Anda tidak perlu minum ubat, migrain dapat diatasi dengan ini

, Jakarta - Migrain adalah sakit kepala yang disebabkan oleh perubahan aktiviti otak. Perubahan yang berlaku akan menyebabkan rasa sakit di kepala, dengan sensasi berdenyut. Keadaan ini akan sangat menyakitkan. Sebenarnya, migrain boleh berlaku dengan keadaan berikut:

  • Sensitif terhadap pendedahan cahaya dan suara.

  • Sensasi berdenyut boleh berlangsung selama beberapa jam, bahkan berhari-hari.

  • Mengalami loya dan muntah.

  • Sensasi kesakitan pada satu mata atau telinga. Sebenarnya, mata mungkin kehilangan keupayaan untuk melihat sementara. Ini berlaku hanya pada satu sisi sahaja.

Sebelum migrain berlaku, penghidap biasanya akan mengalami simptom selama 10-30 minit. Gejala biasanya merangkumi kesemutan di leher, muka, atau tangan. Di samping itu, penghidap sering melihat cahaya atau cahaya yang terang. Ini dipanggil aura penglihatan.

Baca juga: Atasi Migrain, Terapkan Dengan Cara Ini!

Anda tidak perlu minum ubat, migrain dapat diatasi dengan ini

Migrain boleh menjadi sangat menyakitkan dan boleh mengganggu aktiviti harian. Apabila anda menghidap migrain, ubat itu akan migrain secara automatik melegakan. Namun, anda tidak perlu minum ubat untuk ini. Inilah cara mengatasi migrain tanpa mengambil ubat:

  • Halia Hangat

Minum teh yang dicampur dengan halia boleh membantu melegakan gejala migrain. Ini boleh berlaku kerana halia dapat menenangkan saluran darah di kepala dan melegakan migrain yang berlaku.

  • Makanan Kaya Magnesium

Migrain berlaku kerana kekurangan magnesium di dalam badan. Sekiranya gejala migrain muncul, anda harus segera makan makanan kaya magnesium, seperti alpukat dan pisang, untuk melegakan gejala yang muncul.

  • Minyak Pudina

Minyak pudina bukan untuk anda gunakan, ya. Anda boleh menggunakan minyak ini dengan menggosoknya di dahi dan pelipis anda. Minyak ini dikatakan berkesan untuk menghilangkan rasa sakit dan loya akibat migrain. Sekiranya ramuan yang satu ini sukar dicari, anda boleh menggunakan minyak lain yang mempunyai sensasi hangat.

Baca juga: Kenali Sakit Kepala Kluster yang Menyakitkan

  • Rendam Kaki

Mengatasi migrain sebenarnya boleh dilakukan dengan merendam kaki anda di dalam air dengan suhu yang melampau. Dalam kes ini, anda boleh menggunakan air sejuk atau panas. Dengan cara itu, rasa sakit dialihkan oleh sensasi sejuk atau panas di kaki.

  • Minum kopi

Kandungan kafein yang terdapat dalam makanan atau minuman sebenarnya dapat menghilangkan rasa sakit akibat migrain. Namun, jangan terlalu banyak mengkonsumsi. Kerana ini sebenarnya akan membahayakan kesihatan anda.

  • Kompres Kepala dengan Ketulan Ais

Sensasi sejuk yang dihasilkan ketika memampatkan tengkuk leher dengan ketulan ais akan menjadikan saluran darah yang menyebabkan migrain menjadi sempit dan kembali normal. Kaedah ini boleh anda lakukan dengan mudah di rumah.

Baca juga: 5 Perkara Mengenai Migrain Yang Anda Perlu Tahu

Sekiranya langkah-langkah ini tidak mempengaruhi kesakitan anda, cubalah tidur. Tidur adalah kaedah terbaik untuk mengatasi migrain. Sebabnya, ketika tidur badan akan melepaskan semua tekanan, sehingga saluran darah yang tertekan akibat migrain juga meregang.

Sekiranya kaedah terakhir yang anda lakukan tidak membuat anda merasa lebih baik, bincangkannya dengan doktor pakar dalam aplikasi untuk mendapatkan ubat yang anda perlukan. Migrain yang dibiarkan begitu sahaja akan menjadikan aktiviti seharian anda menjadi kacau kerana kesakitan.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2019. 10 Cara Menghilangkan Sakit Kepala.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2019. Apakah petua untuk migrain segera?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found