Bagaimana Blues Bayi Mempengaruhi Kesihatan Bayi?

Jakarta - Kelahiran bayi yang ditunggu-tunggu semestinya sesuatu yang sangat membahagiakan ibu bapa. Tetapi sebenarnya, banyak wanita merasa sedikit sedih, menangis, atau cemas pada minggu pertama setelah melahirkan. Keadaan ini dikenali sebagai " sindrom baby blues ”.

Kes ini sangat biasa di kalangan ibu baru, sehingga dianggap normal. Walau bagaimanapun, penting untuk segera mencari jalan untuk mengatasi baby blues , kerana keadaan mental ibu boleh mempengaruhi kesihatan bayi. Kemudian, bagaimana baby blues menjejaskan kesihatan bayi? Berikut adalah penjelasan dan kesannya.

Baca juga: Ketahui 5 Punca Bayi Menangis Semasa Menyusu

Blues Bayi Selepas Bersalin Sangat Mudah Dijual

Hampir 80 peratus pengalaman ibu baru baby blues sejurus selepas melahirkan. Ia disebabkan oleh perubahan hormon dan kimia secara tiba-tiba yang berlaku di dalam badan selepas melahirkan, digabungkan dengan tekanan, kurang tidur, dan keletihan kerana merawat bayi yang baru lahir. Seorang ibu dengan baby blues akan mengalami simptom berikut:

  • Rasa beremosi dan menangis tanpa sebab yang jelas.
  • Kerengsaan atau sensitif.
  • Mempunyai mood yang tidak baik.
  • Rasa cemas dan gelisah.

Simptom baby blues di atas sebenarnya normal dan biasanya tidak berlangsung lebih dari 2 minggu. Apabila simptom baby blues bertahan lebih lama, ibu berisiko mengalami kemurungan selepas bersalin atau kemurungan selepas bersalin. Sekiranya ibu merasakan bahawa dia mengalami sejumlah gejala seperti yang disebutkan, sila bincangkannya dengan ahli psikologi dalam aplikasi tersebut untuk mendapatkan langkah rawatan yang betul, ya.

Penjelasan Mengenai Blues Bayi yang Mempengaruhi Kesihatan Bayi

baby blues Ini adalah bentuk kemurungan postpartum ringan yang dialami oleh banyak ibu baru. Keadaan mental ini biasanya hilang dengan sendirinya setelah beberapa hari. Walau bagaimanapun, baby blues Ia juga boleh berkembang menjadi kemurungan postpartum, yang merupakan bentuk kemurungan yang lebih serius dan tahan lama.

Kemurungan selepas bersalin sendiri dapat diubati dan disembuhkan. Namun, sekiranya ibu tidak segera mencari jalan untuk mengatasinya, keadaan mental ini boleh mempengaruhi kesihatan bayi. Ini kerana ibu yang tertekan mungkin sukar untuk menjaga bayinya.

Anda mungkin mengasihi anak kecil anda pada satu masa, kemudian membencinya pada masa akan datang. Ibu juga boleh bertindak balas terhadap anak dengan cara yang negatif atau bahkan menolak untuk menerimanya. Perasaan dan tingkah laku ibu akan mempengaruhi kemampuan ibu untuk menjaga bayi dengan baik.

Baca juga: Keletihan Ibu Bapa Mencetuskan Sindrom Bayi Blues, Inilah Faktanya

Apakah Kesan Kepada Bayi?

Kemurungan selepas bersalin juga boleh mempengaruhi ikatan antara ibu dan bayi yang penting untuk perkembangan bayi. Ikatan emosi yang mendalam dengan anak kecil anda dapat terjalin ketika ibu menjaganya sepanjang masa. Ikatan ini terjalin secara semula jadi apabila ibu bertindak balas terhadap bayi yang menangis dengan memberikan apa sahaja yang dia perlukan, seperti memberi makan, menukar lampin, dan memeluknya.

Ikatan dengan anak sangat penting untuk memastikan kesihatan emosi bayi dalam jangka masa panjang. Ini kerana ikatan dengan ibu bapa membuat bayi merasa selamat dan selamat, dan membantu mereka belajar mempercayai orang lain.

Namun, jika ibu mengalami kemurungan, dia mungkin mengalami kesukaran untuk mencintai dan menjaga bayi sepanjang masa. Ini boleh menyebabkan ikatan buruk yang boleh mempengaruhi kesihatan emosi anak di kemudian hari.

Bayi yang tidak mendapat ikatan yang selamat daripada ibu bapa mereka mungkin mengalami perkara berikut:

  • Mengalami kesukaran untuk berinteraksi dengan ibu mereka ketika mereka dewasa. Dia mungkin tidak mahu bersama ibu anda, atau mungkin merasa jengkel ketika anda bersama ibu anda.
  • Mengalami masalah tidur.
  • Mempunyai perkembangan yang terbantut.
  • Mempunyai lebih banyak kolik.
  • Diam atau pasif.
  • Alami perkembangan kemahiran yang lebih perlahan daripada bayi lain.

Baca juga: Adakah benar bahawa ayah juga dapat mengalami masalah bayi?

Itulah penjelasan bagaimana baby blues menjejaskan kesihatan bayi. berita baik, baby blues dan kemurungan selepas bersalin dapat diatasi dengan mendapatkan terapi dari ahli psikologi, ubat-ubatan, dan sokongan dari orang terdekat. Sekiranya anda rasa anda tidak dapat mengatasinya baby blues sindrom yang anda alami, sila berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri di hospital terdekat, ya.

Rujukan:
Menjaga Anak. Diakses pada tahun 2021. Kemurungan pada wanita hamil dan ibu: Bagaimana ia mempengaruhi anda dan anak anda.
NHS UK. Diakses pada tahun 2021. Berasa tertekan selepas melahirkan anak.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found