Lutut, Punca dan Gejala Runner

, Jakarta - Pernahkah anda merasakan sakit yang sangat menjengkelkan di lutut? Rasa sakit biasanya akan bertambah teruk selepas bersenam, seperti berlari. Sekiranya demikian, anda mungkin akan mengalami lutut pelari iaitu sakit patellofemoral.

Sebenarnya, penyakit ini mempunyai nama perubatan Sindrom nyeri patellofemoral (PFPS). Tetapi ramai orang mengenalnya dengan lebih baik dengan namanya lutut pelari, kerana kecederaan ini sama dengan masalah yang sering mengintai atlet berlari.

Di samping itu, walaupun pada umumnya menyerang seseorang yang banyak berlari, lari bukan satu-satunya penyebabnya. Lutut pelari Ia berlaku kerana geseran berulang dan berlebihan pada tulang rawan yang melapisi patella dan femur. Kecederaan ini juga boleh berlaku kerana pergerakan lain seperti, setinggan , berjalan lama, menaiki tangga, berbasikal, walaupun kerana kebiasaan duduk diam sepanjang hari.

Beberapa perkara yang menyebabkan sakit lutut adalah aktiviti sendi lutut yang berlebihan yang mencetuskan kerengsaan kerana intensiti tinggi dan pergerakan berterusan. Ia juga boleh disebabkan oleh kesan atau kejatuhan. Terutama jika lutut menjadi titik tumpu badan ketika jatuh.

Sejumlah keabnormalan yang terdapat di dalam badan boleh mencetuskan keadaan ini. Seperti bentuk kaki rata, kelainan sendi sehingga mudah bergeser, sehingga kedudukan sendi tidak lurus. Orang yang mempunyai otot paha yang lemah juga terdedah kepada ini.

Sebab dan Gejala Lutut Runner

Secara amnya, kecederaan ini akan sembuh dengan sendirinya. Tetapi jika simptomnya masih berlanjutan, terutamanya jika mereka semakin teruk, ada baiknya segera diperiksa. Oleh itu, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit ini, anda perlu mengetahui apa simptomnya lutut pelari !

1. Sakit di lutut

Salah satu gejala kecederaan ini adalah sakit yang menyerang lutut. Lutut adalah bahagian yang paling bebas bergerak, jika dibandingkan dengan otot lain. Sehingga gangguan yang berlaku di bahagian ini tentunya boleh mengganggu aktiviti harian. Tetapi jangan risau, kesakitan ini dapat diatasi dengan melakukan serangkaian rawatan dan ubat-ubatan.

2. Bukan hanya dari lutut

Kesakitan yang berlaku dalam keadaan lutut pelari sebenarnya bukan sahaja dari lutut. Kesakitan boleh berpunca daripada masalah yang berlaku di bahagian sendi yang lain. Contohnya, sendi yang berada di atas atau di bawah sendi lutut, termasuk pinggul. Tetapi selalunya penyebabnya lutut pelari adalah gangguan sendi di sekitar lutut.

Kerana lutut disambungkan ke sendi di sekitar paha ke pinggul. Selain itu, masalah lutut juga boleh dicetuskan oleh masalah yang berlaku di bahagian bawah kaki. Sebagai contoh, satu langkah yang "memaksa" badan untuk menstabilkan pergerakan. Ini tentu menjadikan lutut bekerja lebih keras sehingga terdedah kepada kecederaan.

3. Berlaku perlahan

Masa yang diperlukan untuk "menyerang" lutut juga cenderung lebih lama jika dibandingkan dengan sakit lutut biasa. Iaitu, gejala lutut pelari biasanya menyerang secara perlahan. Pada mulanya, anda mungkin hanya merasa sedikit sakit di lutut, tetapi lama-kelamaan rasa sakit akan menjadi lebih ketara dan boleh mengganggu aktiviti harian.

Gejala yang biasanya muncul termasuk sakit setiap kali anda menggerakkan kaki, terutama lutut. Malah lutut akan terasa sangat sakit walaupun duduk, atau naik dari posisi duduk.

Mencegah kecederaan yang lebih serius dan mengemukakan aduan kepada doktor dalam permohonan . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang . Dapatkan petua untuk menjaga kesihatan dan cadangan untuk membeli ubat. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found