6 Gejala Yang Boleh Menjadi Petunjuk Myasthenia Gravis

, Jakarta - Gangguan Myasthenia gravis dicirikan oleh kelemahan otot. Keadaan ini biasanya bertambah buruk semasa atau selepas melakukan aktiviti fizikal. Keadaan ini akan bertambah baik ketika otot-otot berehat. Biasanya, gejala akan sering muncul pada waktu malam ketika badan mula merasa letih setelah seharian melakukan aktiviti.

Kelemahan otot adalah gejala utama myasthenia gravis. Petunjuk ini mempunyai kecenderungan untuk menjadi lebih parah apabila otot yang lemah sering digunakan. Kerana gejala myasthenia gravis biasanya bertambah baik setelah otot-otot berehat, kelemahan otot ini akan hilang dan muncul secara bergantian, bergantung pada aktiviti penghidapnya. Namun, lama-kelamaan, penyakit ini akan bertambah teruk dan akan mencapai kemuncaknya beberapa tahun setelah gejala awal muncul.

Baca juga : Semua Orang Boleh Mendapat Myasthenia Gravis, Mengelakkan Faktor Risiko

Sebenarnya, kelemahan otot ini tidak akan menyakitkan. Namun, ada sebilangan penghidap yang merasa sakit ketika gejala berulang, terutama ketika melakukan aktiviti fizikal. Otot yang paling kerap terkena penyakit ini adalah otot mata, otot muka, dan otot yang mengawal menelan. Gejala myasthenia gravis yang menunjukkan keadaan ini adalah:

  1. Salah satu atau kedua kelopak mata penderita akan jatuh dan sukar dibuka.
  2. Penglihatan berganda atau kabur.
  3. Perubahan kualiti suara, misalnya hidung atau lembut.
  4. Kesukaran menelan dan mengunyah. Gejala ini akan menyebabkan penghidapnya tersedak dengan mudah.
  5. Kesukaran bernafas, terutamanya ketika bergerak atau berbaring.
  6. Kelemahan otot tangan, kaki, dan leher. Gejala ini akan mencetuskan masalah mobiliti, seperti lemas atau sukar mengangkat barang.

Baca juga : 8 Cara Mengesan Myasthenia Gravis pada Kanak-kanak

Anda perlu tahu bahawa penyebab gangguan myasthenia gravis adalah gangguan dalam penghantaran isyarat saraf ke otot. Pemberian isyarat terganggu disebabkan oleh keadaan autoimun.

Autoimuniti adalah keadaan apabila sistem kekebalan tubuh seseorang mengalami kelainan yang menyerang tisu dan saraf yang sihat di dalam badan. Terdapat dua perkara yang mempengaruhi keadaan autoimun ini:

  1. Penghantaran isyarat saraf. Isyarat saraf dihantar ke ujung saraf untuk menghasilkan sebatian kimia yang disebut asetilkolin. Asetilkolin ini kemudian ditangkap oleh reseptor pada otot, mengakibatkan pengecutan otot. Dalam keadaan autoimun, sistem imun akan menghasilkan protein yang memusnahkan reseptor pada otot. Ini mengakibatkan asetilkolin tidak dapat ditangkap oleh otot, jadi otot akan lemah kerana tidak dapat menguncup.
  2. Kelenjar timus adalah organ yang menghasilkan antibodi. Pakar juga mengesyaki bahawa kelenjar timus berperanan dalam kemunculan penyakit autoimun ini. Dalam keadaan normal, ukuran kelenjar timus pada seseorang akan membesar semasa kecil dan menyusut hingga dewasa. Walaupun begitu, orang dewasa dengan myasthenia gravis biasanya mengalami kelainan dengan mempunyai kelenjar timus yang besar. Kira-kira 1 dari 10 orang dengan myasthenia gravis mempunyai tumor jinak pada kelenjar timus.

Baca juga : Mengenal Myasthenia Gravis yang menyerang otot badan

Gangguan ini tidak dapat dicegah sepenuhnya, kerana ia bersifat autoimun. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa langkah mudah bagi penghidap myasthenia gravis untuk mengelakkan gejala berulang. Contohnya, menghentikan aktiviti sebelum keletihan, menjaga kebersihan untuk mencegah jangkitan, menangani jangkitan yang dialami dengan teliti, mengelakkan suhu badan yang terlalu sejuk atau terlalu panas, dan menangani tekanan dengan berkesan.

Itulah yang perlu anda ketahui mengenai gejala yang menunjukkan myasthenia gravis. Sekiranya anda mengalami sebarang gejala di atas, anda harus segera menghubungi doktor anda melalui aplikasi tersebut untuk mendapatkan rawatan yang betul. Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found