Membran tumbuh di mata yang disebabkan oleh Pterygium

, Jakarta - Mata adalah organ penting yang kita gunakan hampir sepanjang masa, dari bangun pada waktu pagi hingga sebelum tidur pada waktu malam. Itulah sebabnya menjaga kesihatan mata sangat penting agar mata dapat terus berfungsi dengan baik dan terhindar dari pelbagai penyakit. Salah satu penyakit yang boleh menyerang mata adalah pterygium. Penyakit ini lebih kerap berlaku pada orang yang sering aktif di bawah sinar matahari untuk waktu yang lama. Pterygium dapat dikenali dengan gejala yang paling khas, iaitu pertumbuhan membran pada permukaan bola mata. Keadaan ini boleh berlaku pada satu mata atau kedua mata sekaligus.

Pterygium adalah luka bukan kanker dan jarang menyebabkan keadaan serius. Walau bagaimanapun, pterygium masih perlu dirawat kerana pertumbuhan membran dapat merebak hingga menutup mata murid, sehingga berpotensi mengganggu penglihatan penderita. Pertumbuhan membran ini biasanya bermula dari tepi mata dekat dengan hidung, kemudian merebak ke arah pusat mata.

Punca Pterygium

Sehingga kini punca sebenar pterygium masih belum diketahui. Walau bagaimanapun, keadaan ini paling sering berlaku pada peselancar yang sering bergerak di bawah sinar matahari yang terang untuk waktu yang lama. Selain itu, aktiviti ini dilakukan di atas air yang dapat memantulkan sinar UV yang berbahaya. Itulah sebabnya penyakit mata ini sering disebut sebagai " mata surfer " Walaupun begitu, walaupun anda yang bukan peluncur berisiko terkena pterygium jika anda menghabiskan banyak masa di bawah sinar matahari terlalu lama.

Selain itu, pendedahan kepada debu, asap, dan angin yang dapat membuat mata kering juga dianggap mencetuskan pterygium. Penyakit ini juga lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita.

Gejala Pterygium

Pterygium biasanya hanya menyebabkan simptom dalam bentuk pertumbuhan membran pada permukaan bola mata tanpa ada rungutan lain. Walau bagaimanapun, kadang-kadang keadaan ini juga boleh disertai oleh gejala lain, seperti mata merah, mata gatal atau sakit, kerengsaan, penglihatan kabur, dan perasaan sesuatu yang tersekat di mata ketika membran menebal.

Rawatan Pterygium

Sekiranya anda mengalami simptom pterygium di atas, maka anda harus segera berjumpa doktor mata. Biasanya, doktor akan segera mengenali pterygium dengan melihat simptom utamanya, iaitu pertumbuhan membran nipis di permukaan bola mata. Kemudian, doktor akan melakukan beberapa pemeriksaan untuk mengetahui tahap keparahan keadaan anda. Pemeriksaan ini bertujuan untuk mengukur kemampuan penglihatan dan memeriksa perubahan kelengkungan kornea pesakit.

Sekiranya keadaan pterygium masih agak ringan dan tidak mengganggu penglihatan, anda tidak perlu mendapatkan rawatan khas. Walau bagaimanapun, anda masih dinasihatkan untuk menjalani pemeriksaan mata secara berkala untuk memantau perkembangan penyakit ini.

Namun, jika terlalu tidak selesa dan menghalang penglihatan, anda boleh mengambil ubat yang diresepkan oleh doktor atau melakukan pembedahan. Ubat yang biasanya digunakan untuk mengatasinya adalah titisan mata yang mengandungi steroid dan pelincir. Ubat ini berguna untuk melegakan gejala dan mencegah keradangan. Sekiranya masih tidak membaik selepas mengambil ubat, anda boleh membuang membran pterygium secara pembedahan.

Walau bagaimanapun, pembuangan pembedahan membran pterygium boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk parut dan calar pada kornea atau penglihatan kabur kerana permukaan kornea yang tidak rata. Oleh itu, operasi ini hanya disarankan apabila rawatan lain terbukti tidak berkesan dan kemampuan penglihatan penghidapnya diancam akan menurun.

Memandangkan risiko pterygium mengganggu keselesaan mata anda, ada baiknya anda mengambil langkah pencegahan terhadap penyakit ini. Lindungi mata anda dari paparan sinar matahari, asap, atau debu yang dapat memicu pterygium dengan memakai cermin mata hitam ketika dalam perjalanan.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit pterygium, tanyakan kepada pakar secara langsung menggunakan aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • 7 Penyakit Mata yang Tidak Biasa
  • 12 Punca Kapal Darah pecah di Mata
  • Matlamat Katarak, Mula Menjaga Kesihatan Mata

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found