tidak hanya dilakukan oleh seseorang dengan keadaan kesihatan tertentu, terapi ini juga dapat dilakukan oleh semua orang untuk mencegah timbulnya penyakit di masa depan.

Baca juga: Perlu Tahu, Terapi Fizikal untuk Mengatasi Sakit Lutut

Fisioterapi adalah Perkhidmatan Kesihatan Pemulihan Berfungsi

Pemulihan fungsional dalam fisioterapi diterapkan dengan menggabungkan teknik dalam usaha untuk mengembalikan keadaan peserta yang cedera ke prestasi yang optimum. Tujuan melakukan fisioterapi adalah untuk merawat kecederaan atau kecacatan seseorang melalui peningkatan pergerakan dan peningkatan fizikal.

Fisioterapi akan memberi tumpuan kepada memaksimumkan fungsi pergerakan dan kualiti hidup peserta dengan pelbagai keadaan kesihatan. Dalam terapi ini, peserta akan dinilai kemampuannya melakukan pergerakan dari tujuan yang telah ditetapkan sebelum melakukan terapi. Proses ini merangkumi mendorong dan melatih peserta dalam memaksimumkan kemampuan mereka untuk bergerak agar dapat berfungsi dengan optimum.

Baca juga: Bantu Merawat Bahu Beku, Apa itu Prosedur Manipulasi Bahu?

Ini adalah jenis rawatan dalam fisioterapi

Fisioterapi adalah terapi yang dijalankan dengan menggunakan lebih dari satu jenis rawatan. Nah, jenis rawatan yang dijalankan dalam fisioterapi, termasuk:

  • Terapi manual, iaitu terapi yang dilakukan secara manual menggunakan tangan. Terapi ini memberi tumpuan kepada sistem dan struktur dalam badan, seperti sendi, tulang, tisu lembut, peredaran darah, saraf, dan limfa.

  • Rangsangan saraf elektrik transkutan, yang merupakan terapi yang menggunakan arus elektrik berkuasa rendah untuk menghilangkan rasa sakit. Rangsangan ini dilakukan dengan peranti kecil dan didorong oleh bateri. Peranti kecil ini kemudian diletakkan pada titik tekanan dan membuat rangkaian impuls elektrik yang getarannya dapat bergerak di sepanjang serat saraf.

  • Terapi magnetik, iaitu terapi menggunakan magnet sebagai upaya untuk menyembuhkan pelbagai penyakit yang disebabkan oleh gangguan peredaran darah, sistem metabolik, sistem hormon, enzim, dan gangguan sel di dalam tubuh manusia. Terapi ini juga berguna untuk mengurangkan kesakitan yang dialami.

  • Mengetuk , iaitu terapi yang dilakukan dengan bantuan plaster elastik untuk menyokong dan menstabilkan otot dan sendi tanpa membatasi pergerakan sendi. Mengetuk berfungsi dengan menyokong dan mengangkat kulit untuk menghilangkannya dari tekanan, serta meningkatkan peredaran aliran darah kaya oksigen yang dapat mempercepat pemulihan kecederaan.

  • Diathermy , yang merupakan terapi yang menggunakan haba yang dilalui arus elektromagnetik frekuensi tinggi untuk merawat pelbagai keadaan. Alat ini dapat menyembuhkan otot yang tegang, meningkatkan metabolisme tubuh, dan meningkatkan aliran darah ke tisu badan yang rosak.

Baca juga: Ketahui Terapi Fizikal untuk Merawat Tendinitis

Selepas Melakukan Fisioterapi, Apa Yang Perlu Dilakukan?

Setelah menyelesaikan program terapi fizikal, para peserta kemudian akan berjumpa dengan doktor yang melakukan fisioterapi untuk melihat perkembangan peserta. Di samping itu, doktor juga akan menilai peserta. Sekiranya dirasakan perkembangan kesihatannya baik, doktor biasanya tidak akan mengulangi fisioterapi. Walau bagaimanapun, peserta harus menerapkan cadangan dan latihan di rumah untuk meningkatkan fungsi badan dan mencegah kecederaan yang lebih lanjut.

Fisioterapi dilakukan untuk memulihkan fungsi badan setelah penyakit atau kecederaan. Sekiranya badan mengalami kecederaan kekal, fisioterapi dapat dilakukan untuk mengurangkan kesannya. Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh berbincang secara langsung dengan membuat janji temu dengan doktor di hospital pilihan anda melalui . Ayuh, muat turun permohonannya dengan segera!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found