Ketahui Seluk-beluk Karakter Anjing Berdasarkan Bangsa

Jakarta - Tahukah anda bahawa watak anjing dapat dibezakan mengikut bangsa atau jenisnya. Ini juga boleh menjadi pertimbangan anda sebelum membuat keputusan untuk menjaga keturunan anjing tertentu. Sekiranya anda telah menentukan watak dan jenis anjing yang sesuai dengan keperibadian anda, sila simpan. Inilah cara untuk melihat watak anjing mengikut baka atau baka:

Baca juga: Pertama kali membesarkan kucing, perhatikan 7 perkara ini

1. Burung helang

Baka anjing ini mempunyai berat maksimum 13 kilogram, dan tinggi maksimum 15 inci. Beagle adalah baka anjing baka sederhana , dan mempunyai watak yang sangat bebas, cerdas, ramah, dan penyayang. Anjing-anjing ini digelar multitalent kerana kemampuan memburu dan mengesannya.

2. Labrador Retriever

Baka anjing ini mempunyai berat maksimum 36 kilogram, dan tinggi maksimum 25 inci. Labrador Retriever adalah anjing pemburu. Dia mempunyai watak yang setia dan cerdas. Sebenarnya, dia dapat membantu pekerjaan ketenteraan dan membimbing orang buta.

3. Emas Retriever

Baka anjing ini mempunyai berat maksimum 34 kilogram, dan tinggi maksimum 24 inci. Golden Retriever adalah anjing yang cepat bertindak balas terhadap perintah pemiliknya dan mempunyai watak yang sangat ramah dan mesra .

4. Bulldog

Baka anjing ini mempunyai berat maksimum 24 kilogram dan tinggi maksimum 15 inci. Bulldog adalah anjing yang mempunyai kesetiaan yang luar biasa. Perwatakan dari luar kelihatan garang, tetapi dia sangat menyukai anak-anak. Anjing ini adalah salah satu jenis yang sering dipelihara, kerana sifatnya yang sangat ramah.

5. Gembala Jerman

Baka anjing ini mempunyai berat maksimum 43 kilogram, dan tinggi maksimum 26 inci. Gembala Jerman termasuk anjing yang mempunyai watak aktif dan tenaga yang sangat kuat. Perwatakan ini menjadikan anjing ini jenis anjing tentera yang terbaik.

Baca juga: Bilakah Kucing Mesti Di Vaksin?

6. Puding

Baka anjing ini mempunyai berat maksimum 29 kilogram, dan tinggi maksimum 21 inci. Poodle adalah sejenis anjing kecil atau baka besar . Walaupun mempunyai ukuran yang berbeza, Poodle kecil dan besar, mereka mempunyai watak yang sama, iaitu kasih sayang.

7. Terrier Yorkshire

Baka anjing ini mempunyai berat maksimum 6 kilogram, dan tinggi maksimum 9 inci. Yorkshire Terrier adalah anjing yang sangat ramah. Dia cenderung tidak ditinggalkan sendirian untuk waktu yang lama, kerana dia sangat manja.

8. Rottweiler

Baka anjing ini mempunyai berat maksimum 135 kilogram, dan tinggi maksimum 27 inci. The Rottweiler adalah anjing yang tidak gentar dan sangat agresif. Anjing ini sesuai sebagai anjing penyelamat dan membantu polis mengesan.

9. Boxer

Baka anjing ini mempunyai berat maksimum 36 kilogram, dan tinggi maksimum 25 inci. Petinju termasuk anjing baka besar , dan sentiasa aktif. Anjing ini sesuai untuk berjalan kaki dan mengambil bahagian dalam pelbagai aktiviti.

10. Dachshund

Baka anjing ini mempunyai berat maksimum 14 kilogram dan tinggi maksimum 9 inci. Dachshunds mempunyai watak yang hampir sama dengan Rottweiler, yang berdikari dan sangat setia.

Baca juga: Makanan Basah atau Kering untuk Kucing, Mana Yang Lebih Baik?

Setiap anjing mempunyai watak yang berbeza. Oleh itu, anda juga perlu mengambil pendekatan yang berbeza, seperti cara merawat, tempat kegemaran, untuk keperluan pemakanan setiap anjing. Sekiranya anjing peliharaan anda mengalami sejumlah masalah kesihatan, bincangkannya dengan doktor haiwan anda di dalam aplikasi , ya.

Rujukan:
Proplan.co.id. Diakses pada tahun 2020. 10 Karakter Anjing Berdasarkan Kaumnya.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found