Mengapa penghidap strok bertindak seperti kanak-kanak kecil?

, Jakarta - Strok adalah gangguan yang terjadi di otak akibat pecahnya saluran darah atau penyumbatan sehingga bekalan darah berkurang. Ini menyebabkan otak tidak dapat berfungsi dengan baik malah mati sekiranya dibiarkan. Gangguan ini umumnya berlaku pada seseorang yang lebih tua, walaupun tidak menolak juga menyerang orang yang masih muda.

Di samping itu, terdapat banyak kesan buruk yang boleh berlaku semasa atau selepas seseorang mengalami strok. Sebilangan orang mengadu bahawa orang yang mengalami gangguan ini bertindak seperti kanak-kanak. Apa sebabnya ini boleh menyebabkan perubahan ketara pada seseorang dengan gangguan otak? Inilah ulasannya!

Baca juga: Apakah Punca Strok? Berikut adalah 8 jawapan

Sebab Pesakit Strok Mengalami Perubahan Emosi dan Keperibadian

Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Stroke Foundation, orang dapat mengalami perubahan emosi dan keperibadian setelah strok. Perubahan emosi dan keperibadian ini cenderung membawa kepada tingkah laku kanak-kanak yang tidak sesuai dengan usia mereka.

Perubahan tingkah laku orang dengan strok berkait rapat dengan kesan neurologi dan kerosakan otak akibat strok. Tingkah laku seperti kanak-kanak yang ditunjukkan oleh mangsa strok, termasuk ledakan emosi, impulsif, dan penghambatan interaksi sosial. Namun, mengapa ini berlaku? Berikut adalah beberapa sebab:

1. Bentuk Sistem Coping

Strok adalah pengalaman trauma di mana setiap orang akan mempunyai pengalaman dan kesan yang berbeza. Menurut penyelidikan kesihatan yang dilakukan oleh Flin Rehab, hampir satu pertiga daripada mangsa strok mengalami beberapa masalah emosi setelah strok.

Tingkah laku seperti kanak-kanak digunakan sebagai bentuk mekanisme mengatasi. Sebilangan pesakit akan bertindak seperti kanak-kanak, untuk membantu mereka menguruskan tekanan yang berkaitan dengan kehidupan selepas strok.

Tingkah laku seperti kanak-kanak sering kali meminta bantuan atau meminta perhatian. Perkara ini berlaku terutamanya bagi mangsa strok yang kebebasannya terhad. Selain sebagai penanganan penanganan, kerosakan pada bahagian lobus frontal menyebabkan pesakit strok berkelakuan impulsif.

Lobus frontal adalah bahagian otak yang bertanggungjawab untuk mengawal pergerakan, pertuturan, tingkah laku, ingatan, emosi, keperibadian, dan fungsi intelektual, seperti proses pemikiran, penaakulan, penyelesaian masalah, membuat keputusan, dan merancang. Strok di kawasan otak ini boleh menyebabkan tingkah laku, misalnya pada anak kecil kerana emosi yang tidak stabil dan hilang pertimbangan dalam melakukan sesuatu.

2. Keadaan Demensia Vaskular

Demensia vaskular adalah hasil daripada rentetan strok atau faktor lain yang mengurangkan aliran darah ke otak. Orang yang mengalami strok tidak semestinya mengalami demensia, tetapi kebingungan, ketidakupayaan untuk membuat penilaian yang baik, moodiness, dan perubahan tingkah laku yang lain.

Kemudian, ada kecenderungan di mana orang yang mengalami strok mengeluarkan kekecewaan mereka kepada mereka yang paling dekat dengan mereka, terutama ahli keluarga. Oleh itu, tidak jarang penderita bertindak marah, enggan makan, dan kadang-kadang terlalu manja, ketika dia berada di sekitar ahli keluarganya.

Sebenarnya, tingkah laku seperti kanak-kanak yang dialami oleh orang yang mengalami strok boleh menjadi kekal, tetapi mungkin tidak. Ia bergantung kepada keparahan kerosakan otak dan bagaimana ia dikendalikan selepas strok.

Perlu diingat, perubahan sikap dan tingkah laku serta penghidap strok emosi adalah perkara biasa. Perlu ketabahan dari keluarga atau pengasuh untuk berurusan dengan ahli keluarga yang telah mengalami strok.

Baca juga : Sering Menonton Semasa Berbaring Boleh Mencetuskan Stroke, Benarkah?

Sokongan Emosi untuk Pesakit dan Keluarga

Sudah tentu ini tidak mudah, tetapi memerlukan komitmen dan pengurusan psikologi, penyertaan dalam aktiviti yang menyeronokkan untuk dapat menangani ahli keluarga yang telah mengalami strok. Bersenam adalah cara yang berkesan untuk mengatur dan meningkatkan mood. Bukan hanya itu, senaman dapat melatih lobus frontal, sehingga mereka berfungsi dengan lebih baik, meningkatkan emosi, dan melepaskan neurotrofik dan neurokimia yang membantu pembaikan sel.

Sudah tentu, latihan selepas strok adalah satu cabaran dalam dirinya sendiri. Oleh itu, perlu bekerjasama dengan ahli terapi fizikal untuk memberi panduan mengenai jenis latihan yang boleh dilakukan oleh keluarga secara rutin. Mulai dari senaman aerobik hingga pergerakan beberapa bahagian badan dengan sederhana untuk meningkatkan degup jantung dan memulihkan fungsi.

Aktiviti positif ini bukan hanya baik untuk pesakit strok, tetapi juga pengasuh dan ahli keluarga. Sekiranya diperlukan, lebih baik keluarga bergabung dengan komuniti yang dapat memberi kekuatan mental, untuk berkongsi dan bercerita mengenai proses merawat orang yang mengalami strok.

Bagi anda yang mempunyai ahli keluarga yang pernah mengalami strok, jangan berputus asa dan tinggal bersama mereka. Sekiranya anda memerlukan sokongan atau tempat untuk bercakap, cuba minta orang terdekat anda untuk tetap berada di sisi anda tidak kira apa pun. Ingatlah jika ibu bapa anda adalah orang yang sangat berperanan kepada anda, maka lakukanlah dengan sepenuh hati.

Baca juga: Bolehkah Orang dengan Strok Pulih Sepenuhnya?

Di samping itu, anda juga boleh berinteraksi dengan doktor atau psikologi yang pakar dalam bidangnya, yang akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda menangani strok. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. muat turun sekarang!

Rujukan:
Stroke Foundation.org. Diakses pada tahun 2021. Perubahan emosi dan keperibadian setelah lembaran fakta strok.
Flint Rehab. Diakses pada tahun 2021. Memahami Tingkah Laku Kanak-kanak Selepas Strok dan Cara Mengatasinya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found