Bikram Yoga, Senaman Berkesan untuk Menurunkan Berat Badan

, Jakarta - Terdapat begitu banyak variasi yoga yang menawarkan manfaat kecergasan dan penurunan berat badan yang signifikan, salah satunya adalah yoga bikram. Untuk anda ketahui, yoga bikram adalah varian latihan yoga yang dilakukan pada suhu panas 40 darjah celcius selama 90 minit dan anda akan melakukan 26 pose yoga.

mengikut Jurnal Persatuan Dietetik Amerika , orang yang melakukan yoga mempunyai berat badan yang lebih stabil daripada mereka yang tidak. Terdapat beberapa kelebihan yoga Bikram sebagai latihan berkesan dalam menurunkan berat badan yang menarik untuk diketahui.

  1. Latihan kardio dan fleksibiliti

Bikram yoga boleh dianggap sebagai latihan gabungan antara kardio dan fleksibiliti. Aloi ini sangat membantu menurunkan berat badan dengan ketara. 26 pose yoga bikram adalah bentuk latihan yang membina kekuatan badan, membina jisim otot, yang dalam setiap pergerakan membakar kalori dengan berkesan, dan juga memberi kesedaran kepada tubuh. Proses menyedari pemilikan badan secara tidak langsung akan membuat anda lebih menghargai badan anda dan mengawal selera makan anda.

  1. Menciptakan Ketenangan Diri

Bikram yoga bukan hanya senaman biasa yang menggerakkan tubuh dan membakar kalori, tetapi juga bentuk latihan yang memberikan kesan relaksasi diri di mana dalam setiap latihan ada latihan pernafasan. Anda akan dilatih untuk terus bernafas secara normal walaupun pada suhu tinggi yang akhirnya akan membuat anda tetap tenang walaupun dalam keadaan tegang. Baca juga: 4 Makanan ringan yang sihat di pejabat sehingga anda tidak berlebihan berat badan

  1. Kulit Lebih Cerah

Aktiviti yoga Bikram yang berpeluh dapat meningkatkan metabolisme tubuh, memperbaiki peredaran darah, membuang toksin dalam badan melalui peluh, sehingga secara tidak langsung kulit kelihatan lebih halus. bercahaya . Malah peredaran darah yang lancar dapat menjadikan kulit wajah lebih berseri untuk mengurangkan pertumbuhan jerawat.

  1. Boleh Mengawal Selera makan

Latihan kardio yang teratur, termasuk yoga bikram, dapat mengawal selera makan anda, jadi anda tidak makan berlebihan sehingga anda tidak makan terlalu banyak. Sesungguhnya, senaman fizikal dapat memulihkan mood menjadi lebih positif, sehingga anda tidak memerlukan makanan ringan untuk dibuat gembira yang tanpa disedarinya sering menjadi sebab mengapa orang ketagih untuk mengemil.

  1. Sukan yang dapat Meningkatkan Keyakinan

Gabungan latihan kardio dan fleksibiliti dalam Bikram Yoga boleh menjadi pilihan senaman yang menyeronokkan untuk anda. Lebih dari sekadar penurunan berat badan, latihan yoga bikram dapat mengembalikan postur tubuh dan membentuk tubuh secara keseluruhan, sehingga memberikan rasa percaya diri. Di samping itu, latihan yoga Bikram berguna untuk kehidupan seharian anda, iaitu badan lebih ringan, fleksibel, tidak mudah letih, dan boleh berdiri tegak. Baca juga: 5 Jenis Sukan Yang Boleh Mengecilkan Paha

Untuk mendapatkan hasil maksimum dari latihan bikram yang anda lakukan, ada beberapa perkara yang sebenarnya harus anda perhatikan, seperti:

  • Lakukan dengan kerap

Sekiranya anda menginginkan penurunan berat badan yang berkesan, tentu saja, anda tidak dapat melakukannya dengan hanya satu latihan yoga Bikram. Anda perlu melakukan rutin, jika boleh setiap hari atau sekurang-kurangnya 4-5 kali seminggu.

  • Penggunaan air

Salah satu cara untuk mengekalkan pengambilan cecair dalam badan adalah dengan mengambil air. Lebih-lebih lagi, yoga bikram akan membuat anda banyak berpeluh. Jangan biarkan anda kekurangan cecair sehingga badan anda menjadi lemah sesuai . Melakukan senaman secara teratur mesti disertai dengan pengambilan banyak air juga.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai yoga Bikram sebagai latihan yang berkesan dalam menurunkan berat badan atau pilihan latihan yang tepat yang sesuai dengan keperluan anda, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found