Putus asa untuk mengambil bahagian dalam Cabaran Minuman Boba 5 Liter, inilah kesannya

, Jakarta - Adakah anda peminat minuman? boba atau teh buih dan memesannya hampir setiap hari? Akhir-akhir ini, terdapat trend di kalangan YouTuber untuk mencabar minum 5 liter boba sehari. Cabaran diberikan oleh pencabar yang akan dilaksanakan oleh yang dicabar. Adakah cabaran ini selamat untuk kesihatan?

Cuba bayangkan, satu gelas boba boleh mengandungi 36 gram gula atau setara dengan kaleng soda. Sekiranya cabaran Sekiranya ini memerlukan minum 5 liter boba, pengambilan gula harian akan berlebihan. Sudah tentu melebihi had selamat untuk kesihatan tubuh.

Baca juga: Semakin Popular, Ini adalah Had Selamat untuk Penggunaan Boba

Bahaya Penggunaan Boba 5 Liter

Minum boba terlalu banyak juga boleh mencetuskan ketahanan insulin. Anda perlu tahu bahawa insulin adalah hormon yang berfungsi mengatur kadar glukosa dalam darah. Keadaan ini kemudian boleh menjadi penyebab diabetes mellitus jenis 2.

Minum boba atau teh buih sebenarnya tidak akan menyebabkan diabetes secara langsung. Namun, kandungan gula yang tinggi dapat menimbulkan risiko penyakit serius yang bukan hanya diabetes. Selain itu, sistem kekebalan tubuh juga akan rendah, penuaan dipercepat, dan kerosakan gigi.

Kandungan gula dan kalori yang tinggi dalam boba atau minuman teh buih juga dapat meningkatkan risiko penyakit jantung, gout, peningkatan kadar trigliserida, dan kolesterol. Belum lagi barah buah pinggang yang boleh menghantui orang yang terlalu banyak minum boba.

Kanser buah pinggang adalah penyakit yang jarang berlaku pada orang muda, remaja, dan kanak-kanak. Walau bagaimanapun, keadaan ini menjadi mungkin jika dari usia muda selalu menjalani gaya hidup dan diet yang tidak sihat seperti minum boba terlalu banyak. Diet yang dikuasai oleh makanan dan minuman bergula pastinya menjadikan tubuh mengalami kenaikan berat badan atau kegemukan yang ketara. Sebenarnya, tidak minum terlalu banyak juga boleh mencetuskan reaksi alergi kerana beberapa bahan asas yang digunakan untuk membuat boba.

Baca juga: Berhati-hati, Pengambilan Teh Buih Setiap Hari Meningkatkan Risiko Kanser

Minuman Kalori Kosong

Gula yang terkandung dalam minuman boba mengandungi kalori kosong. Ini bermaksud bahawa ia hanya mengandungi kalori, tetapi tidak mempunyai nilai pemakanan lain. Tidak ada nilai pemakanan dari meminum minuman bergula tinggi seperti minuman boba.

Dalam satu hidangan minuman boba, kira-kira 240 mililiter teh boba mengandungi 120 kalori, 1.49 gram lemak dan 28.01 gram karbohidrat. Minuman Boba atau teh buih rendah protein, yang merupakan nutrien penting dalam tubuh yang diperlukan untuk mengatur pembentukan otot, mengoptimumkan metabolisme, dan bekalan tenaga badan.

Di samping itu, anda juga harus mengetahui perkara itu teh buih rendah serat. Serat makanan tidak hanya penting untuk menghilangkan gejala sembelit, tetapi juga menurunkan kadar kolesterol darah dan membantu mencegah barah dan penyakit jantung.

Nah, cuba bayangkan jika anda minum 5 liter boba dalam sehari. Sudah tentu, kesan bahaya kesihatan pada tubuh sudah kelihatan. Menjadi terkenal dan viral tidak perlu menanggung kos kesihatan, bukan?

Baca juga: Teh Buih Boleh Menyebabkan Kematian, Inilah Penjelasannya

Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan setelah minum boba atau minum jenis minuman lain, anda harus segera meminta doktor melalui aplikasi tersebut . Sekarang bertanya kepada doktor mengenai kesihatan lebih mudah hanya dalam satu aplikasi. Anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Adakah Bubble Tea Buruk untuk Anda?
Yang Sihat. Diakses pada tahun 2021. Teh Bubble Sebenarnya Cukup Buruk bagi Anda — Inilah Sebabnya.
Berkhasiat oleh Web MD. Diakses pada tahun 2021. Teh Boba: Adakah Terdapat Manfaat Kesihatan?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found