Kecederaan Pertolongan Cemas semasa Pencak Silat

"Aktiviti fizikal identik dengan kecederaan, tanpa mengira jenisnya. Sebut saja sukan pencak silat seni mempertahankan diri. Sekiranya anda melakukan pergerakan secara semula jadi atau tanpa peregangan terlebih dahulu, kecederaan tersebut tentunya sangat mudah terjadi. Walaupun begitu, anda boleh mengatasinya dengan pertolongan cemas berikut. "

Jakarta - Sukan dijalankan dengan tujuan mendapatkan tubuh yang sihat. Namun, jangan lupa bahawa aktiviti fizikal yang satu ini sangat mudah terkena kecederaan. Sepatutnya, jika anda mendapat rawatan yang baik, kecederaan itu tidak akan menyukarkan anda atau mengambil masa yang lama untuk kembali bersukan.

Malangnya, tidak sedikit orang yang menyedari bahawa menangani kecederaan adalah sangat penting. Contoh mudah, anda tetap bersenam walaupun mengalami kecederaan atau mengubatnya dengan cara mengurut sebelum melakukan rawatan perubatan. Sebenarnya, kecederaan kecil boleh menjadi perkara besar jika tidak mendapat rawatan yang betul.

Sama juga dengan sukan pencak silat pencak silat. Kecederaan sering berlaku pada sendi kaki, lutut, pangkal paha atau pangkal paha, sendi di tangan, siku, atau bahu, lengan, kepala, perut, muka, pinggang, dan dada. Kecederaan ini biasanya berlaku kerana penghidapnya adalah pemula yang tidak mempunyai pengalaman dalam seni mempertahankan diri pencak silat, tidak memanaskan badan atau menyejukkan badan, dan melakukan teknik atau pergerakan yang salah.

Baca juga: 5 sukan yang boleh diajar kepada kanak-kanak sejak mereka boleh berjalan

Kecederaan Pertolongan Cemas Pencak Silat

Apabila kecederaan berlaku, perkara penting yang perlu anda ketahui adalah memerhatikan keadaan badan, seperti sama ada terdapat masalah pernafasan, peredaran darah, hingga masalah kesedaran. Sekiranya ada salah satu syarat tersebut, tentu tindakan pertama yang harus dilakukan adalah menyelamatkan nyawa penghidapnya.

Selanjutnya, jika tidak ada keadaan kecemasan atau berjaya dirawat, rawatan seterusnya adalah memberi tumpuan kepada kecederaan yang berlaku. Pengendalian yang berkaitan dengan keadaan ini dapat dilakukan dengan mengambil tindakan BERAS, yaitu:

  • berehat atau berehat.
  • Ais atau sapukan kompres sejuk ke kawasan yang cedera.
  • PemampatanGunakan pembalut pada kawasan yang cedera untuk mengelakkan pembengkakan.
  • Ketinggian, letakkan kawasan yang cedera lebih tinggi untuk mengurangkan risiko pembengkakan.

Selain kaedah ini, anda juga dapat melegakan kecederaan yang berlaku akibat pencak silat dengan mengambil ubat penghilang rasa sakit untuk mengurangkan kesakitan yang timbul. Anda juga boleh melakukan fisioterapi. Namun, anda pasti perlu mendapatkan kelulusan doktor sebelum melakukan fisioterapi. Oleh itu, untuk menjadikannya lebih mudah, muat turunpermohonan pada telefon anda. Jadi, bila-bila masa anda memerlukan nasihat doktor atau ingin membuat janji temu untuk rawatan di hospital terdekat, anda boleh terus mengakses aplikasi .

Baca juga: 4 Jenis Latihan Cahaya di Rumah Semasa Pandemik

Mencegah Kecederaan Semasa Bersukan

Sebenarnya, mencegah kecederaan ketika anda bersenam tidak begitu! Ini caranya:

  • Panaskan dan sejukkan. Wajib sebelum anda mula bersenam dan sebelum mengakhiri sesi senaman. Memanaskan badan akan membantu tubuh lebih bersedia untuk memulakan aktiviti yang lebih berat, seperti membantu meningkatkan kadar jantung, meningkatkan peredaran darah, dan meningkatkan fleksibiliti otot dan sendi. Walaupun menyejukkan badan akan membantu otot-otot badan kembali relaks setelah digunakan.
  • Jangan terlalu banyak bersenam. Sekiranya anda baru mulai terbiasa dengan latihan, jangan pernah memaksakan diri. Mulakan dengan intensiti cahaya, kemudian tingkatkan perlahan. Cukup sesuaikan dengan kemampuan anda supaya badan anda dapat menyesuaikan diri dengan aktiviti dan rutin ini dengan lebih baik.
  • Jangan bersenam ketika anda sakit. Sebabnya, badan anda tidak akan terasa lebih cergas, akan lebih menyakitkan. Terutama jika anda cedera, anda harus menghentikan aktiviti berat terlebih dahulu dan memberi masa kepada badan anda, terutamanya bahagian yang cedera, berehat, dan pulih.

Baca juga: Sebab Senaman yang Baik untuk Menjaga Kesihatan Mental

Nah, itu adalah kaedah pertolongan cemas dan juga cara untuk mencegah kecederaan ketika berlatih seni mempertahankan diri yang boleh anda terapkan. Ingat, selalu perhatikan keadaan badan anda, ya! Rawat kecederaan dengan segera dan hentikan aktiviti jika anda mengalami gejala yang tidak biasa.

Rujukan:

WebMD. Diakses pada tahun 2021. Kecederaan Senaman: Pencegahan dan Rawatan.
Hospital Siloam. Diakses pada tahun 2021. Pertolongan Cemas Cedera Kecil dengan RICE.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found