Ketahui frekuensi pergerakan usus yang normal pada kanak-kanak

, Jakarta - Ada banyak cara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk melihat apakah ada masalah kesihatan pada anak mereka. Bermula dari memperhatikan perubahan fizikal, sehinggalah tingkah laku harian anak-anak. Tetapi tidak hanya itu, banyak ibu bapa memperhatikan kekerapan buang air besar pada anak mereka untuk memastikan keadaan kesihatan. Tidak jarang, kanak-kanak yang mempunyai frekuensi pergerakan usus kecil mencetuskan kebimbangan ibu bapa terhadap kesihatan anak mereka.

Baca juga : Ciri BAB Normal pada Kanak-kanak untuk Mengetahui Keadaan Kesihatannya

Lalu, adakah benar bahawa kekerapan buang air besar pada kanak-kanak boleh menjadi petunjuk kesihatan tubuh anak? Selain itu, berapakah frekuensi pergerakan usus yang normal pada kanak-kanak? Tidak ada yang salah dengan mendengar frekuensi pergerakan usus yang normal pada kanak-kanak di sini. Dengan cara itu, ibu bapa dapat mengelakkan bimbang dan memantau kesihatan dan kecukupan pemakanan anak-anak mereka. Inilah ulasannya!

Kekerapan pergerakan usus normal pada kanak-kanak

Kekerapan pergerakan usus pada setiap anak tentu akan berbeza. Ini disebabkan oleh pelbagai faktor, salah satunya adalah usia. Secara amnya, bayi yang baru lahir mempunyai frekuensi pergerakan usus sekitar 10 kali sehari. Ini kerana refleks gastrokolik dalam badan bayi masih sangat kuat.

Memasuki usia dua bulan, biasanya bayi akan mengalami penurunan frekuensi pergerakan usus. Kebiasaan BAB yang biasa dilakukan setiap hari, kini boleh berubah menjadi 5 hari sekali. Ini adalah keadaan normal kerana fungsi saluran pencernaan bayi sedang berkembang, tetapi koordinasi otot di sekitar dubur tidak optimum.

Jadi bagaimana dengan balita? Begitu juga dengan kekerapan buang air besar pada kanak-kanak. Tidak ada standard biasa kerana setiap anak mempunyai jenis dan jumlah makanan yang berbeza dan usia yang berbeza. Sebaiknya, kanak-kanak mempunyai kekerapan buang air besar 1-3 kali sehari, tetapi kekerapan buang air besar dalam 3 hari masih dalam had normal.

Perkara yang perlu diingat oleh ibu, anda harus memperhatikan tekstur najis yang dikeluarkan oleh anak. Berikut adalah tekstur usus yang normal pada kanak-kanak mengikut umur mereka:

  1. Bayi yang baru lahir biasanya mempunyai tekstur najis berbuih, cair, dan berbau masam. Selain itu, kekerapan buang air besar dikatakan normal apabila bayi mendapat berat badan yang sesuai.
  2. Apabila bayi memasuki usia dua bulan dan kekerapan buang air besar berkurang, pastikan tekstur najis anak lembut seperti pes atau lembek. Ini adalah perkara biasa pada kanak-kanak.
  3. Pada kanak-kanak kecil, ketika tekstur najis masih lembut dan anak tidak kelihatan sukar ketika membuang air besar, keadaan ini masih dianggap normal.

Tidak ada salahnya bertanya secara langsung kepada pakar pediatrik mengenai kekerapan pergerakan usus pada kanak-kanak melalui aplikasi tersebut . Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga: Periksa Najis Anak Kecil Anda di Rumah, Ketahui 3 Fakta Ini

Bilakah Anda Harus Membawa Anak Anda ke Hospital?

Terdapat pelbagai masalah kesihatan yang boleh menyebabkan perubahan pada tabiat usus pada anak-anak, salah satunya adalah sembelit. Semasa anak mengalami sembelit, terdapat beberapa tanda yang perlu diberi perhatian oleh ibu, seperti tingkah laku anak yang mengalami kesukaran untuk membuang air besar, mengadu sakit semasa buang air besar, sakit perut, dan tekstur najis yang keras dan kecil bulat.

Untuk mengatasi keadaan sembelit pada anak, ibu dapat menyediakan makanan dengan kandungan serat yang tinggi, memenuhi keperluan cecair anak, mengajak anak melakukan aktiviti fizikal, dan mengingatkan anak-anak agar tidak menahan keinginan untuk membuang air besar.

Selain sembelit, kanak-kanak juga terdedah kepada cirit-birit. Apabila kanak-kanak mengalami cirit-birit, tekstur najis anak akan menjadi berair dan mempunyai banyak lendir. Kanak-kanak juga adalah kanak-kanak yang mengalami kekerapan pergerakan usus lebih kerap daripada biasa. Terdapat pelbagai faktor yang mencetuskan cirit-birit pada kanak-kanak, seperti pendedahan kepada virus, alergi susu, hingga gangguan pencernaan. Beri anak anda lebih banyak cecair jika dia mengalami cirit-birit untuk mengelakkan dehidrasi.

Beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan oleh ibu bapa mengenai kekerapan pergerakan usus dan tekstur najis pada anak-anak, seperti:

  1. Warna najis putih menunjukkan masalah kesihatan pada hempedu, warna najis hitam menunjukkan pendarahan pada usus kecil atau perut anak, sementara warna najis merah menunjukkan pendarahan pada usus besar atau rektum.
  2. Jumlah lendir dalam tinja bayi menunjukkan alergi atau jangkitan pada badan.
  3. Perubahan warna dan tekstur najis setelah anak makan jenis makanan tertentu boleh menjadi tanda alergi makanan. Sebaiknya hentikan sementara makanan yang anak anda makan.
  4. Cirit-birit yang dialami oleh bayi di bawah usia 1 tahun harus mendapatkan rawatan daripada doktor.

Baca juga: 6 Fakta Penting mengenai Cirit-birit pada Kanak-kanak yang Perlu Tahu Ibu

Segera kunjungi hospital terdekat apabila bayi atau anak kecil mengalami beberapa tanda ini semasa buang air besar. Pengendalian yang betul pastinya dapat membantu kanak-kanak pulih dengan lebih optimum.

Rujukan:
Benjolan. Diakses pada tahun 2020. Berapa kerapkah kanak-kanak kecil?
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. Panduan Baby Poop: Apa yang Biasa, Yang Tidak.
Persatuan Pediatrik Indonesia. Diakses pada tahun 2020. Bangku Bayi: Biasa atau Tidak (Bahagian 1).
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Sembelit pada Kanak-kanak.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found