Inilah Rawatan Hives yang Boleh Diusahakan di Rumah

, Jakarta - Pernahkah anda merasakan simptom seperti ruam gatal disertai dengan sensasi yang menyakitkan? Mungkin anda mempunyai gatal-gatal. Gejala gatal-gatal biasanya berlaku beberapa jam atau beberapa hari. Walau bagaimanapun, gatal-gatal juga boleh menjadi akut jika tidak diberi ubat gatal-gatal atau gejala tidak berubah kurang dari enam minggu.

Baca juga: Adakah Makanan yang Harus Dielakkan Ketika Gatal?

Apa yang Menyebabkan Hives?

Hives berlaku apabila tahap histamin dan bahan kimia lain dilepaskan ke dalam kulit. Mereka kemudian menyebabkan ruam dan gejala lain muncul di kulit. Tahap histamin yang tinggi menyebabkan saluran darah di kawasan yang terjejas terbuka dan mula bocor. Cecair yang dihasilkan dalam tisu ini menyebabkan bengkak dan gatal. Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan gatal-gatal, seperti:

 • Reaksi alahan terhadap gigitan makanan, serangga, tumbuhan, atau haiwan;

 • perubahan suhu;

 • Pendedahan cahaya matahari;

 • Jangkitan, seperti selesema atau selsema;

 • Kesan sampingan ubat-ubatan tertentu, seperti aspirin dan ibuprofen. Sebagai tambahan, beberapa ubat tekanan darah (ACE inhibitor), dan codeine adalah ubat yang diketahui mempunyai kesan sampingan pada gatal-gatal.

 • Pengawet atau bahan tambahan makanan

Gatal-gatal kronik juga boleh menjadi tanda penyakit lain, seperti penyakit tiroid, diabetes jenis 1 atau lupus. Dalam banyak kes, keadaan ini sering mempengaruhi kanak-kanak dan wanita berusia 30 hingga 60 tahun.

Baca juga: Gatal-gatal pada Kanak-kanak? Inilah Sebabnya

Perubatan Hives Asli

Lancarkan Garis Kesihatan Berikut adalah ubat gatal alami yang boleh diberikan di rumah:

 • Mandi dengan Oatmeal. Sifat anti-radang oatmeal menjadikannya ubat semula jadi untuk gatal-gatal. Mereka boleh menenangkan gatal-gatal, selagi anda tidak mempunyai alergi terhadap salah satu komponen dari oatmeal. Tambahkan satu setengah cawan oatmeal ke dalam tab mandi, pastikan airnya tidak terlalu panas. Air yang terlalu panas memicu gatal dan menjadikan rawatan tidak berkesan. Rendam dalam mandi oatmeal selama tidak lebih dari 15 minit, dan elakkan menggaru atau menggosok kulit dengan tuala sambil mengeringkannya.

 • Lidah Buaya. Lidah buaya juga boleh digunakan sebagai ubat untuk gatal-gatal dan merawat selaran matahari kerana anti-radang. Pastikan anda tidak alah terhadap lidah buaya sebelum menggunakannya pada kulit anda. Gosokkan lidah buaya di kawasan yang gatal beberapa kali sehari.

 • Kompres sejuk. Kaedah mudah ini juga boleh menjadi penawar gatal-gatal. Gatal ini boleh disebabkan atau diperburuk oleh suhu panas, jadi menggunakan kompres sejuk pada gatal-gatal selama 10 minit dapat menghilangkan kerengsaan. Anda boleh membungkus ais dengan tuala atau kain lembut dan menyapukannya ke kulit.

 • Losyen Calamine . Losyen ini biasanya digunakan untuk menghilangkan gatal dari racun ivy atau oak racun. Losyen ini juga merupakan ubat yang berkesan untuk gatal-gatal. Sapukan calamine menggunakan kain bersih ke kulit yang gatal.

 • Ambil Vitamin. Sebilangan orang percaya bahawa suplemen vitamin boleh menjadi ubat kuat untuk gatal-gatal. Contohnya ialah vitamin B-12, C, dan D, minyak ikan, atau quercetin. Walau bagaimanapun, kebanyakan pakar mengatakan bahawa pilihan ini memerlukan kajian lebih lanjut. Anda harus berbincang dengan doktor anda sebelum mengambil makanan tambahan.

Baca juga: Kunyit Berkesan Untuk Menghilangkan Gatal-Gatal, Apa Kata Doktor?

Sekiranya simptom tidak bertambah walaupun anda telah menggunakan beberapa kaedah di atas, sudah tiba masanya anda diperiksa di hospital. Segera buat janji temu dengan doktor menggunakan aplikasi supaya anda dapat rawatan yang tepat dari pakar.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Rawatan Rumah untuk Gatal-gatal.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Cara Mengubati Gatal-gatal.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Perubatan Alternatif untuk Gatal-gatal.