Bolehkah Kucing Makan Daging Mentah?

, Jakarta - Banyak orang bertanya apakah kucing boleh makan daging mentah, kerana dianggap bahawa makanan jenis ini adalah jenis yang tepat untuk diberikan. Sebilangan besar orang percaya bahawa kucing pada dasarnya adalah binatang liar yang mendapat makanan dengan cara memburu, kemudian dijinakkan. Namun, adakah kucing boleh memakan daging mentah? Dapatkan jawapannya di sini!

Bolehkah Kucing Makan Daging Mentah atau Tidak?

Memberi makan makanan mentah kucing sering menjadi topik kontroversi kerana kemungkinan risiko kesihatan sebenar terhadap haiwan peliharaan. Tidak sedikit orang yang memberi daging mentah termasuk jeroan dan tulang. Ini adalah tujuan yang baik untuk menjaga pemakanan pada haiwan peliharaan agar tubuh mereka tetap sihat. Walau bagaimanapun, penilaian terhadap kesan buruk juga perlu dilakukan.

Baca juga: Cara merawat kucing peliharaan sehingga tidak mendapat toksoplasmosis

Penyediaan daging mentah sering dilakukan untuk memenuhi diet berasaskan daging mentah. Ini bertujuan untuk menyediakan diet yang serupa dengan diet kucing liar. Walau bagaimanapun, sudah tentu terdapat perbezaan yang signifikan antara kucing liar dan kucing peliharaan di dalam badan mereka. Sebelum memberi makan daging mentah kucing anda, ketahui beberapa kesan negatif yang boleh berlaku:

1. Parasit dan Bakteria

Salah satu kesan buruk dari memberi daging mentah kucing adalah bahawa mereka tercemar dengan parasit dan bakteria dan kemudian memasuki tubuh haiwan kesayangan. Selepas itu, kucing boleh menyebarkannya kepada manusia dan melepaskan bakteria di dalam rumah. Makanan buatan sendiri boleh menimbulkan masalah yang lebih besar kerana sumber dagingnya tidak semestinya selamat. Apabila dimakan oleh manusia, daging telah dimasak sehingga tidak menimbulkan kesan buruk.

Sebagai tambahan, jika anda ingin memberikan daging mentah, cubalah memilih salah satu yang sudah ada dalam tin untuk mengurangkan risiko penyakit. Bahan makanan yang dijual secara meluas telah mematuhi terma dan syarat yang ada sehingga ia tetap bersih. Sekiranya anda masih mahu memproses makanan anda sendiri, pastikan daging yang diberikan benar-benar bersih dan simpan di dalam peti sejuk beku untuk mengelakkan pencemaran parasit atau bakteria.

2. Kekurangan Pemakanan

Kucing yang memakan daging mentah buatan sendiri cenderung tidak mempunyai nutrien yang lengkap dan seimbang. Ini boleh berlaku kerana bahan asas yang tidak konsisten, meningkatkan risiko kekurangan nutrien. Oleh itu, diet menggunakan daging mentah pada kucing lebih baik dilakukan dengan nasihat pakar. Lebih baik memilih makanan kucing komersial kerana ia telah dirumuskan mengikut pemakanan yang mesti dipenuhi dan mengikut piawaian keselamatan.

Baca juga: Berikut adalah 7 Jenis Makanan yang Berbahaya untuk Kucing

3. Bahaya Memakan Tulang

Potongan kecil tulang yang terdapat dalam daging mentah ketika dimakan oleh kucing boleh menyebabkan bahaya ketika tersekat di saluran pencernaan. Tulang juga boleh menyebabkan kerosakan gigi. Selain itu, tulang yang dimasak juga boleh membahayakan kerana boleh patah setelah ditelan, menyebabkan kesan buruk secara dalaman. Oleh itu, adalah idea yang baik untuk berbincang dengan doktor anda mengenai sama ada kucing boleh makan daging mentah.

Sekarang anda tahu apakah kesan buruk yang boleh berlaku ketika kucing memakan daging mentah. Pastikan memberi yang terbaik kepada haiwan kesayangan anda sebelum sesuatu yang tidak diingini berlaku. Setiap pemilik haiwan peliharaan mahu kucingnya hidup lama dan sihat tanpa gangguan berbahaya yang berlaku.

Baca juga: Beri Nasi untuk Makanan Kucing, Adakah Bahaya?

Anda juga boleh memeriksa kesihatan haiwan kesayangan anda di beberapa klinik veterinar yang berfungsi dengannya . Cara membuat pesanan sangat mudah, hanya dengan muat turun permohonan , anda boleh menemui klinik yang sesuai dengan anda. Dengan cara itu, kesihatan haiwan kesayangan anda dapat dijamin.

Rujukan:
Purine. Diakses pada tahun 2021. Kucing Boleh Makan Ayam Mentah.
Kucing Hebat. Diakses pada tahun 2021. Adakah Selamat untuk Kucing Makan Daging Mentah? Masalah Keselamatan Anda Dijawab.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found