Hati-hati Miss V tegang pada malam pertama, inilah penyebabnya

, Jakarta - Malam pertama adalah malam yang paling dinantikan oleh pengantin baru. Tidak jarang, pasangan baru sebenarnya merasa gementar pada malam pertama ini. Namun, apa yang berlaku sekiranya Miss V atau faraj tiba-tiba tegang dan mengganggu malam pertama?

Vaginismus adalah istilah perubatan untuk keadaan vagina yang tegang, sehingga wanita dapat merasakan sakit ketika ada penembusan. Jadi, mengapa keadaan ini boleh berlaku? Apakah punca sebenarnya?

Baca juga: Isteri Mempunyai Vaginismus, Inilah Yang Dilakukan Suami

Mengapa Keadaan Ini Boleh Berlaku?

mengikut garis kesihatan, vaginismus sering dicetuskan oleh masalah psikologi yang berkaitan dengan seks. Wanita yang mengalami trauma atau penderaan mungkin mengalami vaginismus. Kegelisahan mengenai seks juga boleh menyebabkan vaginismus dan banyak wanita mengalaminya pada kali pertama mereka melakukan hubungan seks.

Untuk mendapatkan diagnosis yang tepat, anda perlu berjumpa doktor. Doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan bertanya mengenai sejarah perubatan dan seksual anda. Maklumat yang anda berikan membantu memberi petunjuk mengenai penyebab kontraksi vaginismus.

Apakah Gejala Vaginismus?

Gejala utama vaginismus dicirikan oleh penyempitan otot vagina. Keterukan keadaan boleh berbeza dari wanita ke wanita. Secara umum, penyempitan otot faraj menjadikan penembusan sukar atau bahkan mustahil. Apabila gejala muncul, orang dengan vaginismus hampir tidak dapat mengurus atau menghentikan pengecutan otot vagina.

Vaginismus juga boleh mempunyai gejala tambahan, seperti takut penetrasi vagina dan penurunan keinginan seksual yang berkaitan dengan penembusan. Dilaporkan dari garis kesihatan, ramai penghidap vaginismus melaporkan rasa sakit terbakar atau menyengat semasa penembusan ke dalam faraj.

Baca juga: Vaginismus Berlaku kerana Umur, Mitos atau Fakta?

Walaupun simptomnya sukar dikawal, itu tidak bermaksud bahawa orang dengan vaginismus sama sekali tidak dapat menikmati aktiviti seksual. Wanita yang mempunyai keadaan ini masih dapat merasakan dan menginginkan keseronokan seksual dan mengalami orgasme tanpa penembusan.

Bagaimana Mengubati Vaginismus?

Anda boleh melakukan senaman sederhana yang boleh dilakukan di rumah untuk mengawal dan merehatkan otot di sekitar faraj. Pertama, lakukan latihan Kegel dengan menekan otot yang digunakan untuk menghentikan aliran ketika membuang air kecil. Untuk melakukan latihan ini, anda perlu menekan otot dengan perlahan dan kemudian tahan selama 2 hingga 10 saat. Selepas itu biarkan otot berehat. Lakukan kira-kira 20 set pada satu masa.

Selain latihan Kegel, orang dengan vaginismus memerlukan kaunseling mengenai seks. Kaunseling ini melibatkan pembelajaran mengenai anatomi dan apa yang berlaku semasa gairah dan hubungan seksual. Anda juga akan mendapat maklumat mengenai otot yang terlibat dalam vaginismus.

Kaunseling membantu penderita memahami bagaimana bahagian tubuh berfungsi dan bagaimana tubuh bertindak balas. Kaunseling boleh melibatkan anda sendiri atau bersama pasangan. Teknik relaksasi dan hipnosis juga mendorong kelonggaran dan membantu anda merasa lebih selesa semasa melakukan persetubuhan.

Baca juga: Alami Vaginismus, inilah cara untuk tetap intim dengan pasangan anda

Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai vaginismus, anda boleh terus bertanya kepada doktor atau ahli psikologi . Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor atau psikologi bila-bila masa dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

Rujukan:
Terapi yang baik. Diakses 2020. Vaginismus.
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2020. Apa itu Vaginismus ?.
WebMD. Diakses 2020. Vaginismus.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found