Gejala Kanser Mulut Yang Paling Diketahui, Apa Itu?

, Jakarta - Kanser mulut atau barah rongga mulut adalah sel barah yang terdapat di bibir, rongga mulut, gusi, lidah, dinding mulut, dan atap mulut. Kanser mulut boleh merebak terus ke tisu di sekitar mulut atau melalui kelenjar getah bening. Sebenarnya, kanser mulut tergolong dalam kumpulan barah yang jarang berlaku berbanding dengan kes barah yang lain.

Namun, barah mulut adalah penyakit yang masih sukar disembuhkan. Biasanya, barah mulut menyerang orang yang berumur lebih dari 40 tahun dan lebih banyak mempengaruhi lelaki berbanding wanita. Walau bagaimanapun, barah ini juga boleh berlaku pada orang dewasa muda, terutamanya kerana ia disebabkan oleh jangkitan HPV ( papillomavirus manusia ).

Gejala Kanser Mulut

Gejala barah mulut pada mulanya tidak menunjukkan apa-apa. Walau bagaimanapun, jika akhirnya menimbulkan gejala, biasanya muncul ketika penderita barah mulut telah memasuki tahap lanjut. Gejala barah mulut yang dapat dilihat adalah:

  1. Kesukaran mengunyah dan menelan.
  2. Menghidap batuk kronik.
  3. Sakit telinga.
  4. Pada pemakai gigi palsu terdapat perubahan pada kedudukan gigi palsu di mulut.
  5. Rasa seperti ada sesuatu yang tersekat di kerongkong.
  6. Berdarah.
  7. Perubahan kedudukan gigi rahang atas dan rahang bawah.
  8. Mati rasa di kawasan muka, mulut, atau leher.
  9. Pergerakan lidah terhad disertai dengan pembengkakan kelenjar getah bening (kelenjar getah bening).
  10. kemunculan benjolan atau bengkak di rongga mulut.

Sementara itu, gejala yang muncul di mulut adalah kemunculan warna merah, putih, atau gabungan, luka kebiruan, coklat, atau hitam seperti sariawan. Seperti yang dijelaskan sebelumnya, gejala barah mulut kadang-kadang tidak menunjukkan tanda-tanda khas, jadi kadang-kadang sukar mengenali penghidapnya. Anda diharapkan sentiasa berwaspada.

Gejala barah mulut di atas boleh disebabkan oleh beberapa perkara yang cukup berpengaruh, seperti sariawan atau pedih ulu hati yang sering terjadi. Selain itu, gejala kanser mulut di atas boleh disebabkan oleh keadaan lain seperti jangkitan kecil. Kapan anda mesti berjumpa doktor? Sebaiknya tanyakan kepada doktor anda jika ada gejala di atas yang berlanjutan selama lebih dari tiga minggu. Terutama bagi anda yang merupakan perokok berat atau orang yang sering mengambil minuman keras.

Sebagai langkah pertama, anda boleh bertanya terus kepada doktor di hospital . Melalui aplikasi kesihatan ini, anda boleh berkomunikasi dengan doktor pakar dan dipercayai melalui pilihan komunikasi berbual , suara , atau panggilan video melalui perkhidmatan Hubungi Doktor. Anda juga boleh membeli keperluan perubatan seperti ubat atau vitamin melalui perkhidmatan ini Penghantaran Farmasi siapa yang akan menghantar pesanan anda dalam masa tidak lebih dari satu jam.

Di samping itu, anda boleh melakukan ujian darah dan juga menentukan jadual, lokasi, dan kakitangan makmal yang akan datang ke destinasi melalui perkhidmatan ini Makmal Perkhidmatan . Hasil makmal dapat dilihat secara langsung pada aplikasi perkhidmatan kesihatan . Bagaimana, cukup lengkap bukan? Apa tunggu lagi, ayuh muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang.

Baca juga: Ketahui 5 punca penyakit seriawan dan bagaimana mengatasinya


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found