Antibodi Vaksin Sinovac Turun Selepas 6 Bulan? Inilah Fakta

"Vaksin COVID-19 dari Sinovac baru-baru ini diteliti. Akibatnya, para penyelidik mendapati bahawa ada kemungkinan antibodi dari vaksin menurun dalam masa 6 bulan. Adakah itu benar? Ketahui fakta dalam artikel berikut!

, Jakarta - Vaksin COVID-19 dimaksudkan untuk membantu memutuskan rantai penularan virus korona. Seperti diketahui, jenis virus korona terbaru ini masih menjadi wabak di dunia. Kini terdapat beberapa jenis dan jenama vaksin yang telah digunakan selama ini. Di Indonesia, salah satu vaksin yang digunakan adalah vaksin Sinovac aka CoronaVac. Walau bagaimanapun, baru-baru ini terdapat kajian yang menemukan fakta antibodi dari jenis vaksin ini.

Menurut penyelidikan, antibodi yang dihasilkan oleh jenis vaksin ini akan berkurang dalam masa 6 bulan. Penurunan antibodi kebanyakannya berlaku selepas dos kedua vaksin COVID-19. Vaksin korona berfungsi dengan "merangsang" pembentukan antibodi badan yang menyerupai virus korona. Antibodi ini kemudiannya berperanan dalam mencegah gejala penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus.

Baca juga: Anda masih boleh dijangkiti, ini adalah gejala COVID-19 setelah vaksin selesai

Penguat untuk Vaksin COVID-19

Namun, jangan risau. Kajian yang sama menunjukkan bahawa ada cara untuk meningkatkan vaksin COVID-19. Ini boleh didapati dari suntikan dos ketiga atau penggalak. Selain itu, mendapatkan vaksin masih jauh lebih baik daripada tidak diberi vaksin sama sekali. Suntikan vaksin dapat membantu melindungi tubuh dari risiko terkena gejala penyakit akibat jangkitan virus.

Kajian ini dilakukan oleh para penyelidik di pihak berkuasa kawalan penyakit di Provinsi Jiangsu, Sinovac, dan institusi-institusi lain di China. Walau bagaimanapun, para penyelidik mengatakan bahawa mereka tidak pasti bagaimana penurunan antibodi dari vaksin akan mempengaruhi keberkesanan suntikan. Setakat ini, penyelidik tidak mengetahui tahap had antibodi vaksin yang tepat untuk mencegah penyakit.

Sinovac adalah salah satu vaksin yang digunakan untuk mencegah jangkitan dengan COVID-19. Sehingga kini, vaksin yang dikembangkan oleh Sinovac Biotech Ltd. Ini adalah salah satu jenis vaksin yang digunakan di Indonesia. Vaksin ini dibuat dengan menggunakan virus korona yang tidak aktif. Suntikan vaksin COVID-19 dilakukan untuk merangsang sistem imun atau imuniti untuk mengenali virus korona yang menyerang tubuh.

Baca juga: Kesan Negatif Covid-19 terhadap Kanak-kanak dengan Komorbiditi

Rancangan Penguat di Indonesia

Walaupun penyelidikan menunjukkan kemungkinan penurunan antibodi dari vaksin Sinovac, itu tidak bermakna vaksin ini tidak dapat berfungsi dengan baik. Lancarkan Reuters, Indonesia dan beberapa negara lain merancang untuk menyediakan penggalak atau penggalak pada penerima vaksin Sinovac. Jenis vaksin yang akan digunakan sebagai penggalak adalah vaksin dari Moderna dan vaksin dari Pfizer. Suntikan penggalak diberikan untuk membantu meningkatkan kemampuan tubuh melawan virus, terutama varian Delta yang lebih menular.

Penguat vaksin untuk pekerja kesihatan (nakes) di Indonesia sudah mulai. Kementerian Kesehatan Republik Indonesia (Kemenkes RI) melakukan suntikan penggalak peringkat pertama pekerja kesihatan di Hospital Besar Pusat Nasional Dr. Cipto Mangunkusumo (RSCM). Dos ketiga vaksin ini disuntik pada hari Jumaat (16/7) menggunakan vaksin Moderna. Selain menggunakan vaksin Moderna, di masa depan vaksin penggalak juga boleh menggunakan vaksin jenama lain. Contohnya, Astrazeneca atau Sinovac.

Kemudian, memberi penggalak Vaksin akan diberikan secara berperingkat kepada orang yang sebelumnya telah menerima vaksin Sinovac yang lengkap. Suntikan penggalak akan diutamakan untuk pekerja kesihatan yang bekerja di barisan hadapan dalam memerangi virus korona. Sebaliknya, pemberian vaksin COVID-19 juga akan terus dilakukan sesuai dengan target pemerintah dalam upaya mengurangi risiko penularan virus korona.

Baca juga: Fakta Penting 94% Kematian akibat COVID-19

Sekiranya anda sakit dan memerlukan rawatan perubatan segera, anda boleh menggunakan aplikasi untuk mencari senarai hospital terdekat. Tetapkan lokasi dan cari hospital yang sesuai dengan keperluan anda. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Reuters. Diakses pada tahun 2021. Antibodi dari tembakan COVID-19 Sinovac memudar setelah kira-kira 6 bulan, penggalak membantu - belajar.
Sihat negara saya. Diakses pada tahun 2021. Suntikan Booster Vaksin untuk Penjagaan Kesihatan Bermula di RSCM.
The New York Times. 2021. Bagaimana Vaksin Sinovac Berfungsi.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found