Beg Teh, Mitos atau Fakta Berbahaya?

, Jakarta - Membancuh teh dengan beg teh praktikal dan mudah. Namun, ternyata kemudahan tidak selalu memberi kesan yang baik terhadap kesihatan anda. Bahaya beg teh adalah kerana bahan-bahan dari beg teh yang cenderung berbahaya mengandungi plastik atau bahan yang mudah meleleh apabila terkena panas. Tepat apabila bahan beg teh mencair kerana panas boleh menyebabkan bahaya kepada kesihatan.

Walaupun ada kemungkinan, Anda tidak perlu khawatir kerana ketika produk teh celup dipasarkan secara massal dan sudah memiliki izin dari BPOM, produk tersebut mesti lulus ujian penggunaan pengguna.

Sebenarnya, daripada memikirkan bahaya beg teh, lebih baik jika anda mempertimbangkan berapa lama proses rendaman teh untuk mengelakkan risiko lain. Teh yang direndam terlalu lama akan memberi kesan rasa pahit dan pahit di mulut dan meninggalkan kesan pada cawan dan gigi.

Orang mempunyai pilihan yang berbeza untuk teh, ada yang menyukai rasa pahit, tetapi ada juga yang suka rasa hambar. Walau bagaimanapun, masa yang disarankan untuk menyeduh teh adalah 3 hingga 5 minit. Teh yang diseduh terlalu lama menghasilkan komposisi tebal yang mengandungi kafein, tanin, dan fluorida yang memudaratkan kesihatan apabila terlalu banyak diminum.

Sekiranya anda seorang yang selalu minum teh yang kuat, ini akan menjadikan sistem pencernaan lebih kuat untuk memproses ramuan ini. Sembelit dan buang air besar tidak lancar adalah kesan dari kebiasaan minum teh yang kuat.

1. Jangan Terlalu Lama

Masa yang selamat untuk menyeduh teh adalah 3-5 minit. Malah, ada juga pakar yang mengesyorkan menyeduh teh paling lama hanya 2 minit. Ini kerana untuk mengelakkan kemungkinan buruk yang menyertai bahaya teh celup dan ketebalan teh.

Pembancuhan menggunakan air yang terlalu panas juga tidak digalakkan. Terlepas dari kemungkinan merosakkan uncang teh Ia juga merosakkan daun teh sehingga tidak memberikan manfaat maksimum segelas teh.

2. Menambah Gula

Teh yang sihat adalah teh tanpa gula. Penambahan gula hanya akan meningkatkan pengambilan minuman atau makanan manis setiap hari. Terutama jika anda minum teh disertai dengan makanan ringan seperti biskut atau kek , akan menghilangkan deria anda untuk merasakan sensasi manis. Oleh itu, elakkan makan manis atau menambah gula semasa minum teh.

3. Teh Tubruk

Sebagai pilihan, teh yang diseduh dapat digunakan sebagai pengganti beg teh untuk menghindari bahaya beg teh. Menurut penyelidikan dari Sekolah Perubatan dan Kesihatan Awam, teh yang diseduh mengandungi lebih banyak bahan bioaktif dan aroma khas. Menggunakan teh yang diseduh juga meminimumkan penggunaan beg teh, sehingga membebaskan anda daripada memakan bahan-bahan yang boleh membahayakan.

4. Minum banyak air

Keseronokan minum teh, adalah idea yang baik untuk mengimbangkan pengambilan cecair anda dengan mengambil air yang mencukupi. Sekiranya anda merasa minum terlalu banyak teh, segera minum air secukupnya untuk meneutralkan pengambilan cecair di dalam badan menjadi neutral.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai beg teh itu berbahaya atau tidak, atau petua mengenai kesihatan dan makanan sihat lain, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

  • Mata Lebih Cerah dengan Kelebihan Teh Hijau
  • Di antara Banyak Jenis Teh, Mana Yang Lebih Sihat?
  • Pelbagai Jenis Teh Korea Baik untuk Kesihatan

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found