Punca Utama Kejang pada Wanita Hamil

, Jakarta - Kejang boleh berbahaya semasa mengandung. Namun, banyak ibu yang mengalami sawan semasa mengandung melahirkan bayi yang sihat. Sekiranya ibu kerap mengalami sawan semasa trimester ketiga, terdapat kecenderungan untuk mengalami sawan semasa melahirkan.

Mengapa wanita hamil mengalami sawan? Salah satu penyebab utamanya ialah eklampsia. Eklampsia adalah komplikasi preeklampsia yang teruk. Ini adalah keadaan yang jarang berlaku tetapi serius di mana tekanan darah tinggi menyebabkan kejang semasa kehamilan. Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai perkara ini? Baca keterangannya di sini.

Eklampsia sebagai Penyebab Kejang pada Wanita Hamil

Kejang adalah tempoh aktiviti otak yang terganggu dan boleh menyebabkan episod penurunan kewaspadaan dan kejang (gegaran teruk). Eklampsia mempengaruhi kira-kira 1 dari setiap 200 wanita dengan preeklamsia. Wanita hamil boleh mengalami eklampsia walaupun mereka tidak mempunyai sejarah sawan.

Eklampsia sering berlaku selepas mengikuti preeklamsia yang dicirikan oleh tekanan darah tinggi yang berlaku pada kehamilan. Sekiranya preeklampsia bertambah teruk, ia akan mempengaruhi otak, menyebabkan kejang

Baca juga: Wanita Hamil Mengalami Kejang Apa Sebabnya?

Doktor tidak tahu pasti apa yang menyebabkan preeklampsia, tetapi ia dianggap sebagai hasil pembentukan dan fungsi plasenta yang tidak normal. Preeklampsia berlaku apabila tekanan darah atau daya darah ke dinding arteri meningkat, yang boleh merosakkan arteri dan saluran darah lain.

Kerosakan pada arteri boleh menyekat aliran darah. Ini boleh menghasilkan pembengkakan pada saluran darah di otak dan bayi yang sedang membesar. Sekiranya aliran darah yang tidak normal melalui saluran ini mengganggu kemampuan otak untuk berfungsi, kejang boleh berlaku.

Sekiranya anda menghidapi preeklamsia, kemungkinan besar anda akan mengalami eklampsia. Faktor risiko lain untuk mengembangkan eklampsia semasa kehamilan termasuk:

  1. Hipertensi kehamilan atau kronik (tekanan darah tinggi).

  2. Lebih tua dari 35 tahun atau lebih muda dari 20 tahun.

  3. Kehamilan dengan kembar atau kembar tiga.

  4. Kehamilan kali pertama.

  5. Diabetes atau keadaan lain yang mempengaruhi saluran darah.

  6. Menghidap penyakit buah pinggang.

Preeklampsia dan eklampsia adalah masalah yang sangat penting kerana boleh mempengaruhi plasenta, organ yang menghantar oksigen dan nutrien dari darah ibu ke janin. Apabila tekanan darah tinggi mengurangkan aliran darah melalui saluran, plasenta mungkin tidak dapat berfungsi dengan baik. Ini boleh menyebabkan bayi berat lahir rendah serta masalah kesihatan yang lain.

Baca juga: Ibu dengan Epilepsi Boleh Mengganggu Kehamilan

Sekiranya anda sudah mempunyai diagnosis preeklampsia atau mempunyai sejarahnya, doktor anda akan memerintahkan beberapa ujian tambahan untuk menentukan mengapa anda mengalami sawan. Ujiannya adalah:

  • ujian darah

Doktor boleh memerintahkan beberapa jenis ujian darah untuk menilai keadaan kesihatan ibu. Ujian ini merangkumi jumlah darah lengkap, yang mengukur berapa banyak sel darah merah yang anda miliki dalam darah, dan jumlah platelet untuk melihat seberapa baik darah itu membeku. Ujian darah juga akan membantu memeriksa fungsi ginjal dan hati.

  • Ujian Creatinine

Creatinine adalah produk buangan yang dibuat oleh otot. Ginjal mesti menyaring sebahagian besar kreatinin dari darah anda, tetapi jika glomeruli rosak, kreatinin yang berlebihan akan tetap ada di dalam darah. Memiliki terlalu banyak kreatinin dalam darah mungkin menunjukkan preeklampsia, tetapi tidak selalu.

  • Ujian Kencing

Doktor melakukan ujian air kencing untuk memeriksa kehadiran protein dan kadar perkumuhannya.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih banyak maklumat mengenai kejang dan preeklampsia, tanyakan terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda di mana sahaja dan bila-bila masa. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Eklampsia.
Klinik Mayo. Diakses 2019. Epilepsi dan kehamilan: apa yang perlu anda ketahui.
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2019. Epilepsi dan Kehamilan .

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found