Kenali Stenosis Aorta dan Kekurangan Aorta Menyebabkan Penyakit Injap Jantung

, Jakarta - Penyakit injap jantung berlaku apabila bahagian tubuh terganggu dan tidak berfungsi sebagaimana mestinya. Sebenarnya, bahagian ini mempunyai fungsi yang cukup penting dalam tubuh manusia.

Injap jantung terletak di pintu keluar setiap ruang jantung. Terdapat empat jenis injap, iaitu injap tricuspid yang memisahkan atrium kanan dari ventrikel kanan, injap mitral yang memisahkan atrium kiri dari ventrikel kiri, injap pulmonari yang memisahkan ventrikel kanan dari arteri pulmonari, dan aorta injap yang memisahkan ventrikel kiri dari aorta. Keempat injap bertugas memastikan darah mengalir ke arah yang betul, bukannya mengalir kembali ke ruang sebelumnya ( aliran balik ).

Pada dasarnya, terdapat dua jenis penyakit atau gangguan yang boleh menyerang injap jantung. Penyakit injap jantung yang paling biasa adalah stenosis aorta dan kekurangan aorta. Apa perbezaannya?

1. Stenosis Injap

Keadaan ini berlaku kerana injap jantung tidak dapat dibuka dengan betul. Stenosis injap berlaku kerana kepingan injap lebih kaku dan melekit daripada yang sepatutnya. Akibatnya, ini menyebabkan bukaan menjadi sempit dan jantung bekerja lebih keras untuk mengepam darah ke seluruh badan. Dalam keadaan teruk, penyakit ini boleh menyebabkan seseorang mengalami kegagalan jantung.

2. Kekurangan Aortik

Kekurangan aorta, juga dikenal sebagai regurgitasi injap, adalah gangguan yang menyebabkan injap bocor. Dalam keadaan ini, injap jantung tidak dapat ditutup sepenuhnya. Berita buruknya adalah, semakin besar lubang atau bahagian injap yang tidak ditutup, semakin banyak darah akan bocor. Ini akhirnya mencetuskan jantung untuk bekerja lebih keras dalam mengepam darah. Kerana terlalu berat, ada risiko kekurangan aorta menyebabkan kurang darah dipam dan diedarkan ke seluruh badan dan tidak dapat memenuhi keperluan tubuh.

Punca Penyakit Injap Jantung Yang Anda Perlu Tahu

Kelainan pada injap jantung boleh mempengaruhi sesiapa sahaja. Tetapi pada dasarnya, penyakit ini boleh berlaku sebelum kelahiran alias kongenital, ia juga boleh berlaku pada bila-bila masa sepanjang hidup atau disebut sebagai pemerolehan. Berita buruknya, masih terdapat beberapa kes penyakit injap jantung yang tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkannya.

Pada penyakit jantung kongenital, gangguan biasanya mempengaruhi injap aorta atau pulmonari. Keadaan yang boleh berlaku ialah injap mempunyai ukuran yang tidak normal, cacat, atau lembaran injap tidak melekat dengan betul.

Manakala pada penyakit valvular yang diperoleh, gangguan berlaku dan berkembang pada injap jantung yang pernah normal. Keadaan ini boleh berlaku dan berlaku disebabkan oleh perubahan struktur injap jantung yang berlaku akibat pelbagai penyakit. Demam reumatik atau endokarditis adalah salah satu masalah kesihatan yang boleh mencetuskan keadaan ini.

Untuk mengelakkan penyakit injap jantung yang berlaku akibat demam reumatik, segera berjumpa doktor dan periksa apabila anda melihat tanda-tanda jangkitan radang. Beberapa tanda keadaan ini adalah sakit tekak, demam, dan munculnya bintik-bintik putih pada amandel. Kerana boleh memberi kesan buruk, keadaan ini mesti segera dikesan dan mendapatkan rawatan yang tepat.

Ketahui lebih lanjut mengenai penyakit injap jantung dan cara mengatasinya dengan meminta doktor di aplikasi . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Penyakit injap jantung lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki?
  • Gangguan injap jantung membawa kepada kematian, benarkah?
  • Inilah Punca Penyakit Injap Jantung pada Orang Dewasa

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found