Bukan Hanya Kanak-kanak, Orang Dewasa Yang Boleh Mengalami Hidrosefalus

Jakarta - Hydrocephalus adalah penumpukan cairan di rongga otak, yang dikenal sebagai ventrikel. Penumpukan cecair ini menyebabkan pembengkakan ventrikel di otak, sehingga struktur tisu otak menjadi tertekan. Hydrocephalus lebih cenderung menyerang bayi. Walau bagaimanapun, adalah mungkin bagi orang dewasa untuk mengalaminya. Apakah penyebabnya?

Baca juga: Prosedur Pembedahan untuk Merawat Hydrocephalus

Mengapa Hydrocephalus pada Orang Dewasa Boleh Berlaku?

Hydrocephalus, yang umumnya dapat dikesan sejak bayi dilahirkan, sebenarnya dapat dialami oleh orang dewasa . Risiko akan meningkat sekiranya anda berusia lebih dari 60 tahun. Berbeza dengan hidrosefalus secara umum, hidrosefalus yang dialami oleh orang dewasa disebabkan oleh keadaan yang disebut hidrosefalus tekanan normal.

Keadaan ini dicirikan oleh penumpukan cecair serebrospinal di otak. Puncanya adalah sistem penyerapan dan pengeluaran cecair di otak yang tidak dapat berfungsi mengikut fungsinya. Keadaan ini boleh disebabkan oleh kecederaan, pendarahan, jangkitan, tumor otak atau prosedur pembedahan pada otak. Hydrocephalus pada orang dewasa cenderung jarang berlaku.

Sekiranya dialami, gejala akan berkembang secara beransur-ansur menjadi lebih parah. Berikut adalah beberapa gejala yang dialami oleh penghidap:

 • Perubahan gaya berjalan . Penghidapnya mempunyai langkah yang sangat perlahan, gemetar, dan langkah yang lebih luas daripada orang biasa.
 • Gangguan ingatan . Pesakit akan mengalami gangguan ingatan seperti kehilangan ingatan yang perlahan, penurunan fungsi kognitif, dan kehilangan tumpuan.
 • Inkontinensia . Keadaan ini dicirikan oleh kesukaran menahan keinginan untuk membuang air kecil.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, hidrosefalus tekanan normal boleh menyebabkan komplikasi kesihatan, seperti munculnya gumpalan darah yang dikenal sebagai hematoma subdural.

Baca juga: Prosedur Pemeriksaan Hydrocephalus pada Orang Dewasa

Tonton Simptomnya

Hydrocephalus pada orang dewasa bukanlah keadaan yang boleh dibiarkan begitu sahaja, memandangkan kerosakan otak kekal adalah komplikasi. Gejala itu sendiri berbeza dengan hidrosefalus pada kanak-kanak. Hydrocephalus pada orang dewasa akan mencetuskan sejumlah gejala, seperti:

 • Jatuh tiba-tiba;
 • sakit kepala yang teruk;
 • Loya;
 • Kesukaran berjalan;
 • penurunan penglihatan;
 • hilang ingatan;
 • kesukaran menumpukan perhatian;
 • Masalah pundi kencing;
 • Kejang.

Hydrocephalus pada orang dewasa adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan. Namun, risikonya dapat dikurangkan dengan melindungi kepala dari pelbagai kesan. Jangan lupa untuk selalu memakai topi keledar semasa memandu atau ketika berada di persekitaran projek. Mencegah kecederaan kepala dapat mengurangkan risiko hidrosefalus pada masa dewasa dengan ketara.

Rawatan Hidrosefalus Tekanan Normal

Adalah idea yang baik untuk mengenal pasti beberapa rawatan yang boleh dilakukan untuk mengelakkan keadaan menjadi semakin teruk. Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk merawat keadaan hidrosefalus tekanan normal, seperti:

1. Operasi ETV

Doktor melakukan prosedur pembedahan yang disebut endoskopik ventrikulostomi ketiga (ETV). Dalam operasi ini, pakar bedah saraf menggunakan endoskopi khas untuk membuat jalan bagi cecair serebrospinal alternatif untuk memotong halangan pada saluran cecair serebrospinal.

2. Terapi Kognitif

Terapi kognitif dilakukan dengan bantuan latihan dan alat yang dapat membantu, merangsang dan menguatkan badan dan minda. Selain itu, terapi untuk hidrosefalus tekanan normal juga dilakukan dengan membaca surat khabar dan membuat ringkasan fakta. Ia digunakan untuk melatih ingatan anda untuk berkembang dengan baik.

Baca juga: Prosedur Pemeriksaan Hydrocephalus pada Orang Dewasa

Itulah penjelasan mengenai keadaan hidrosefalus pada orang dewasa. Selain melindungi kawasan kepala dari kesan, anda dapat mengurangkan risiko dengan selalu menggunakan gaya hidup sihat. Anda juga boleh membeli vitamin yang diperlukan oleh badan anda melalui ciri "kedai kesihatan" dalam aplikasi .

Rujukan:
Persatuan Hydrocephalus. Diakses pada tahun 2021. Hydrocephalus pada Orang Dewasa.
AANS.org. Diakses pada tahun 2021. Hydrocephalus bermulanya dewasa.
NHS UK. Diakses pada tahun 2021. Hydrocephalus.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found